• Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου, 2026
  • Login
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Δυτικά Νέα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας
No Result
View All Result

To νέο αντιγριπικό εμβόλιο -Ποιοι πρέπει να το κάνουν

dytikanea by dytikanea
4 Οκτωβρίου 2018
in ΝΕΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ
0
To νέο αντιγριπικό εμβόλιο -Ποιοι πρέπει να το κάνουν
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με βασική γραμμή άμυνας τον εμβολιασμό με το εφετινό τετραδυναμο αντιγριπικό εμβόλιο ετοιμάζονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μας να «υποδεχθούν» την εποχική γρίπη. Οι ιοί της γρίπης αποτελούν συχνή αιτία λοίμωξης αναπνευστικού παιδιών και ενηλίκων τους χειμερινούς μήνες με δυνητικά επικίνδυνες επιπλοκές.

Ήδη με εγκύκλιο του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Γιάννης Μπασκόζος έχει σημάνει την έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού για την περίοδο γρίπης 2018-2019, από 1ης Οκτωβρίου και έχει καθορίσει τις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστούν για να αποφύγουν τη γρίπη και κυρίως τις σοβαρές ή και θανατηφόρες επιπλοκές της.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη, η παράδοση των νέων αντιγριπικών εμβολίων προς τα φαρμακεία γίνεται ομαλά, με τις συνολικές ποσότητες που έχουν παραγγελθεί και μεσα στον χρόνο που ζητείται. «Εφέτος δεν υπάρχει πρόβλημα με την παραγωγή αντιγριπικών εμβολίων, οι εταιρίες μας προμηθεύουν με τα εμβόλια που ζητάμε, κι ελπίζουμε με την ίδια ροή να συνεχίζεται η παράδοση εμβολίων μέχρι τον Ιανουάριο -Φεβρουάριο που συνήθως αυξάνεται παλι η ζήτηση» λεει ο κ. Θεοδοσιάδης.

Από την περασμένη Δευτέρα που ξεκίνησε ο αντιγριπικός εμβολιασμός η κίνηση των πολιτών στα φαρμακεία δεν ειναι μεγάλη, γεγονός μάλλον αναμενόμενο από τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς, που γνωρίζουν πως το κύμα των πολιτών για εμβολιασμό αρχίζει να κινείται μέςα στον Οκτώβριο και να σηκώνεται προς το τέλος του μήνα, βοηθούμενο πολλές φορές και από τις κακές καιρικές συνθήκες -διότι όταν ο καιρός είναι καλός και η γρίπη ακούγεται μακρινή, εξίσου μακρινό ακομη και ως προληπτικό μέσο φαντάζει και το εμβόλιο.
Η περσινή περίοδος της εποχικής γρίπης αποτιμήθηκε απο τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ως μια «καλή» περίοδος γρίπης διότι εκδηλώθηκε μικρός -σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονια- αριθμός κρουσμάτων γρίπης και θανάτων. Συνολικά καταγράφηκαν 107 κρουσματα εκ των οποίων τα 42 είχαν θανατηφόρα κατάληξη – ήταν 30 άνδρες και 12 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 1 έως 93 έτη. Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που νόσησαν ήταν ανεμβολίαστα.

Ο κ. Θεοδοσιάδης υπενθυμίζει την αξία του έγκαιρου αντιγριπικού εμβολιασμού: «το εμβόλιο για την εποχική γρίπη πρέπει να γίνεται πριν από την περίοδο έξαρσης της νόσου, δηλαδή τον Οκτώβριο. Επαρκές επίπεδο αντισωμάτων επιτυγχάνεται συνήθως μέσα σε 2 έως 3 εβδομάδες από τον εμβολιασμό». Επισημαίνεται ότι τα πρώτα κρούσματα εποχικής γρίπης εμφανίζονται κατά κανόνα τον μήνα Νοέμβριο ενώ η δραστηριότητα της νόσου παρουσιάζει αύξηση κατά τον Ιανουάριο, και κορύφωση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Στην Ελλάδα διατίθεται για την περίοδο 2018-2019 το ενέσιμο τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο, IIV4, με έγκριση για χρήση σε ηλικίες από 6 μηνών και άνω. Κυκλοφορούν τρια αντιγριπικά εμβόλια με τιμές που κυμαίνεται απο 11 εως 14 ευρώ. 

«Τα αντιγριπικά εμβόλια χορηγούνται δωρεάν, δηλαδή με μηδενική συμμετοχή, σε όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που ειναι ηλικίας άνω των 60 χρόνων καθώς και σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας εφόςον αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα υγείας» διευκρινίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, σημειώνοντας πως το 97% των αντιγριπικών εμβολίων καθε χρόνο γίνονται στα φαρμακεία.

Η ανοσία που επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό αφορά σε στελέχη που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο ή έχουν στενή σχέση με αυτά. Ομως η ανοσία δεν είναι μόνιμη αλλά είναι δυνατό να διαρκέσει από 6 μήνες και μέχρι και 12 μήνες. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες παρατηρείται νόσηση παρά το γεγονός ότι έχει γίνει εμβολιασμός, αλλα οπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί σε αυτήν την περίπτωση μειώνονται δραστικά οι επιπλοκές της νόσου οι οποίες χτυπούν με σφοδρότητα ιδίως εκείνους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν με αντιγριπικό εμβόλιο

Σύμφωνα με το εθνικό χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών, ο αντιγριπικός εμβολιασμός στην Ελλάδα συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 6 μηνών εφόσον το επιθυμούν. Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό να εφαρμόζεται σε άτομα ηλικίας άνω των έξι μηνών που ανήκουν στις ακόλουθες ομάδες υψηλού κινδύνου:

Άτομα ηλικίας άνω των εξήντα ετών

Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτωεπιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)

Μεταμόσχευση οργάνων

Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).

Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.

Χρόνια νεφροπάθεια.

Νευρολογικά-Νευρομυϊκά νοσήματα

Γυναίκες σε εγκυμοσύνη, ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες, θηλάζουσες

Ενήλικες με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) >40 kg/m2 (σ.σ. ή παιδιά με ΔΜΣ>95η ΕΘ)

Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη

Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)

Επαγγελματίες όπως πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, κτηνίατροι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Tags: To νέο αντιγριπικό εμβόλιο -Ποιοι πρέπει να το κάνουν & πόσο κοστίζει
Previous Post

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το επίδομα Θέρμανσης

Next Post

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής καταγγέλλει τον Αχαιό Τόνι Σφήνο

Next Post
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής καταγγέλλει τον Αχαιό Τόνι Σφήνο

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής καταγγέλλει τον Αχαιό Τόνι Σφήνο

Αναζητηση

No Result
View All Result




Πρόσφατα άρθρα

  • Γιώργος Μαζωνάκης: Σε τρία επίπεδα οι έρευνες για τον θάνατό του – Στο μικροσκόπιο η άδεια του ιατρείου
  • Πσιτ! “Ίδιος και απαράλλαχτος ο Τσίπρας”
  • Δημοσκόπηση GPO: Στο 30,6% η ΝΔ, στο 16% η ΕΛ.ΑΣ. στο 12,8% το ΠΑΣΟΚ – Τι λένε οι πολίτες για τα μέτρα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
  • Γιώργος Μαζωνάκης: Η τελευταία δημόσια εμφάνιση και η τελευταία συνέντευξη του σπουδαίου τραγουδιστή
  • Πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης από ανακοπή, εξέπνευσε στο νοσοκομείο «Ελπίς» – Στην Πάτρα είχε ξεκινήσει την καριέρα του
  • Ελληνικός ο πηγαίος κώδικας στην «Ασπίδα του Αχιλλέα», αποσαφηνίζει το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ
  • Ηλεία: Γέμισε σκάγια το κορμί ανυπεράσπιστου γάτου – Σοκάρει η εικόνα του νεκρού ζώου
  • Η φωτογραφία της ημέρας
  • Πσιτ! «Πού να κατέβεις βρε κακομοίρη;»
  • Πσιτ! Ο Ιάσονας και τα Όσκαρ!
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Πληροφορίες

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία

Follow Us

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In