SUPER FOODS στο καταστημα του Νίκου Τσώκου στην Κάτω Αχαΐα (Πατρών – Πύργου)!
Διαβάστε ποια είναι και τις ευεργετικές ιδιότητες και σπεύστε να τα προμηθευτείτε!
Κράνμπερι (Cranberry)
Το κράνμπερι (Cranberry, Vaccinium macrocarpon) ανήκει στην ίδια οικογένεια με το Bilberry (μύρτιλλο).
Το κρανμπερι είναι ένας καρπός εξαιρετικά πλούσιος σε βιταμίνη C, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά.
Γνωστός από το 1500, από την εποχή των Ινδιάνων της Βορείου Αμερικής, το cranberry παρέχει αυξημένη προστασία έναντι των λοιμώξεων και όχι μόνο- και αυτό διότι εξουδετερώνει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που παράγονται στο σώμα μας.
Η αντικαρκινική του δράση προστατεύει μεταξύ άλλων από τον καρκίνο του μαστού, ενώ με τις αντιγηραντικές και θρεπτικές του ιδιότητες αναζωογονεί το δέρμα και δίνει λάμψη και ομορφιά.
Η αποτροπή του έλκους στομάχου και της οδοντικής πλάκας είναι λίγα μόνο παραδείγματα από τον πολύτιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το cranberry στη διατήρηση της υγείας μας. Επίσης έχει αποδεδειγμένες ευεργετικές ιδιότητες στο ουροποιητικό,το αναπνευστικό, το καρδιαγγειακό αλλά και στην υγειινή του στόματος.
Επίσης στο καταστημα του Νίκου Τσώκου, θα βρειτε ολόφρεσκους ξηρους καρπους:
Αμύγδαλα, καρύδια,φιστίκια, κάσιους, φουντούκια, αλλά και πολλοί άλλοι, περισσότερο ή λιγότερο εξωτικοί κάθε φορά, οι ξηροί καρποί έχουν την τιμητική τους τις ημέρες των γιορτών, αφού τους καταναλώνουμε κατά κόρον, τόσο συνοδεύοντας το ποτό ή το κρασί μας όσο και ως συστατικό διάφορων γλυκών ή αλμυρών πιάτων. Σε κάθε περίπτωση, οι ξηροί καρποί αποτελούν μια υγιεινή, θρεπτική και νόστιμη διατροφική επιλογή και γι’ αυτό δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό μας, όχι μόνο σε γιορτές και ειδικές περιστάσεις, αλλά και στο πρωινό, το σνακ ή το γεύμα μας.
Γιατί να τους τρώμε;
Oι ξηροί καρποί είναι μια παρεξηγημένη κατηγορία τροφίμων, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές έρευνες για τη σύσταση και την αξία τους. Από τις έρευνες αυτές έχει αποδειχτεί ότι είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (υγιεινά λίπη δηλαδή), πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία (π.χ. μαγνήσιο), φυτικές ίνες, αλλά και σε πολλές βιταμίνες, όπως η Ε. Γι’ αυτό άλλωστε και οι ειδικοί μάς προτρέπουν να τους καταναλώνουμε ακόμα και καθημερινά, συστήνοντάς μας απλώς να μην ξεπερνούμε το μέτρο (γιατί δίνουν αρκετές θερμίδες) και να τους προτιμούμε νωπούς και ανάλατους.
Oι ξηροί καρποί πρέπει να φυλάγονται σε μέρος ξηρό και δροσερό, γιατί η υγρασία τούς κάνει να μουχλιάζουν και η ζέστη τούς κάνει να ταγκίζουν και αλλοιώνει τη γεύση τους.