«Όλα στην ζωή κινούνται γύρω από αυτές…»

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Όλα στην ζωή κινούνται γύρω από αυτές, όλες οι μέρες και οι ώρες του χρόνου ανήκουν σε αυτές, ενώ χωρίς αυτές η ζωή μας θα ήταν ανιαρή, άγευστη και χωρίς ουσία. Ο λόγος γίνεται για τις γυναίκες, για την πηγή και το άλας της ζωής. Η γυναίκα αποτελούσε και αποτελεί το κέντρο του κόσμου και για τον λόγο αυτό έχουμε επιλέξει μία ημέρα του χρόνου να την τιμούμε και να την γιορτάζουμε.

Έτσι σήμερα 8 Μαρτίου είναι η μέρα που γιορτάζουν οι γυναίκες, γιορτάζει η μάνα, η κόρη, η σύζυγος, η γιαγιά, η αδερφή, η συνάδελφος, η αγαπημένη, η ερωμένη, η φίλη και η σύντροφος. Η γυναίκα του σπιτιού, της διπλανής πόρτας, του χωριού, της πόλης, της Ελλάδας, της Ευρώπης, του Κόσμου. Η γυναίκα της καριέρας, η επιστήμονας, η εργαζόμενη μάνα και νοικοκυρά, η άνεργη μητέρα, η ανύπαντρη μητέρα, η νοικοκυρά, η αγωνίστρια της ζωής.

Είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και όπως κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, την τιμάμε ως ένδειξη μνήμης των αγώνων του γυναικείου κινήματος που ξεκίνησαν το Μάρτιο του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και στην ουσία συνέβαλαν στην μετέπειτα ανάδειξη του γυναικείου κινήματος και της ισότητας των δύο φύλων.

Η Διακήρυξη του Πεκίνου, για τα δικαιώματα των γυναικών αναφέρει «η ενδυνάμωση των γυναικών και η πλήρης συμμετοχή τους, επί ίσοις όροις, σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, μεταξύ των οποίων και η συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και η πρόσβαση τους στην εξουσία, είναι θεμελιώδεις για την επίτευξη της ισότητας, της ανάπτυξης και της ειρήνης».

Στην Ελλάδα οι γυναίκες έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να αγωνίζονται, να παλεύουν, να διεκδικούν και να πετυχαίνουν αλλά ταυτόχρονα και να διασκεδάζουν, να ερωτεύονται και να ζούν. Η Ελληνική κοινωνία είναι πλέον μια κοινωνία ισότητας των δύο φύλων, μια κοινωνία που η γυναίκα έσπασε την «παράδοση» που την ήθελε «υπό» του άνδρα, μια κοινωνία που σέβεται και αναγνωρίζει την γυναίκα ώς ισότιμο μέλος της.

«Υπάρχει κάτι πιο όμορφο, πιο σύνθετο, πιο ερωτεύσιμο, πιο ποθητό, πιο απαραίτητο και πιο αναγκαίο στην ζωή μας από την γυναίκα;» αναρωτιόμαστε και στις 8 Μαρτίου την γιορτάζουμε και την τιμούμε με ξεχωριστό τρόπο για τους λόγους αυτούς.

Για όλα αυτά ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΑ σε όλες τις γυναίκες, μαζί με τις ευχές για μεγαλύτερες κατακτήσεις στο πεδίο της ισότητας, για περισσότερη πίστη και αφοσίωση στην οικογένεια και τις παραδόσεις μας.

Τι πιο όμορφο, λοιπόν, από το να γιορτάσουμε αυτή τη μέρα μαζί με τη σύζυγο μας, την κόρη μας, την μητέρα μας, την αδερφή μας, τις φίλες μας και γενικότερα με γυναίκες που μας εμπνέουν και αποτελούν σημαντικά – κεφάλαια στη ζωή μας, όντας χαρούμενες και πιο λαμπερές από ποτέ.

Τέλος σε όλες τις γυναικείες συντροφιές που απόψε θα γιορτάσουν αυτή την ξεχωριστή ημέρα ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ και ΦΡΟΝΙΜΑ !!!