• Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
Κυριακή, 18 Μαΐου, 2025
  • Login
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Δυτικά Νέα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας
No Result
View All Result

Συντάξεις: Μπόνους έως 350 ευρώ μηνιαίως – Ποιους αφορά και πώς υπολογίζεται

dytikanea by dytikanea
9 Μαΐου 2025
in ΝΕΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ
0
Συντάξεις: Μπόνους έως 350 ευρώ μηνιαίως – Ποιους αφορά και πώς υπολογίζεται
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μέχρι 350 ευρώ προσαύξηση στη σύνταξη θα δουν όσοι εργάζονται από το 2017 και πρόκειται τον επόμενο μήνα –που ανοίγει η πλατφόρμα– να δηλώσουν διακοπή στην εργασία και επανακαταμέτρηση των ενσήμων τους.

Παράλληλα, προκύπτει ότι από τους μέχρι σήμερα ελέγχους και τις διασταυρώσεις του ΕΦΚΑ, εντοπίστηκαν 4.500 εργαζόμενοι συνταξιούχοι, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι δεν είχαν πληρώσει την προσαυξημένη κατά 50% εισφορά, όπως ορίζει ο νόμος, με αποτέλεσμα να τους περικοπεί η σύνταξη, όπως γράφει η «Απογευματινή».

Σύμφωνα με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα, προβλέπεται ότι οι αυτοαπασχολούμενοι συνταξιούχοι που εργάζονται και χρωστούν εισφορές, θα μπορούν να ρυθμίσουν το χρέος τους έως και σε 24 δόσεις. Αυτό αποφασίστηκε ώστε να μην επιβαρυνθούν ειδικά οι παλαιότεροι, που βρέθηκαν μπροστά σε υπέρογκο χρέος, για το οποίο είχε μερίδιο ευθύνης και ο ΕΦΚΑ, καθώς δεν είχε αναμορφώσει τα ηλεκτρονικά του συστήματα προκειμένου να τους ειδοποιήσει εγκαίρως.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, καθώς η ρύθμιση αφορά τις εισφορές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025. Για τις ληξιπρόθεσμες εισφορές από την 1η Απριλίου 2025 και ύστερα, θα γίνεται παρακράτηση ποσού μέχρι το 25% της σύνταξης για την εξόφληση αυτών. Σε κάθε περίπτωση, οι συνταξιούχοι που χρωστούν εισφορές, μπορούν –αντί ρύθμισης ή παρακράτησης της σύνταξης– να τις εξοφλήσουν εφάπαξ με αίτηση στον ΕΦΚΑ.

Οι προϋποθέσεις

Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι πρέπει:

– Να δηλώσουν την οριστική διακοπή της εργασίας τους, στην πλατφόρμα (ηλεκτρονική υπηρεσία) όπου δήλωσαν ότι εργάζονται.

– Να υποβάλλουν αίτηση για προσμέτρηση ενσήμων στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ όπου ανήκουν. Το ποσό της προσαύξησης που δικαιούνται, υπολογίζεται από την ημερομηνία της αίτησης.

Με το νέο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων, από 1η Ιανουαρίου 2024, δεν κόβεται καμία σύνταξη (πλην της απασχόλησης συνταξιούχων κάτω των 62 ετών στο Δημόσιο) και όσοι αναλαμβάνουν εργασία, καταβάλλουν ειδικό πόρο στον ΕΦΚΑ, ήτοι 10% επί του μισθού ή προσαύξηση της εισφοράς του κλάδου κύριας σύνταξης κατά 50%, αν είναι συνταξιούχοι με ελεύθερο επάγγελμα.

Τρόπος υπολογισμού

Η προσαύξηση υπολογίζεται με μικρό συντελεστή 0,77% επί των αποδοχών ή των εισφορών που κατέβαλαν οι συνταξιούχοι κατά το διάστημα της απασχόλησης από 01 Ιανουαρίου 2017 και ύστερα. Αυτός ο συντελεστής, που ψηφίστηκε με τον νόμο 4387/2016, είναι δυσμενέστερος από την προσαύξηση που είχαν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι πριν από το 2016 και ήταν 1,714% επί των αποδοχών, με πλαφόν τις αποδοχές έως του 25πλάσιου βασικού ημερομισθίου.

Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η προσαύξηση είναι εντυπωσιακή, κυρίως όταν τα χρόνια εργασίας είναι πολλά και οι μισθοί υψηλοί, σύμφωνα με την εφημερίδα. Συγκεκριμένα, συνταξιούχος που αφυπηρέτησε το 2013 και εργαζόταν για 12 χρόνια με μισθό ύψους 3.000 ευρώ, εφέτος που διέκοψε οριστικά την απασχόλησή του περιμένει προσαύξηση της τάξεως των 350 ευρώ στη σύνταξη.

Αυτό το μπόνους δεν δικαιούνται οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που λαμβάνουν την ανώτατη θεσμοθετημένη σύνταξη του ΕΦΚΑ, που έχει διαμορφωθεί σήμερα στα 5.236,77 ευρώ, με βάση τις ετήσιες αυξήσεις.

Tags: Συντάξεις: Μπόνους έως 350 ευρώ μηνιαίως – Ποιους αφορά και πώς υπολογίζεται
Previous Post

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στον Πάπα: Η ηγεσία σας ευκαιρία για ενότητα και συμπόνια μεταξύ των λαών και των θρησκειών

Next Post

Συνταγή για κλασικά μοσχαρίσια μπιφτέκια

Next Post
Συνταγή για κλασικά μοσχαρίσια μπιφτέκια

Συνταγή για κλασικά μοσχαρίσια μπιφτέκια

Αναζητηση

No Result
View All Result




Πρόσφατα άρθρα

  • EKTAKTO: Άγριo έγκλημα στη Βάρδα – Νεκρός 25χρονος
  • Πάντα χαμογελαστή η πρόεδρος
  • ΑΣΕΠ: 47.410 αιτήσεις συμμετοχής στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό
  • Φρίκη: Εθισμένο στα ναρκωτικά το μόλις τεσσάρων μηνών βρέφος του ζευγαριού που κατηγορείται για διακίνηση ηρωίνης στο Αίγιο
  • Δυτική Ελλάδα: Πώς συνελήφθη ο πρώην διαιτητής της Super League με ηγετικό ρόλο στο κύκλωμα με τους παράνομους αποκωδικοποιητές – Ο αδερφός και οι συνεργοί
  • Νεκρή 27χρονη χειρουργός σε τροχαίο – Πήγαινε για βάρδια στο νοσοκομείο
  • Υπουργείο Πολιτισμού για την διαφήμιση της Adidas στην Ακρόπολη: Καταθέτουμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου
  • Δυτική Ελλάδα: Πρώην διαιτητής της Super League πουλούσε «μαύρες κάρτες» Nova-Cosmote
  • Κάτω Αχαΐα: Συνελήφθησαν γιατί οδηγούσαν χωρίς δίπλωμα
  • Δύο Γαλάζιες Σημαίες στη Δυτική Αχαΐα – Ποιες παραλίες απέκτησαν το οικολογικό σύμβολο ποιότητας!
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Πληροφορίες

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία

Follow Us

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In