• Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2026
  • Login
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Δυτικά Νέα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας
No Result
View All Result

Δυτική Αχαΐα: Μεγάλα ζόρια για τους αγρότες – Δύο συγκεντρώσεις με δήμαρχο, βουλευτές και φορείς σε Ριόλο και Λουσικά

dytikanea by dytikanea
6 Σεπτεμβρίου 2020
in ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ
0
Δυτική Αχαΐα: Μεγάλα ζόρια για τους αγρότες – Δύο συγκεντρώσεις με δήμαρχο, βουλευτές και φορείς σε Ριόλο και Λουσικά
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στους αγρότες της Δυτικής Αχαΐας, αφού η χρονική περίοδος, από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, έχει σχεδόν αφανίσει τα εισοδήματα των παραγωγών, την ώρα που η πολιτεία δεν έχει δώσει παρά μόνο μεμονωμένες οικονομικές ενισχύσεις, οι οποίες εν τέλει δεν επούλωσαν τις βαθιές πληγές που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία.
Η φράση… «ζόρι φέτος, στεναχώριες και τραγικά αδιέξοδα» βγαίνει αβίαστα από τα χείλη καλλιεργητών φράουλας, καρπουζιού, πατάτας και σταφυλιών, αφού από τότε που ο κορονοϊός άρχισε να εξαπλώνεται, τα προϊόντα αυτά άρχισαν να «κατρακυλούν».
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπττυξης, ήδη από τον Απρίλιο μήνα, ενημερώθηκε εγγράφως από τον Αγροτικό Σύλλογο Δυτικής Αχαΐας, για τα αλυσιδωτά οικονομικά προβλήματα, ωστόσο δεν επέλεξε την άμεση χρηματική στήριξη των παραγωγών, αλλά την καταγραφή ολοκληρωτικά της φετινής ζημιάς στα τέλη του χρόνου, με αποτέλεσμα τα όποια κονδύλια διατεθούν, να εκτιμάται ότι πιθανά επιδοθούν από τον Φεβρουάριο του 2021 και μετά.
Από τα στοιχεία τα οποία συνέλεξε η «Π», μόνο στη Δυτική Αχαΐα η οικονομική ζημιά για τους αγρότες φαίνεται να ανέρχεται στα 60 εκακτ. ευρώ περίπου, γεγονός που σημαίνει ότι από την περιοχή λείπει αυτό το εισόδημα που είναι και το μόνο που στηρίζει την τοπική αγορά. Με δεδομένο δε πως ούτε ο τουρισμός πήγε φέτος καλά, μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή της τοπικής οικονομίας.
Μοναδική εξαίρεση ήταν η κρατική επιχορήγηση για τον «Πράσινο Τρύγο», αν και με τιμή χαμηλή, που κάλυψε τα 320 από τα 500 ευρώ κόστος ανά στρέμμα και με πολύ μικρό το ποσοστό ωφελούμενων καλλιεργητών. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η ενίσχυση της απόσταξης σε Οινοποιία, για οινόπνευμα, που όμως δεν συγκράτησαν τις τιμές διάθεσης των σταφυλιών, που είδαν μείωση κατά 10 λεπτά/κιλό, παρότι οι έμποροι βοηθήθηκαν.
> Στα Λουσικά, τη Δευτέρα (8μ.μ) ο Αγροτικός Σύλλογος Δυτικής Αχαΐας έχει καλέσει (στο πρώην Δημαρχείο) όλους τους αγρότες και τους εμπλεκόμενους φορείς (βουλευτές, περιφέρεια, συνεταιρισμούς, σύλλογο Ωλενίας), με θέμα ευρείας σύσκεψης την απότομη μείωση των τιμών σε κηπευτικά, οινοποίησιμα σταφύλια κ.ά, εξαιτίας του κορονοϊού. Ο πρόεδρος Γιώργος Βεσκούκης δηλώνει στην «Π»: «Βασικό ζητούμενο είναι η αποζημίωση όλων των αγροτών. Πέραν των παραγωγών λαϊκών αγορών και τα ανθοκήπεια, που κάνουν αιτήσεις, για κανένα άλλο προϊόν δεν έχει ξεκινήσει διαδικασία ενίσχυσης, ενώ δεν αποκλείεται να πληγεί προσεχώς και η ελαιοπαραγωγή. Μόνο για τις πατάτες έχουν κοπεί 5 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμα δεν τα ‘χει δει ο παραγωγός, ούτε βέβαια για φράουλα και καρπούζι. Δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό κι αυτό είναι το θέμα».
> Στον Ριόλο, σήμερα (7.30μ.μ), στην πλατεία του χωριού έχουν κληθεί όλοι οι αγρότες της περιοχής, για να συζητήσουν το μέλλον των προϊόντων (σταφύλια, ελαιόλαδο κτλ). Θα παρευρεθεί ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας και βουλευτές «ώστε να μεταφέρουν στην κυβέρνηση τα αιτήματα» όπως λέει ο πρόεδρος της διοργανώτριας τοπικής κοινότητας Σάκης Βαβαρούτας.
Tags: αγροτες δυτικα νεα δυτικη αχαια
Previous Post

Καλάβρυτα: Συνάντηση Παπαδόπουλου με Γιάνναρη – Ζητούμενο η σχολική στέγη

Next Post

Ν. Χαρδαλιάς: “Το Πυροσβεστικό Σώμα και η οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας αποχαιρετά έναν ακόμα ήρωα”

Next Post
Ν. Χαρδαλιάς: “Το Πυροσβεστικό Σώμα και η οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας αποχαιρετά έναν ακόμα ήρωα”

Ν. Χαρδαλιάς: "Το Πυροσβεστικό Σώμα και η οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας αποχαιρετά έναν ακόμα ήρωα"

Αναζητηση

No Result
View All Result




Πρόσφατα άρθρα

  • Πσιτ! Και μάνικα θα ξαναπάρουμε… και με κλαδιά θα σβήσουμε εστίες αν χρειαστεί…
  • Η Ανδραβίδα φορά τα γιορτινά της στην 6η Λευκή Νύχτα! Μουσική, προσφορές, διασκέδαση και μοναδικές εκπλήξεις την Παρασκευή 7 Αυγούστου
  • Δυτική Ελλάδα: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping – Δείτε τί σημαίνει αυτό
  • Δυτική Αχαΐα: 41 προσλήψεις ανακοίνωσε ο Δήμος – Δείτε τις προθεσμίες για τις αιτήσεις
  • Φωτιά στο Φλόκα: Σήμερα κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ στις καμμένες περιοχές για την καταγραφή των ζημιών σε κτίσματα
  • Στη μάχη των Μεγάρων η Δυτική Αχαΐα – Εθελοντές του ΣΕΔΙΠ στο πύρινο μέτωπο
  • Συνελήφθη μέλος εγκληματικής οργάνωσης με δήθεν “λογιστές” που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες στην Αιγιάλεια – Κατάφεραν να αρπάξουν 169.500 ευρώ!
  • Έκκληση για οικονομική βοήθεια από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης Φυλακών στην οικογένεια του Νικολάου Αδαμόπουλου
  • Η φωτογραφία της ημέρας
  • 10 Χρόνια Πολιτιστικός Σύλλογος Αλισσαίων «Πείρος» – Ένα αντάμωμα καρδιάς, μνήμης και ευγνωμοσύνης – ΦΩΤΟ
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Πληροφορίες

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία

Follow Us

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In