Το Σανταμέρι Αχαΐας, στα 37χλμ από την Πάτρα, σίγουρα δεν είναι από τους top προορισμούς για το Πάσχα αφού πολλοί αγνοούν την ύπαρξή του, όμως σίγουρα αξίζει να το επισκεφτούν τόσο για την ομορφιά της φύσης όσο και για το ξεχωριστό έθιμό του.
Δευτέρα του Πάσχα στην σπηλιά της Παναγίας αναβιώνει το έθιμο όπου συγκεντρώνει αρκετό κόσμο. Πολλοί είναι οι πιστοί που ανεβαίνουν στο βουνό Όρος Σκόλλις μέχρι να φτάσουν στην Σπηλιά της Παναγίας.
Δείτε το θαύμα που είδαν μπροστά τους οι πιστοί:
Θαύμα στο Σανταμέρι! Τί κατέγραψε πιστός στο μονοπάτι προς την Παναγιά – ΦΩΤΟ
Για το έθιμο το dytika nea έχει κάνει πολλές αναφορές:
Σύλλογος Απανταχού Σανταμεριτών: Και φέτος στη σπηλιά της Παναγιάς – Διαβάστε για το έθιμο – ΦΩΤΟ
Σαντομέρι: Πιστοί στο έθιμο θα ανέβουν στην κορυφή του βουνού για το εκκλησάκι της Παναγιάς – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ
Σαντομέρι: Ανέβηκαν στην κορυφή του βουνού για την Παναγίτσα! Ένα έθιμο ετών – Διαβάστε την ιστορία του – ΒΙΝΤΕΟ και ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Σύμφωνα με το έθιμο
Το μέρος εκεί ήταν αδιάβατο Μόνο ζωντανά μπορούσαν να πάνε. Στην πορεία τους μια μέρα τα ακολούθησε ο βοσκός και εντόπισε το μέρος που πήγαινε ο τράγος.
Εκεί ήταν μια μεγάλη σπηλιά, στην οποία υπήρχαν σταλαχτίτες που δημιουργούσαν μικρές λίμνες. Εκεί στο νερό, έβρεχε τελικά τα γένια του ο τράγος του βοσκού, ο οποίος εξερευνώντας το μέρος, βρήκε μια εικόνα της Παναγιάς.
Οι κάτοικοι δεν μπορούν να προσεγγίσουν χρονικά πότε μπορεί να έχει γίνει αυτό. Αλλά κάθε χρόνο, Δευτέρα του Πάσχα, πάνε όλοι μαζί ορειβασία για περίπου μιάμιση ώρα, μέχρι να φτάσουν στο εκκλησάκι. Μετά τη λειτουργία, πάνε στα αλώνια και τρώνε. Στα αλώνια, η κάθε οικογένεια, έχει τη δική της μεριά!
Φέτος, έχει ίσως και μεγαλύτερη αξία αφού λόγω κορονοϊού η ανάβαση τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε γίνει και τώρα μετά από 3 χρόνια το έθιμο αναβιώνει.
Η ανάβαση ξεκινάει νωρίς το πρωί στους πρόποδες του βουνού και από εκεί οι συμμετέχοντες περπατούν ανάμεσα σε πέτρες και θάμνους μέχρι να φτάσουν στη σπηλιά.
Η διαδρομή είναι λίγο κουραστική αλλά μόλις φτάνουν όλα τα ξεχνούν, παρακολουθούν την θεία λειτουργία σε ένα υπέροχο μέρος.
Όσο ακούγονται οι ψαλμοί πέφτουν σταγόνες από τους σταλακτίτες που βρίσκονται στο εσωτερικό της σπηλιάς. Στο τέλος της λειτουργίας γίνετε παράκληση στην Παναγία για ξεκινήσει η επιστροφή…
Ένα έθιμο που σίγουρα πρέπει έστω για μια φορά να το ζήσουν όλοι αφού τόσο η διαδρομή και το τοπίο όσο το κλίμα και το δέος που νιώθουν οι πιστοί στην σπηλιά της Παναγιάς τους ηρεμεί και τους δίνει δύναμη!





