Στήνει κάλπες η ΝΟΔΕ Αχαΐας – Ποιοι «παίζουν» για υποψήφιοι

Όταν τον Απρίλιο του 2017, το Νομαρχιακό όργανο της Νέας Δημοκρατίας στην Αχαΐα εξέλεγε πρόεδρό του τον Ανδρέα Μαζαράκη με τους υποστηρικτές του να κάνουν λόγο για νέα εποχή, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, ούτε ότι η … ταχεία της νέας εποχής θα εκτροχιαζόταν πάνω στις σκουριασμένες ράγες παλιών ρεβανσιστικών μεθόδων, ούτε ότι η ΝΟΔΕ θα έτρεχε ξανά στις κάλπες την άνοιξη του 2018 με ένα νέο σύστημα εκλογής που δεν φαίνεται να προϊδεάζει για… μακροζωία του προέδρου της.

Η φθορά Μαζαράκη προκαλεί προβληματισμό, ιδίως αν λάβουμε υπόψιν ότι αυτή η νέα εποχή ερχόταν να συμπληρώσει σε τοπικό επίπεδο το παζλ της ανανέωσης που υποσχόταν ο αέρας της εκλογής Μητσοτάκη λίγους μήνες πριν, έστω και αν ο κ. Μαζαράκης είναι «έκνο» του αντιπροέδρου Άδωνι και μέχρι σήμερα πορεύτηκε συστηματικά σε δρόμο αντίθετο από όσα φέρεται να πρεσβεύει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Η αλήθεια είναι ότι ο Ανδρέας Μαζαράκης, ο οποίος θα διεκδικήσει εκ νέου τη θέση του προέδρου, στις 13 Μαΐου, ημερομηνία που θεωρείται η πιθανότερη για να στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες της αντιπολίτευσης, κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να επιτύχει αποτελέσματα άκρως εντυπωσιακά ενεργώντας ως στοιχείο διαλυτικό του «σώματος» της ΝΟΔΕ στο νομό, αλλά και να υπηρετήσει με συνέπεια, όλες τις τακτικές που ο πρόεδρος της Ν.Δ. διατείνεται ότι θα θέσει στο χρονοντούλαπο, φέρνοντας την οργάνωση στο κατώφλι της έριδας και του διχασμού και …διακοσμώντας πρωτοσέλιδα που δεν ήταν αυτό που λέμε «προβολή» για ένα κόμμα που διατείνεται ότι κομίζει εναλλακτικό ήθος.
Τα φάουλ του προέδρου
Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που μίλησαν στο «7 Μέρες» χρεώνουν στον πρόεδρο της ΝΟΔΕ τα εξής ουκ ολίγα:
– Τη συστηματική υπόγεια διείσδυσή του σε εκλογικές διαδικασίες φορέων και συλλόγων με γνώμονα την τοποθέτηση ημετέρων του έναντι στελεχών της Νέας Δημοκρατίας με καταγεγραμμένη διαδρομή και κομματικά πόστα, ακόμη και εντός της ΝΟΔΕ. Στον K. Μαζαράκη αποδίδονται συμμαχίες ακόμη και με πολιτικούς αντιπάλους προκειμένου να εκπαραθυρώσει μέλη και στελέχη του κόμματος που δεν κινούνται στους ρυθμούς που ο ίδιος χτυπάει με το ιδιοτελές του, ως λένε, ταμπούρλο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η εμπλοκή του στις εκλογές του Επιμελητηρίου Αχαΐας σε άψογη «συμμαχία» με τον Νίκο Νικολόπουλο, η ανάμιξή του στις εκλογές του δικηγορικού συλλόγου όπου εργάστηκε προκειμένου να εκπαραθυρώσει τον υπεύθυνο τομέα δικαιοσύνης της ΝΟΔΕ Τάκη Παπαδόπουλο αλλά και η συνταγή που μαγειρεύει για τον Ιατρικό Σύλλογο της Πάτρας προκειμένου να απομακρύνει την Άννα Μαστοράκου, ως μη βολική.
– Τον αποκλεισμό από τις συνεδριάσεις της ΝΟΔΕ στελεχών που δεν εντοπίζονται ανάμεσα στα …καλλωπιστικά της προσωπικής του αυλής. Υπάρχουν στελέχη, που δεν έχουν δει ποτέ το… χρώμα της πρόσκλησης σε συνεδριάσεις της ΝΟΔΕ και άλλα που έχουν δει την πρόσκληση βράδυ για να μην προλάβουν να φτάσουν στα γραφεία το πρωί. Οι αυτοδιοικητικοί δε, είναι εκ των μονίμως αποκλεισθέντων. Η αντιπολίτευση επί των ημερών του.. μηδενίστηκε στους καταλόγους του.
– Την υπεροπτική στάση, την αδυναμία σύνθεσης και συνεννόησης.
– Τον στενό εναγκαλισμό του με τον Θανάση Νταβλούρο, τις ψυχρές σχέσεις με τους βουλευτές Ανδρέα Κατσανιώτη και Ιάσονα Φωτήλα, αλλά και τους πολιτευτές του κόμματος.
– Την παραίτηση, εξαιτίας του, στελεχών όπως η Ακριβή Χάραρη με μακρά πορεία και προσφορά.
– Την συνεχή αποστασιοποίηση στελεχών από την οργάνωση αλλά και τη συνεχή αποστασιοποίηση στελεχών που είχαν άλλοτε καλές σχέσεις μαζί του και, όπως λένε οι πληροφορίες του 7 Μέρες, τον εγκαταλείπουν, ο ένας μετά τον άλλον επικαλούμενοι μάλιστα εντολές άνωθεν, σε ό,τι αφορούσε την στήριξή τους στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία.
– Το γεγονός ότι εκπροσωπεί τη δεξιά πλευρά του κόμματος και δεν διαθέτει «ματιά» προς το κέντρο.
Όλα αυτά έχουν φτάσει βεβαίως στα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς και έχουν δημιουργήσει σκεπτικισμό και σε κεντρικό επίπεδο.

Πονοκέφαλος η Novartis
Στελέχη της Μητσοτακικής πτέρυγας, στην Αχαΐα, βρίσκονται σε έντονο προβληματισμό και σχετικά με τις στενές σχέσεις του προέδρου της ΝΟΔΕ με τον άμεσα εμπλεκόμενο με το σκάνδαλο της Novartis, μέντορά του, Άδωνι Γεωργιάδη, με μια πλευρά δηλαδή που είναι επικοινωνιακά «πληγωμένη» από τις εξελίξεις.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες αποκαλύψεις θα φέρει η επόμενη μέρα της προανακριτικής, ούτε ποιες από αυτές θα αγγίξουν τον Άδωνι και με ποιο τρόπο.
Το να επενδύσει η νομαρχιακή οργάνωση σε ένα «δικό του παιδί», δεν θεωρείται και ό,τι πιο ασφαλές, ιδίως σε μια περιοχή που δεν έχει παράδοση στους εναγκαλισμούς με τη Νέα Δημοκρατία.

Τα ονόματα που «πέφτουν» στο τραπέζι

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ και αντίπαλος Μαζαράκη στις εκλογές του 2016 Γιάννης Μάκκας, επιμένει προς το παρόν ότι δεν θέλει να είναι υποψήφιος στις εκλογές του Μαΐου, παρά το γεγονός ότι έχει πλησιαστεί λόγω και της εμπειρίας του αλλά και της δυναμικής που διαθέτει από βουλευτές και πολιτευτές.
Δηλώνει ότι θα βοηθήσει όσο μπορεί για την ανανέωση στην υπάρχουσα κατάσταση αλλά δεν λέει το «ναι» σε νέα εκλογική του ανάμιξη. Παρά ταύτα, δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο το σενάριο εμπλοκής του σε περίπτωση που δεν υπάρξει υποσχόμενη λύση για να διεκδικήσει με προοπτική νίκης την προεδρία της ΝΟΔΕ.
«Μόνο στην έσχατη περίπτωση» φέρεται να έχει πει.
Στην ίδια πολιτική πτέρυγα, φέρεται να κινείται το σενάριο της υποψηφιότητας του Ανδρέα Νικολάου, το οποίο παίζει δυνατά. Οι πληροφορίες του «7 Μέρες» λένε ότι ο γιατρός το σκέφτεται και ότι έχει την υποστήριξη αρκετών στελεχών που επενδύουν στην δημοφιλία του και τις καλές του σχέσεις με την πλειοψηφία των στελεχών και των μελών της Ν.Δ., προκειμένου να τον θέσουν απέναντι από τον Ανδρέα Μαζαράκη με προοπτική νίκης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο Ανδρέας Νικολάου διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον υπεύθυνο του κόμματος στη δυτική Ελλάδα Βασίλη Κικίλια, με τον οποίο γνωρίζονται εδώ και χρόνια από τις εθνικές ομάδες μπάσκετ.
Συζητήσεις γίνονται και για το πρόσωπο του Παναγιώτη Ζαφειρόπουλου, ο οποίος επίσης φέρεται να το σκέφτεται.
Η Μητσοτακική πτέρυγα, κινείται στην κατεύθυνση της αναζήτησης υποψηφίου ανάμεσα στους Περικλή Νταβλούρο και Σπύρο Πολίτη. Οι πληροφορίες λένε ότι έχουν προσεγγιστεί και οι δύο, με τον πρώτο να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιέσεις. Δεν είναι γνωστό αν αυτή τη φορά ο κ. Νταβλούρος θα κάνει … απιστία στην ιατρική. Η σχέση του πάντως με τον πρόεδρο του κόμματος θεωρείται αβαντάζ σε περίπτωση που επιλέξει να κάνει το βήμα.

13 ΜΑΪΟΥ απευθείας από τη βάση

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Γραμματέα Οργανωτικού Στέλιου Κονταδάκη, οι εκλογές προγραμματίζονται για τις 13 Μαϊου. Το νέο καταστατικό, προβλέπει άμεση εκλογή προέδρων ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ, απευθείας από τη βάση, από τα μέλη του κόμματος και όχι από εκλέκτορες όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Αυτή η αλλαγή, για την οποία είχε εξ αρχής δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και η διετής θητεία των προέδρων, αλλάζει τα μέχρι σήμερα δεδομένα και δεν φαίνεται να ευνοεί τον Ανδρέα Μαζαράκη.
Τα μέλη βάσει της ίδιας εγκυκλίου, ενημερώνονται ότι προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, οφείλουν με βάση το Καταστατικό του Κόμματος και τον Κανονισμό Πανελλαδικής Οργάνωσης, να καταβάλουν την καθορισμένη ετήσια οικονομική συνδρομή για το έτος 2018.
Σε αντίθετη περίπτωση αποκλείονται από το δικαίωμά τους να συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής των Οργάνων της Πανελλαδικής Οργάνωσης, είτε ως εκλογείς είτε ως υποψήφιοι για οποιοδήποτε αξίωμα ή θέση.
Η ετήσια οικονομική συνδρομή για το έτος 2018 ανέρχεται στο ποσό των δώδεκα ευρώ.

(από το ένθετο 7 Μέρες Ενημέρωση στο 7 Μέρες Αγγελίες)