Στο κατάστημα του Νίκου Τσώκου στην Κάτω Αχαΐα (Πατρών – Πύργου) στο κέντρο της πόλης, θα βρείτε το περίφημο μαυροσήσαμο. Επίσης μεγάλη ποικιλία χύμα λικέρ:
Μπανάνα,μαστίχα,μέντα,τριαντάφυλλο,κουαντρό,κονιάκ,τεντουρα,ούζο,κεράσι καθώς και χύμα μαυροδάφνη Πατρών. Καθώς και προϊόντα Μαλτιτολης μαζί με πολλά άλλα προϊόντα, πρώτα σε ποιότητα και μεγάλη ποικιλία.
Τι είναι όμως το μαυροσήσαμο;
Μαυροσήσαμο: (nigella sativa) είναι ετήσιο φυτό ιθαγενές της νότιας και κεντρικής Ασίας που φθάνει τα 20-30 εκ., έχει λεπτά φύλλα και άνθη μπλέ ή λευκά που φέρουν πέντε πέταλα. Οι καρποί περιέχονται σε μεγάλο αριθμό μέσα σε θήλακα.
Το λουλούδι το οποίο μας δίνει τους αρωματικούς του σπόρους είναι λεπτό και όμορφο και στην Ευρώπη του έδωσαν την ποιητική ονομασία «αγάπη στην καταχνιά» (Love in the mist). Το λουλούδι Nigella Sativa το συναντούμε σε διάφορα μέρη της Κύπρου. Τα σπέρματα του έχουν πικάντικη και πιπεράτη γεύση και ταιριάζουν πολύ στα γαλακτοκομικά και τις πίτες.
Στην Ελλάδα το αποκαλούν μαυροσήσαμο, παρόλο που δεν έχει καμία σχέση με το φυτό του σησαμιού. Στην Ευρώπη το αποκαλούν μαύρο κύμινο (black cumin) αλλά και πάλι το όνομα παραπλανεί.
Τα σπόρια του αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου, πρωτεΐνης, φωσφόρου και σιδήρου.
Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στην αρτοποιία (ψωμί, μπατόν σαλέ) ζαχαροπλαστική αλλά και στην ποτοποιία. Επίσης είναι συστατικό σε τυρί που παράγεται στην Αρμενία ενώ στην Ιαπωνία χρησιμοποιείται στο τοπικό παστέλι.
Τί είναι η Μαλτιτόλη;
Η Μαλτιτόλη είναι γλυκαντικό μέσο χαμηλών θερμίδων που παράγεται από την μαλτόζη, (προϊόν του αμύλου), με βάση το καλαμπόκι. Έχει την γεύση και την λειτουργικότητα της ζάχαρης, παράγοντες που την καθιστούν επωφελή για διαβητικά άτομα, καθώς και εκείνους που ακολουθούν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων.
Είναι μια συνθετική υδρογονανθρακική αλκοόλη, φυσικό υποκατάστατο με 90% της γλυκύτητας της ζάχαρης. Δεν μεταβολίζεται με μικροοργανισμούς για αυτό και δεν προκαλεί τερηδόνα. Έχει τις μισές θερμίδες από την ζάχαρη (2,1/γρ) και μεταβολίζεται πιο αργά με αποτέλεσμα να είναι ιδανική για διαβητικούς.
Χρησιμοποιείτε σε πολλά προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής και δεν έχει καθοριστεί ανώτατο όριο καθημερινής λήψης.
Η Μαλτιτόλη απορροφάται μερικώς και μεταβολίζεται ως γλυκόζη στο σώμα. Το υπόλοιπο μέρος ζυμώνεται στο παχύ έντερο. Κατά τη ζύμωση παράγονται αέρια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο και φούσκωμα. Σε άτομα με δυσανεξία μπορεί να δράσει ως υπακτικό (φάρμακο). Παρενέργειες συμβαίνουν συνήθως μετά από κατανάλωση 25-30gr σε μια δόση, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από την κανονική συγκέντρωση στα τρόφιμα.
Η Μαλτιτόλη μπορεί να καταναλωθεί από όλες τις θρησκευτικές ομάδες, ακραίους και μη χορτοφάγους. Ο όρος υδρογοναναθρακική αλκοόλη είναι χημικός ορισμός. Η Μαλτιτόλη δεν περιέχει αλκοόλ (αιθανόλη)
Έχει τη γεύση και την υφή της ζάχαρης.
Έχει το πολύ 2,1 θερμίδες ανά γραμμάριο
Δεν ευνοεί την τερηδόνα στα δόντια
Δεν αυξάνει την γλυκόζη του αίματος ή τα επίπεδα της ινσουλίνης
Χρησιμοποιείτε σε πολλά τρόφιμα και φαρμακευτικά προϊόντα.
Συνδυάζεται με άλλα γλυκαντικά.