• Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2026
  • Login
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Δυτικά Νέα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας
No Result
View All Result

Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν μόνο ηττημένους

dytikanea by dytikanea
14 Φεβρουαρίου 2025
in ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ - ΣΧΟΛΙΑ, ΝΕΑ
0
Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν μόνο ηττημένους
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

του Κωστή Χατζηδάκη, υπουργού Εθνικής οικονομίας και Οικονομικών

 

Ωστόσο θα υπάρξουν και δευτερογενείς επιπτώσεις, η ένταση των οποίων δεν μπορεί προς το παρόν να αποτιμηθεί με ακρίβεια. Πρώτον, διότι η μείωση των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε μείωση των ευρωπαϊκών εισοδημάτων και συνεπώς μείωση της ζήτησης για ελληνικά αγαθά και υπηρεσίες από τους ευρωπαίους καταναλωτές. Δεύτερον, διότι ένα μέρος των εξαγωγών μας προς την ΕΕ αφορά ενδιάμεσα αγαθά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τελικών αγαθών που εξάγονται στις ΗΠΑ. Τρίτον, διότι η επιβολή υψηλών δασμών στην Κίνα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανακατεύθυνση των κινεζικών εξαγωγών προς την Ευρώπη, και συνεπώς αυξημένο ανταγωνισμό για τα ελληνικά προϊόντα σε μια σειρά από κλάδους όπως τα χημικά, τα καλώδια και ορισμένα άλλα βιομηχανικά προϊόντα.

Θέλω να πιστεύω ότι θα αποφευχθεί ένας εκτεταμένος εμπορικός πόλεμος διότι δεν είναι προς όφελος κανενός. Η ιστορία δείχνει ότι οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν μόνο ηττημένους. Νομίζω ότι αυτό το αντιλαμβάνονται και στις ΗΠΑ και για αυτό βλέπουμε ότι γίνονται κινήσεις, στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, με την προσωρινή αναστολή της επιβολής δασμών στο Μεξικό και τον Καναδά. Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει συνέχιση της συνεργασίας με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά παράλληλα είναι έτοιμη να απαντήσει αν χρειαστεί.

Σε κάθε περίπτωση όμως, και ανεξάρτητα από την κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οδεύουμε προς ένα πιο κατακερματισμένο διεθνές οικονομικό σύστημα.

Αυτό κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.

Η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση: Με τη μείωση του φορολογικού βάρους και των ασφαλιστικών εισφορών, τον εκσυγχρονισμό της εργασιακής νομοθεσίας, την απλοποίηση του αδειοδοτικού περιβάλλοντος, την υιοθέτηση πρωτοποριακών κινήτρων για την καινοτομία και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Είναι όμως προφανές ότι αυτή η εθνική προσπάθεια δεν αρκεί – όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για κανένα ευρωπαϊκό κράτος. Χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες και σε επίπεδο ΕΕ, για την εμβάθυνση της Κοινής Αγοράς, την τόνωση της καινοτομικής ικανότητας, την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων, την άμβλυνση των στρατηγικών εξαρτήσεων.

Οι πρόσφατες εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα δείχνουν τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια. Είναι χρέος των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Και να δράσουμε με μια αίσθηση επείγοντος.

Οικονονικός Ταχυδρόμος

Tags: Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν μόνο ηττημένους
Previous Post

Ανδρέας Τσώκος: “Πνίγηκε” στις αγκαλιές

Next Post

Δημοσκόπηση: Αρνητική εικόνα των πολιτών για δημοτικές αρχές Πάτρας, Μεσολογγίου, Πύργου

Next Post
Δημοσκόπηση: Αρνητική εικόνα των πολιτών για δημοτικές αρχές Πάτρας, Μεσολογγίου, Πύργου

Δημοσκόπηση: Αρνητική εικόνα των πολιτών για δημοτικές αρχές Πάτρας, Μεσολογγίου, Πύργου

Αναζητηση

No Result
View All Result




Πρόσφατα άρθρα

  • Χωρίς βουλευτή πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα, μετά την ανεξαρτητοποίηση Παναγιωτόπουλου – Τι θα γίνει με την έδρα του εάν παραιτηθεί
  • Κέφι, χορός και συγκίνηση στο Γομοστό! Ξεχωριστή και φέτος η καλοκαιρινή γιορτή του συλλόγου – ΦΩΤΟ
  • Η φωτογραφία της ημέρας
  • “Οι άνθρωποι της γενιάς μου, δεν θα προλάβουμε να δούμε την Αχαγιά που ονειρευόμαστε…”
  • Που βρίσκεται;
  • O Γρηγόρης Δημητριάδης μιλά στον Θανάση Λάλα για όλα: Την πολιτική διαδρομή του, τη θητεία στο Μαξίμου, τις κόντρες με επιχειρηματίες
  • “Εγώ που θέλω να βγω στην πόλη και να στηρίξω την τοπική αγορά, πού θα με εμποδίσει η αστυνομία εάν είμαι σωστός και νομοταγής;”
  • Πιστοποιήθηκε από την Ρ.Α.Α.Ε.Υ. ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Αχαΐας – Γρ. Αλεξόπουλος: “Ισχυρή παρακαταθήκη και μεγάλη ευθύνη”
  • Πσιτ! Δουλειά και πείσμα
  • Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας στο Tourist Guide of Greece
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Πληροφορίες

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία

Follow Us

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In