Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια

Συστατικά
  • 250 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
  • 100 γρ. σελινόριζα
  • 1 πράσο
  • 1 καρότο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 ντομάτα
  • 2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό
  • 10 φύλλα δυόσμο
  • 1/3  ματσάκι μαϊντανό
  • 2 κρεμμύδια φρέσκα

Για το dressing

  • 80-100 γρ. ελαιόλαδο
  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 πιπεριά τσίλι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε τα φασόλια και τα αφήνουμε να βράσουν για 30-40 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από τη φωτιά, τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με νερό για να κρυώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τη σελινόριζα χωρίς την φλούδα, το πράσο και το καρότο.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και βάζουμε τα λαχανικά, πιπέρι, αλάτι, κρυσταλλική ζάχαρη και σοτάρουμε 3-4 λεπτά για να καραμελώσουν.
  • Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα λαχανικά να μαλακώσουν και να κρυώσουν μέσα στο τηγάνι.

Για το dressing

  • Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε ελαιόλαδο, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, το μέλι, την πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε για να αρωματίσουμε το λάδι.

Για τη σύνθεση

  • Προσθέτουμε στο μπολ με το dressing αλάτι, πιπέρι, τα ψημένα λαχανικά από το τηγάνι και τα μαυρομάτικα φασόλια.
  • Κόβουμε τη ντομάτα στη μέση, πιέζουμε και αφαιρούμε τα σπόρια και την υγρασία.  Την κόβουμε σε μικρά κυβάκια και την προσθέτουμε στο μπολ.
  • Χοντροκόβουμε τον μαϊντανό χωρίς τα κοτσάνια, φρέσκο βασιλικό και δύοσμο.
  • Προσθέτουμε στη σαλάτα τα μυρωδικά και το πράσινο μέρος από φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

πηγη