• Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
Τετάρτη, 12 Αυγούστου, 2026
  • Login
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Δυτικά Νέα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας
No Result
View All Result

Κενά στα σχολεία: Διορίστηκαν εκπαιδευτικοί και πήρε άδεια το 23% – Τα στοιχεία για τη Δυτ. Ελλάδα

dytikanea by dytikanea
13 Σεπτεμβρίου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ, ΝΕΑ
0
Πρώτο κουδούνι την Πέμπτη με αλλαγές στην ύλη, νέα μαθήματα και δεύτερη σεζόν για Ψηφιακό Φροντιστήριο
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πήραν το πολυπόθητο εισιτήριο του διορισμού στη δημόσια εκπαίδευση, και ζήτησαν άδεια. Συνέβη με έναν στους τέσσερις νεοδιορισθέντες εκπαιδευτικούς. Προφανώς και τη δικαιούνται, ωστόσο είναι ένας από τους λόγους που το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να είναι συνεπές με το εκπαιδευτικό προσωπικό του στα σχολεία κατά τον αγιασμό. Και τα κενά καταγράφονται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να καθίσταται «δομικό», όπως ανέφερε χθες η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. Βέβαια, εδώ και είκοσι χρόνια το θέμα των αδειών λίγο μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς προβληματίζει τους εκάστοτε υπουργούς. Σε άλλες χώρες οι διορισμοί γίνονται από τις αντίστοιχες Περιφερειακές Διευθύνσεις. Στην Ελλάδα, όπως επεσήμανε η κ. Ζαχαράκη, το πρόβλημα είναι μόνιμο «λόγω και της ειδικής γεωγραφίας της χώρας».

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που «αποχωρούν» αμέσως οι νεοδιορισθέντες εκπαιδευτικοί είναι οι άδειες κύησης, ανατροφής τέκνου και επαπειλούμενης κύησης.

Κενά στα σχολεία: Διορίστηκαν εκπαιδευτικοί και πήρε άδεια το 23% - Τα στοιχεία για τη Δυτ. Ελλάδα

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», σχεδόν το 23% από τους 9.158 εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν φέτος, ζήτησε αμέσως άδεια. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι οι άδειες κύησης, ανατροφής τέκνου και επαπειλούμενης κύησης. Επίσης, σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Παιδείας που μίλησαν στην «Κ», κάποιοι νεοδιορισθέντες εκπαιδευτικοί δεν κάνουν αποδοχή διορισμού, κάποιοι ζητούν άδεια άνευ αποδοχών και ορισμένοι ζητούν παράταση –συνήθως μικρή– στον χρόνο ορκωμοσίας τους για πολύ σοβαρούς λόγους. Η επεξεργασία των στοιχείων των 13 Περιφερειακών Διευθύνσεων, πάντως, δείχνει ότι ποσοστιαία πολύ περισσότερες άδειες ζητήθηκαν από εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και του Ιονίου. Σε αυτές τις περιφέρειες όσοι ζήτησαν άδειες πλησιάζουν το 30%. Αντίθετα, στην Αττική το ποσοστό είναι 16,1%.

Ο πιο συνήθης λόγος, όπως ανέφεραν χθες στην «Κ» τα ίδια στελέχη, είναι ο εξής: Κάποιοι από όσους γνωρίζουν ότι θα διοριστούν (επειδή βρίσκονται ψηλά στον πίνακα των διοριστέων του ΑΣΕΠ) και ξέρουν ότι συντρέχει λόγος για να λάβουν άδεια, δηλώνουν σχολεία σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Η τοποθέτηση σε τέτοιες περιοχές πριμοδοτείται ιδιαίτερα (ενδεικτικά η Σύμη «δίνει» 8 μόρια και η Αττική 0,5) και επιτρέπει στον εκπαιδευτικό όταν ολοκληρωθεί η πρώτη διετία του διορισμού του, να πετύχει μετάθεση όσο πιο κοντά στο σπίτι του.

«Δομικό ζήτημα»

Χθες, η Σοφία Ζαχαράκη, ερωτώμενη (ΕΡΤ) για το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο των κενών στα σχολεία κατά την έναρξη της σχολική χρονιάς, έκανε λόγο για «δομικό ζήτημα». «Αν καθόσασταν μια εβδομάδα μαζί μας στο υπουργείο Παιδείας θα σας λυνόταν η απορία. Μιλάμε για έναν απαιτητικό σχεδιασμό με πολλά στάδια. Να αναφέρω ότι σε έναν μόνο νομό διορίστηκαν 12 νηπιαγωγοί και έλαβαν άδεια οι 6. Οποιοσδήποτε νεοδιόριστος μπορεί, όταν καλείται να αναλάβει, να ενεργοποιήσει μια θεσμοθετημένη άδεια, μια μακροχρόνια άδεια, μια άδεια μητρότητας. Σε ένα μικρό νησί διορίστηκε νηπιαγωγός και αμέσως έλαβε άδεια. Στείλαμε αμέσως σύμβουλο νηπιαγωγό, ώστε να καλύψει την ανάγκη».

Βεβαίως, τα κενά που αφήνουν όσοι διορίστηκαν καλύπτονται από τους αναπληρωτές. Αλλά και κάποιοι που προσλαμβάνονται σε θέση αναπληρωτή είτε παίρνουν άδεια είτε αρνούνται τη θέση. Για την κάλυψη αυτών των κενών απαιτείται μία νέα φάση προσλήψεων. «Οποια κενά διαπιστώνονται μετά τον διορισμό των 10.000 μονίμων εκπαιδευτικών και τις άδειες που έλαβαν, καθώς και μετά την πρώτη φάση τοποθέτησης περισσότερων από 24.000 αναπληρωτών, θα σπεύσουμε να τα καλύψουμε νωρίτερα με τη δεύτερη φάση πρόσληψης αναπληρωτών, που θα γίνει στις 25 με 26 Σεπτεμβρίου. Συνήθως η δεύτερη φάση πραγματοποιείται εντός του Οκτωβρίου. Φέτος εκτιμούμε ότι θα μπορέσουν να αρχίσουν νωρίτερα και τα ολοήμερα σχολεία και να καλύψουμε και τα παιδιά που χρειάζονται ειδική υποστήριξη», δήλωσε η κ. Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με την ίδια, «στις χώρες όπως η Γερμανία και το Βέλγιο δεν υπάρχει υπουργός Παιδείας που να γνωρίζει αν υπάρχει, και πού υπάρχει, κενό. Εκεί υπάρχουν αποκεντρωμένα συστήματα όπου οι προσλήψεις γίνονται είτε σε επίπεδο περιφερειών, δήμων, ακόμη και σχολείων. Εδώ όμως έχουμε κοινούς πίνακες με μοριοδότηση του ΑΣΕΠ. Είναι κοινή πρόσκληση για όλη την Ελλάδα. Για να κάνουμε τοπική πρόσκληση εκπαιδευτικών πρέπει να μην έχουν αποδεχθεί τη θέση, αρκετές φορές, κάποιοι αναπληρωτές. Λόγω και της ειδικής γεωγραφίας της χώρας θα έχουμε τέτοια ζητήματα, τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουμε αμέσως, και το κάνουμε στις περισσότερες περιπτώσεις».

Tags: Κενά στα σχολεία: Διορίστηκαν εκπαιδευτικοί και πήρε άδεια το 23% – Τα στοιχεία για τη Δυτ. Ελλάδα
Previous Post

Εργκίν Αταμάν για το σάλο με την τουρκική ανάρτηση: «Η ομοσπονδία την κατέβασε και το άτομο που το έκανε απολύθηκε»

Next Post

Τι δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ – H Νέα Δημοκρατία διατηρεί διψήφιο προβάδισμα από το ΠΑΣΟΚ

Next Post
Τι δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ – H Νέα Δημοκρατία διατηρεί διψήφιο προβάδισμα από το ΠΑΣΟΚ

Τι δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ - H Νέα Δημοκρατία διατηρεί διψήφιο προβάδισμα από το ΠΑΣΟΚ

Αναζητηση

No Result
View All Result




Πρόσφατα άρθρα

  • Γρ. Αλεξόπουλος: Τέλος στα σενάρια μετεγκατάστασης Ρομά – “Ο Δήμος δεν είναι χώρος για παιχνίδια εντυπώσεων”
  • Κάτω Αχαΐα – Τα πρώτα κλικ στη 2η Βραδιά Εμπορίου – Η “μάχη” της πόλης να ορθοποδήσει δίπλα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις αγορές τους
  • Μεγάλη γιορτή της τοπικής αγοράς σε Κάτω Αχαΐα και Πύργο με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
  • Αχαΐα: Επικίνδυνη μέρα η Δευτέρα για πυρκαγιές – Σε “πορτοκαλί” συναγερμό – ΧΑΡΤΗΣ
  • Πσιτ! “Λιώνει” για την εγγονή του ο Μπονάνος
  • #Σε είδα!
  • Πέθανε στα 74 του χρόνια ο σπουδαίος ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος
  • Πσιτ! Μπάνιο στα Σφακιά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη
  • Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα
  • Γρηγόρης Αλεξόπουλος: Αποδείξαμε ότι όταν η τοπική κοινωνία ενώνεται, μπορεί να πετυχαίνει σπουδαία αποτελέσματα
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Πληροφορίες

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία

Follow Us

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In