Ιδιαίτερης σημασίας η δήλωση του Προέδρου του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Αχαΐας και Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας, Γρηγόρη Αλεξόπουλου για την υπογραφή της σύμβασης που αφορά την κατασκευή του εργοστασίου απορριμμάτων στο Φλόκα:.
«Μια εξαιρετικά χαρμοσύνη στιγμή για την περιοχή μας, καθώς με τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης κατασκευής, το πολυπόθητο, εδώ και δεκαετίες, Εργοστάσιο Απορριμμάτων στου Φλόκα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και σε περίπου 2 χρόνια από σήμερα θα είναι πραγματικότητα. Ένα πολύ σημαντικό έργο, από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στην Ελλάδα, που θα δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, με τρόπο σύγχρονο και με σεβασμό στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και τους πολίτες.
Και μάλιστα με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από το Ταμείο Συνοχής, δηλαδή χωρίς να επιβαρυνθούν οι δημότες, κάτι που πάντα πίστευα και διεκδικούσαμε, σε αντίθεση με τα σχέδια ‘άλλων’.
Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση αλλά και δικαίωση, καθώς η πορεία του έργου αυτού έχει χαρακτηρίσει ανεξίτηλα τη διαδρομή μου στην Αυτοδιοίκηση. Μετά από 20 χρόνια, σήμερα παίρνει σάρκα και οστά, και έχω τη μεγάλη χαρά και τιμή, ευρισκόμενος στο τιμόνι του ΣΥΔΙΣΑ και του Δήμου Δυτικής Αχαΐας αυτή τη φορά, να έχουμε υπογράψει απόψε τη Σύμβαση για την έναρξη της υλοποίησής του.
Πολιτεία και Αυτοδιοίκηση, υπερέβησαν αντιξοότητες, ένωσαν δυνάμεις, πίστεψαν στην προοπτική, πάλεψαν για το κοινό καλό και τα κατάφεραν. Πολύτιμη ήταν η υποστήριξη του Υπουργείου και ιδίως του γ.γ. Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Γραφάκου, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά για τις αμέτρητες συσκέψεις και την αμέριστη στήριξή του. Ευχαριστώ θερμά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, που πάντα ήταν στο πλάι μας και συνέβαλε καθοριστικά στη σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού του έργου. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους Δημάρχους, όλα τα μέλη του ΔΣ του ΣΥΔΙΣΑ καθώς και όλους τους διατελέσαντες Δημάρχους Δυτικής Αχαΐας, τους Προέδρους και ΔΣ των ΦοΔΣΑ, και Πρόεδρο και ΔΣ του ΚΤΑΔΑ, για τη συμβολή τους στην ωρίμανση του έργου. Ακόμα ευχαριστώ τα στελέχη του ΣΥΔΙΣΑ και τις Υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων, που έφεραν εις πέρας αυτό το πολύπλοκο εγχείρημα.
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη μεγάλη και ενεργή συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας της Αχαΐας, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, καθώς το έργο αφορά όλους μας, ανεξαρτήτως φορέα και περιοχής.
Σήμερα ξεκινάμε το δρόμο της σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων – με ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση – που θα μειώσει στο ελάχιστο τις ποσότητες σκουπιδιών που καταλήγουν για ταφή, γεγονός που συνεπάγεται σημαντική μείωση τους κόστους διαχείρισης για τους Δήμους και άρα και για τους δημότες, και επιπλέον προστασία του περιβάλλοντος.