• Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2026
  • Login
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Δυτικά Νέα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας
No Result
View All Result

Η πολίτικη βασιλόπιτα του Στέλιου Παρλιάρου!

dytikanea by dytikanea
30 Δεκεμβρίου 2018
in ΓΕΥΣΕΙΣ
0
Η πολίτικη βασιλόπιτα του Στέλιου Παρλιάρου!
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΜΑΣΤΙΧΩΤΗ, ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ ΜΑΧΛΕΠΙ

Είναι το κύκνειο άσμα του τραπεζιού. Η τελευταία μας ευκαιρία να γευτούμε κάτι γλυκό, πριν ξεκινήσει ο αγώνας να ρίξουμε τα κιλά που πήραμε στα γιορτινά τραπέζια. 

Η βασιλόπιτα. Με αυτή θα κλείσουμε τον κύκλο της καλοφαγίας και της οινοποσίας. Με μια μυρωδάτη και αφράτη βασιλόπιτα που θα έχουμε φτιάξει με τα χεράκια μας.

Και τι καλύτερο από μία απίστευτη συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου για βασιλόπιτα που θα απογειώσει τις αισθήσεις μας; Μάλλον τίποτα, εκτός αν κερδίσουμε και το φλουρί.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της παραδοσιακής βασιλόπιτας, εμάς όμως μας συγκινεί ιδιαιτέρως αυτή η συνταγή από την Πόλη (Κωνσταντινούπολη), την οποία φτιάχνουμε κάθε χρόνο.

Αυτό το υπέροχο μαστιχωτό σώμα της, η γλυκιά μυρωδιά από μαχλέπι και μαγιά, που ξυπνάει μνήμες. Τι κι αν πάλι δεν είστε οι τυχεροί που θα κερδίσετε το φλουρί; Αυτή η βασιλόπιτα θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω.

Πάρτε χαρτί και στυλό και σημειώστε.

Υλικά

100 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κύβους
50 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
125 γρ. ζάχαρη
50 γρ. νερό
40 γρ. μαγιά νωπή ή 16 γρ. ξερή (2 φακελάκια)
3 τεμ. αυγά μικρά & 1 ακόμα για επάλειψη, ανακατεμένο με λίγο γάλα ή νερό
1 κ.γ. μαχλέπι, κοπανισμένο σε σκόνη
1/2 κ.γ. μαστίχα, κοπανισμένη σε σκόνη
500 γρ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι
σουσάμι μαύρο και λευκό για πασπάλισμα

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με το γάλα σε χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσει να λιώνει το βούτυρο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε και τη ζάχαρη. Αποσύρουμε πριν κάψει το μείγμα. Παράλληλα ζεσταίνουμε ελαφρώς το νερό αποσύροντάς το μόλις χλιαρύνει. Διαλύουμε μέσα σε αυτό τη μαγιά.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα τρία αυγά και προσθέτουμε το μείγμα βουτύρου-γάλακτος-ζάχαρης, το μείγμα της μαγιάς, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με το γάντζο (μπορούμε να ζυμώσουμε και με τα χέρια αλλά θα πάρει περισσότερη ώρα). Στην αρχή θα δούμε ότι η ζύμη κολλάει στα τοιχώματα και στο γάντζο, αλλά δεν πρέπει να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10-12 λεπτά μέχρι να στρώσει. Βουτυρώνουμε μια λεκανίτσα και βάζουμε μέσα τη ζύμη, αφού της δώσουμε σχήμα μπάλας. Χαράσσουμε έναν σταυρό στην επιφάνειά της με ένα μαχαίρι. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 2-3 ώρες, ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο και να εξαφανιστεί σχεδόν ο σταυρός. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε έναν πάγκο και την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια.

Καλύπτουμε τον πάτο από ένα ταψί διαμέτρου 28 εκ. με λαδόκολλα και μεταφέρουμε μέσα σε αυτό τη ζύμη. Την πιέζουμε καλά με τα χέρια μας να απλώσει σε όλο το ταψί και να γίνει επίπεδη (περίπου 3-4 πόντους πάχος). Αφήνουμε τη βασιλόπιτα σε ζεστό περιβάλλον για περίπου άλλη μία ώρα μέχρι να φουσκώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε τη βασιλόπιτα πολύ προσεκτικά με το αυγό της επάλειψης, το οποίο έχουμε ανακατέψει με λίγο γάλα ή νερό. Πασπαλίζουμε με το μαύρο και άσπρο σουσάμι και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Αν δούμε ότι παίρνει χρώμα γρήγορα, μειώνουμε λίγο τη θερμοκρασία αλλά όχι κάτω από τους 160°C.

Το φλουρί το βάζουμε στο τέλος, γυρνώντας την πίτα από την ανάποδη και μπήγοντάς το κάθετα σε ένα σημείο.

TIP: Προτιμάμε να παίρνουμε μαστίχα σε μορφή κρυστάλλων, τους οποίους κοπανάμε μόνοι μας στο γουδί προσθέτοντας λίγη ζάχαρη για να μην κολλάνε, παρά έτοιμη τριμμένη μαστίχα, καθώς αυτή περιέχει βελτιωτικά ροής που αλλοιώνουν λίγο τη γεύση.

bovary

Tags: Η πολίτικη βασιλόπιτα του Στέλιου Παρλιάρου!
Previous Post

Γιατί ζήτησε συγγνώμη το Instagram;

Next Post

Αυτή είναι η νέα ομάδα του Γιώργου Λαμπρόπουλου

Next Post
Αυτή είναι η νέα ομάδα του Γιώργου Λαμπρόπουλου

Αυτή είναι η νέα ομάδα του Γιώργου Λαμπρόπουλου

Αναζητηση

No Result
View All Result




Πρόσφατα άρθρα

  • Αχαΐα: Στη φυλακή 50χρονος – Τον κατήγγειλαν για βιασμό οι τρεις κόρες του και δύο ανιψιές του
  • Εθνική από “ατσάλι” και ιστορικός θρίαμβος στη Γερμανία – Έκανε το “δύο στα δύο”
  • Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Ελένη Προκοπίου
  • 10 χρόνια A2Z School! “Γεμάτα ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν και στάθηκαν δίπλα μας”
  • Πάτρα: Μεγάλο πάρτι απόψε στον μόλο Αγίου Νικολάου για τον Γιώργο Μαζωνάκη: “Να γυρίσουμε στα παλιά”
  • Εκδήλωση – παρουσίαση του κοινοβουλευτικού έργου του Ανδρέα Παναγιωτόπουλου
  • Πρωτοπόρος για μία ακόμη φορά ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γομοστού: Ξαναφέρνει στη “ζωή” έναν πολύτιμο κύκλο … ΦΩΤΟ
  • Κύμα κακοκαιρίας θα “χτυπήσει” σήμερα την Πάτρα και τη Δυτ. Ελλάδα – Ο καιρός στις υπόλοιπες περιοχές
  • #Τί είπαν… Αντί να μας πουν και μπράβο
  • Η Καλογριά τρέχει! – Την Κυριακή το KALOGRIA RUN 2026 σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Πληροφορίες

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία

Follow Us

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In