30′ προετοιμασία
1 ώρα και 40′ ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 10′
Υλικά
Μερίδες: 6-8
4 μεγάλες πατάτες (1 κιλό περίπου), καθαρισμένες και ολόκληρες
500 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
6 αυγά, ελαφρά χτυπημένα με ένα πιρούνι
1 φλιτζ. καφέ ρύζι γλασέ, βρασμένο και στραγγισμένο
3 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
2-3 κουτ. σούπας ζάχαρη
200 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
3 κουτ. σούπας αλεύρι
120 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το ταψί
αλάτι,1 κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο
Για την κρούστα
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα με ένα πιρούνι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πέτουρο (φύλλο ζύμης)
250 ml νερό
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι περίπου
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Διαδικασία
Τις στραγγίζουμε, τις βάζουμε σε μπολ και τις πατάμε με το πιρούνι να θρυμματιστούν.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός.
Πέτουρο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C και λαδώνουμε ένα ταψί δια- στάσεων περίπου 40 x 30 εκ.
Σε μπολ ανακατεύουμε το νερό με το λάδι και το αλάτι και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο ζυμάρι (μπορεί να μη χρειαστούμε όλο το αλεύρι).
Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη το ζυμάρι σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί.
Το απλώνουμε στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα.
Αδειάζουμε τον πατατοχυλό, τον στρώνουμε ομοιόμορφα και απλώνουμε στην επιφάνεια τα 2 χτυπημένα αυγά με αλατοπίπερο.
Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και στην επιφάνεια αλλά και στον πάτο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 231.