Τις ημέρες που ο καιρός είναι πολύ ζεστός, ο οργανισμός μας αναζητάει γλυκιές γεύσεις που μας δροσίζουν και, ιδανικά, δεν έχουν πολλές θερμίδες, ώστε να μπορούμε να τις μεταβολίσουμε χωρίς να επιβαρυνθούμε παραπάνω.
Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου προτείνει τέσσερις light συνταγές για εύκολα παγωτά και γρανίτες, με ελάχιστα λιπαρά, καθόλου ζάχαρη και γλουτένη, και σημαντική συγκέντρωση πρωτεΐνης. Φτιάχνονται στο λεπτό, καταναλώνονται από όλους και αποτελούν το ιδανικό δροσερό σνακ των ημερών.
Παγωτό σοκολάτα
Υλικά:
1 κεσεδάκι flair cottage cheese
1/2 φλυτζάνι άπαχο γάλα (ή γάλα αμυγδάλου)
1 κουτ. της σούπας άγλυκο κακάο
1 κουτ. της σούπας στέβια ή άλλο γλυκαντικό (σε ποσότητα ανάλογα με τις γευστικές μας προτιμήσεις)
Εκτέλεση:
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιογενές και το βάζουμε σε παγοθήκες.
Αφού παγώσει (μετά από τουλάχιστον μία ώρα), βάζουμε όσα παγάκια έχουμε σκοπό να καταναλώσουμε στο μπλέντερ για την καλύτερη δυνατή υφή.
Διατροφική ανάλυση:
πρωτεΐνες: 38 gr
υδατάνθρακες: 24 gr
λιπαρά: 5 gr (εκ των οποίων κορεσμένα 4 gr)
Γιαουρτογρανίτα με φράουλες και μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι φράουλες
¼ φλιτζάνι μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις φράουλες σε κομματάκια (ή τις πολτοποιούμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας) και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Εναλλακτικά, μοιράζουμε το μίγμα σε παγοθήκη και βάζουμε οδοντογλυφίδες, δημιουργώντας μπουκίτσες- γλειφιτζούρια.
Γιαουρτογρανίτα με καρπούζι ή πεπόνι και γλυκαντικό (ή στέβια)
1 1/2 φλιτζάνι καρπούζι ή πεπόνι
υποκατάστατο ζάχαρης ή στέβια
Εκτέλεση:
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα φρούτα και πολτοποιούμε. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και πριν προσθέσουμε το γλυκαντικό δοκιμάζουμε, γιατί μπορεί να μη χρειάζεται.
Βάζουμε σε θήκες και ακολουθούμε τα βήματα όπως στην πρώτη συνταγή.
Θερμίδες: όλο το μίγμα μας δίνει περίπου 220 θερμίδες. Στις κλασικές πλαστικές θήκες βγαίνουν περίπου 8 γρανίτες, δηλαδή 27 θερμίδες. Αν τα βάλουμε σε διαφορετικά σκεύη διαιρούμε το 220 με τον αριθμό τους.
Γιαουρτογρανίτα μπανάνα-σοκολάτα
1 γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
2 μπανάνες
3 κουτ. της σούπας κακάο
1 βανίλια
υποκατάστατο ζάχαρης ή στέβια
Εκτέλεση:
Πολτοποιούμε τις μπανάνες και ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο μίξερ. Προαιρετικά βάζουμε και λίγο γλυκαντικό αν μας φανεί άγλυκο το μίγμα.
Βάζουμε σε θήκες και ακολουθούμε τα βήματα όπως στην πρώτη συνταγή.
Θερμίδες: όλο το μίγμα μας δίνει περίπου 400 θερμίδες. Στις κλασικές πλαστικές θήκες βγαίνουν περίπου 8 γρανίτες, δηλαδή 50 θερμίδες. Αν τα βάλουμε σε διαφορετικά σκεύη διαιρούμε το 400 με τον αριθμό τους.