Στο 16ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” στο νησί της Σίφνου, συμμετείχε ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γομοστού κατόπιν τιμητικής πρόσκλησης από την Δήμαρχο και τον Σύλλογο του νησιού. Από το αποτέλεσμα της παρουσίας του χωριού στη Σίφνο φάνηκε ότι το όνομα “Γομοστό” ταξίδεψε όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Ένα χωριό που μεγάλωνε χωρίς κουλτούρα, χωρίς χώρους συνάθροισης, χωρίς πλατείες και μαγαζιά, χωρίς καφενεία (εκτός από το μοναδικό και ιστορικό του Νιφόρα στην είσοδο του χωριού), χωρίς βασικές υποδομές και άλλα πολλά… κατάφερε να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται. Και αυτό φυσικά δεν έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι κατάκτηση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γομοστού και μόνο. Οι βαρύγδουπες εκφράσεις που μπορεί ενδεχομένως να μην καταλάβουν οι περισσότεροι γιατί χρησιμοποιούνται, έχει να κάνει με ένα και μόνο πράγμα. Με το πείσμα του Συλλόγου. Μάλλον με το όραμα του προέδρου Ανδρέα Νιφόρα που πριν από δέκα χρόνια, αποφάσισε να αλλάξει τη νοοτροπία του τόπου του, αλλά συνάντησε πολύ μεγάλα εμπόδια. Άλλωστε, καμία αλλαγή δεν είναι εύκολη. Πόσο μάλλον, όταν αυτή επιχειρείται σε ένα χωριό κάπως αποκομμένο από αυτό που λέμε κοινωνικότητα, χωρίς αυτό να σχετίζεται με την ποιότητα των ανθρώπων. Αυτός ο Σύλλογος που “απειλήθηκε” πολλές φορές στο παρελθόν και “ενοχοποιήθηκε” άλλες τόσες για τις καινοτομίες που έφερνε κατάφερε να κάνει “εξαγωγή” πολιτισμού, αποτελώντας ίσως έναν από τους μοναδικούς θεσμούς με αυτή τη διεθνή δράση. Τα κατάφερε όμως και έναν ακόμη λόγο. Έπεισε τους κατοίκους του χωριού ότι οι καινοτομίες θα αναβαθμίσουν τον τόπο τους χωρίς να αποκοπούν από τις ρίζες τους! Αυτή λοιπόν τη ρίζα που ήταν ξεχασμένη και σαπισμένη, πότισε ο σύλλογος Γομοστού. Μέσα στα δέκα χρόνια έχουν γίνει πολλά, η συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ στη Σίφνο ήταν η θρυαλλίδα. Μπορεί και όχι. Ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να φτάσει ο Σύλλογος. Πλέον έχει μαζί του όλο το χωριό. Πώς αποδείχθηκε; Με τη συμμετοχή στην τετραήμερη παραμονή στη Σίφνο, η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Αν υπήρχε η δυνατότητα, θα πήγαιναν όλοι! Σε ότι αφορά τη βοήθεια, η μεγαλύτερη προήλθε από τους εθελοντές και φυσικά τους χορηγούς. Ήταν ένα εγχείρημα πάρα πολύ δύσκολο να μεταφέρεις από το Γομοστό στη Σίφνο για να δώσεις το γαστρονομικό, το λαογραφικό και το παραδοσιακό στίγμα του τόπου σου. Μάθαμε τελικά ότι οι Γομοστιώτες πάλι τα κατάφεραν! Μαγείρεψαν, κέρασαν, χόρεψαν, μίλησαν για ήθη και έθιμα και γύρισαν με γεμάτες τις αποσκευές του με εμπειρίες μοναδικές, οι οποίες θα δώσουν νέα πολιτισμική χροιά στην καθημερινότητά τους. Από την άλλη πλευρά, Έλληνες και ξένοι έμαθαν το “Gomosto”, τους γελαστούς, ικανούς και φιλόξενους ανθρώπους του και έδωσαν ραντεβού για… ποιος ξέρει; Ίσως για κάποια χώρα του εξωτερικού!
Η Αργυρώ Μπαρπαρήγου και όχι μόνο, μάθαμε ότι ξετρελάθηκε με τις τοπικές γεύσεις, πιο πολύ όμως με τα σκαλτσούνια και το πεπέκι! Μάλιστα όπως είπε στον πρόεδρο του συλλόγου Ανδρέα Νιφόρα, θα έρθει πολύ σύντομα στο Γομοστό, γιατί ταξιδεύσει πολύ συχνά για Αμαλιάδα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Και φυσικά δεν ήταν η μοναδική που γοητεύτηκε από τους συντοπίτες μας. Ο Σύλλογος φρόντισε να κάνει κοινωνούς όλους τους νησιώτες και τους ξένους επισκέπτες, σε όλα τα παραδοσιακά δρώμενα, γλεντώντας και πίνοντας στην υγειά του Γομοστού!
Η δύναμη και η ψυχή του Συλλόγου
Η Αργυρώ Μπαρμπαρήγου με τον πρόεδρο Α. Νιφόρα, με μέλη και φίλους του συλλόγου.
Το έθιμο με το καλάθι της νύφης
Σταυρωτά, όπως κάνουμε στο χωριό μας
Αυτή η εικόνα (πάνω) με τα βλέμματα των χιλιάδων επισκεπτών στο περίπτερο του συλλόγου Γομοστού τα λέει όλα
Τα μέλη του χορευτικού ξεσήκωσαν το νησί!
Η ανακοίνωση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γομοστού
Το 16ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” στο νησί της Σίφνου, έφτασε στο τέλος του…
Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γομοστού Αχαΐας εκπροσωπώντας την Δυτική Αχαΐα, είχε την χαρά να παρουσιάσει τη γαστρονομία, τη λαογραφία και τους παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας.
Η ζέστη φιλοξενία του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου σε αυτό το συναπάντημα παράδοσης και πολιτισμού από κάθε γωνιά της Ελλάδας, μας γέμισε εμπειρίες αξέχαστες και μοναδικές.
Ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση και την φιλοξενία τον Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου και τον Δήμο Σίφνου και ιδιαιτέρως την κυρία Μαρία Ναδάλη – Δήμαρχος Σίφνου!
Τους υπέροχους και πάντα χαμογελαστούς εθελοντές του Φεστιβάλ.
Τα μέλη και τις κύριες του Συλλόγου μας που εργάστηκαν σκληρά για να πραγματοποιηθεί αυτή η αποστολή. Τα μέλη που ακολούθησαν την αποστολή στη Σίφνο, τα παιδιά του Χορευτικού Τμήματος του Συλλόγου μας καθώς και τον χοροδιδάσκαλο μας τον Nikos Petropoulos.
Τέλος ευχαριστούμε για την υποστήριξη, τους σημαντικούς χορηγούς μας και το Δήμος Δυτικής Αχαΐας / Municipality of West Achaia.