Συστατικά
- 250 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
- 100 γρ. σελινόριζα
- 1 πράσο
- 1 καρότο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 ντομάτα
- 2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό
- 10 φύλλα δυόσμο
- 1/3 ματσάκι μαϊντανό
- 2 κρεμμύδια φρέσκα
Για το dressing
- 80-100 γρ. ελαιόλαδο
- ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 πιπεριά τσίλι
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε τα φασόλια και τα αφήνουμε να βράσουν για 30-40 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από τη φωτιά, τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με νερό για να κρυώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τη σελινόριζα χωρίς την φλούδα, το πράσο και το καρότο.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και βάζουμε τα λαχανικά, πιπέρι, αλάτι, κρυσταλλική ζάχαρη και σοτάρουμε 3-4 λεπτά για να καραμελώσουν.
- Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα λαχανικά να μαλακώσουν και να κρυώσουν μέσα στο τηγάνι.
Για το dressing
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε ελαιόλαδο, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, το μέλι, την πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε για να αρωματίσουμε το λάδι.
Για τη σύνθεση
- Προσθέτουμε στο μπολ με το dressing αλάτι, πιπέρι, τα ψημένα λαχανικά από το τηγάνι και τα μαυρομάτικα φασόλια.
- Κόβουμε τη ντομάτα στη μέση, πιέζουμε και αφαιρούμε τα σπόρια και την υγρασία. Την κόβουμε σε μικρά κυβάκια και την προσθέτουμε στο μπολ.
- Χοντροκόβουμε τον μαϊντανό χωρίς τα κοτσάνια, φρέσκο βασιλικό και δύοσμο.
- Προσθέτουμε στη σαλάτα τα μυρωδικά και το πράσινο μέρος από φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε ελαιόλαδο και σερβίρουμε.