• Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
Τρίτη, 3 Νοεμβρίου, 2026
  • Login
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Δυτικά Νέα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας
No Result
View All Result

Κάτω Αχαΐα: Από τις υποσχέσεις του παρελθόντος στο στοίχημα για ένα πραγματικό παραλιακό πάρκο!

dytikanea by dytikanea
19 Σεπτεμβρίου 2026
in ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ - ΣΧΟΛΙΑ, ΝΕΑ
0
Συγχαρητήρια του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας στα παιδιά που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, η παραλία της Κάτω Αχαΐας βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων, σχεδιασμών και κατά καιρούς παρεμβάσεων για την αξιοποίησή της. Το ζητούμενο ήταν διαχρονικά το ίδιο: να αποκτήσει η πόλη έναν σύγχρονο, οργανωμένο και πραγματικά δημόσιο παραθαλάσσιο χώρο, αντάξιο της θέσης και της φυσικής της ομορφιάς.

Η ιστορία, ωστόσο, δεν ήταν μέχρι σήμερα γραμμική.

Η κατεδάφιση περίπου 100 αυθαίρετων κτισμάτων στην παραλία, επί δημαρχίας Διονύση Γκοτσούλια, άνοιξε τον δρόμο ώστε το παραλιακό μέτωπο να αποδοθεί στους πολίτες. Ήταν μια σημαντική εξέλιξη, όμως τα επόμενα χρόνια δεν ακολούθησε η συνολική και σταθερή αναβάθμιση που πολλοί περίμεναν.

Ακολούθησαν επιμέρους προσπάθειες. Το 2021, για παράδειγμα, η τότε δημοτική αρχή του Σπύρου Μυλωνά ανακοίνωσε ένα σχέδιο για τη μετατροπή της παραλιακής ζώνης από την Αγία Παρασκευή μέχρι τις Αλυκές σε χώρο αναψυχής, με πράσινο, ντους, αποδυτήρια, φωτισμό και παγκάκια. Παράλληλα, είχαν γίνει παρεμβάσεις καθαρισμού και εξοπλισμού με δημοτικά συνεργεία.

Ήταν όμως κυρίως αποσπασματικές παρεμβάσεις και όχι η ολοκληρωμένη ανάπλαση που θα άλλαζε οριστικά την εικόνα της παραλίας.

Αυτό ακριβώς είναι το κενό που επιχειρεί σήμερα να καλύψει η δημοτική αρχή του Γρηγόρη Αλεξόπουλου.

Από το «να γίνει κάτι» σε συγκεκριμένο σχέδιο

Ο σημερινός δήμαρχος έχει θέσει την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου ως ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της δημοτικής του θητείας. Σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο του 2026 δήλωσε ότι στόχος του είναι «στο τέλος της θητείας» να υπάρχει ένα αναβαθμισμένο παραλιακό μέτωπο και περιέγραψε ένα πολύ πιο ολοκληρωμένο σχέδιο από τις παλαιότερες παρεμβάσεις.

Το σχέδιο δεν αφορά απλώς ένα καλύτερα κουρεμένο γκαζόν ή μερικά καινούργια παγκάκια.

Προβλέπει τη δημιουργία ενός πραγματικού παραλιακού πάρκου, με χώρους πρασίνου, πεζοδρόμια και ξύλινα decks, ποδηλατόδρομο, διαδρομές περιπάτου και τρεξίματος, αθλητικές εγκαταστάσεις, skate park, παιδική χαρά, θέατρο, σκιάσεις, αναψυκτήρια, χώρους υγιεινής, φωτισμό, αστικό εξοπλισμό και υποδομές προσβασιμότητας για ΑμεΑ. Περιλαμβάνονται ακόμη φυτεύσεις και σύνδεση της παραλίας με την περιοχή «Σπάσμα» και τις Αλυκές.

Με άλλα λόγια, η φιλοδοξία είναι η παραλία να πάψει να λειτουργεί απλώς ως ένας χώρος δίπλα στη θάλασσα και να μετατραπεί σε ενιαίο δημόσιο χώρο αναψυχής, άθλησης, περιπάτου και πολιτισμού.

Η χρηματοδότηση είναι πλέον στο τραπέζι

Το σημαντικό στοιχείο της σημερινής προσπάθειας είναι ότι δεν περιορίζεται σε μια ακόμη εξαγγελία.

Η ανάπλαση της Παραλίας Κάτω Αχαΐας και η διασύνδεσή της με την ανάπλαση της πόλης περιλαμβάνονται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση «Παράλιο Μέτωπο Δυτικής Αχαΐας, Ανδραβίδας–Κυλλήνης και Πηνειού». Στον σχεδιασμό της ΟΧΕ προβλέπεται ποσό 5 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση της παραλίας και τη σύνδεσή της με την πόλη μέσω της θέσης «Σπάσμα».

Παράλληλα, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας για το 2026 εμφανίζεται ως ξεχωριστό έργο η «Ανάπλαση Παραλιακού μετώπου Κάτω Αχαΐας (Παραλία, Σπάσμα, Αλυκές)», με συνολικό προϋπολογισμό που αναφέρεται στα 8 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021–2027».

Η εξέλιξη αυτή δίνει στην προσπάθεια διαφορετική βάση από τις παλαιότερες εξαγγελίες: υπάρχει πλέον ένας ευρύτερος σχεδιασμός, ενταγμένος σε περιφερειακό χρηματοδοτικό πλαίσιο.

Το «πείσμα» του Αλεξόπουλου

Ο ίδιος ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος χρησιμοποιεί συχνά τη λέξη «πείσμα» όταν περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του υπογράμμισε ότι το 2026 το παραλιακό μέτωπο και η επανασύνδεση της πόλης με τη θάλασσα αποτελούν έναν από τους βασικούς στόχους της δημοτικής αρχής. Περιέγραψε μάλιστα την παρέμβαση ως προσπάθεια να επιστρέψει «το θαλάσσιο στοιχείο στο επίκεντρο της καθημερινής ζωής».

Η φιλοδοξία, επομένως, είναι σαφής: να μην υπάρξει άλλη μία μικρή, προσωρινή παρέμβαση, αλλά ένα έργο που θα αλλάξει συνολικά την εικόνα της παραλιακής ζώνης.

Και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα.

Γιατί η Κάτω Αχαΐα έχει ήδη γνωρίσει εξαγγελίες, μελέτες, επιμέρους παρεμβάσεις και σχέδια που δεν απέκτησαν ποτέ την ολοκληρωμένη μορφή που είχε αρχικά περιγραφεί. Ακόμη και η Β΄ φάση της ανάπλασης του κέντρου της πόλης χρειάστηκε να διασωθεί και να επανενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ, καθώς, σύμφωνα με τον Δήμο, κινδύνευε να μείνει ημιτελής.

Ο Αλεξόπουλος επιχειρεί να συνδέσει πλέον τα κομμάτια: την ανάπλαση του κέντρου, την παραλία, το «Σπάσμα», τις Αλυκές και το ευρύτερο παραλιακό μέτωπο σε έναν ενιαίο σχεδιασμό.

Το ζητούμενο είναι πλέον η παράδοση

Το σχέδιο είναι μεγάλο. Οι διαδικασίες είναι σύνθετες. Και η χρηματοδότηση ενός έργου δεν σημαίνει αυτομάτως ότι το έργο έχει κατασκευαστεί.

Γι’ αυτό και το πραγματικό στοίχημα για τη σημερινή δημοτική αρχή είναι το επόμενο βήμα: να περάσει η Κάτω Αχαΐα από τις μακέτες, τις μελέτες και τις εξαγγελίες στην κατασκευή και, τελικά, στην παράδοση του χώρου στους πολίτες.

Η κατεύθυνση που έχει θέσει ο δήμαρχος είναι να προχωρήσει το έργο με ταχύτητα και να αποτελέσει μία από τις χαρακτηριστικές παρεμβάσεις της σημερινής δημοτικής περιόδου. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θέλει το παραλιακό μέτωπο να αποτελέσει έναν ζωντανό, ανοικτό και προσβάσιμο δημόσιο χώρο.

Αν αυτή τη φορά το σχέδιο ολοκληρωθεί, η αλλαγή δεν θα είναι απλώς αισθητική.

Θα σημαίνει ότι ένας χώρος που για χρόνια περίμενε να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στην καθημερινότητα της Κάτω Αχαΐας θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο παραλιακό πάρκο για τους κατοίκους, τα παιδιά, τους αθλητές, τους επισκέπτες και τις επόμενες γενιές.

Και εκεί θα κριθεί τελικά το «πείσμα» του νέου δημάρχου: όχι στις δηλώσεις, αλλά στο αν το σχέδιο θα γίνει έργο και το έργο θα γίνει ένας χώρος που θα μπορούν να χρησιμοποιούν καθημερινά οι πολίτες.

dytikanea

Tags: Γρηγόρης Αλεξόπουλοςνεο παραλιακο μετωπο κατω αχαιας
Previous Post

#Τί είπαν… Το τοπόσημο της πόλης μας ξεκίνησε

Next Post

Δυτική Αχαΐα: Εγκρίθηκαν 17 θέσεις σχολικών τροχονόμων σε 13 δημοτικά

Next Post
Τέλος το σχολικό έτος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά – Ολοκληρώνονται οι εξετάσεις στα λύκεια

Δυτική Αχαΐα: Εγκρίθηκαν 17 θέσεις σχολικών τροχονόμων σε 13 δημοτικά

Αναζητηση

No Result
View All Result




Πρόσφατα άρθρα

  • Θεοδωρικάκος: Έως το τέλος του έτους και με 1.000 προϊόντα επεκτείνεται η πρωτοβουλία μείωσης τιμών στα σούπερ μάρκετ
  • Πσιτ! Συνεχείς επαφές με τους φορείς για τον Ανδρέα Τσώκο
  • Brownie με καρύδια
  • Πάτρα: Μαθήτρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
  • Νέο έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία Agneta: Οι 8 περιοχές με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι το απόγευμα-Στο “πορτοκαλί” η Δυτική Ελλάδα
  • Αργία αρχισυντακτών και ολιγοήμερη διακοπή εκπομπής στην ΕΡΤ μετά την εμφάνιση του καταδικασμένου Χρυσαυγίτη Ηλιόπουλου ως θύμα της «Παιδικής Χαράς»
  • Πσιτ! Τον πρόλαβε ο Βαρεμένος… περιμένει ο Κυριακόπουλος που την είχε και την έχασε!
  • Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία στη Δυτική Αχαΐα
  • “Άρπαζε” πρόβατα και αγροτικά εργαλεία σε χωριό της Δυτικής Αχαΐας
  • Η φωτογραφία της ημέρας
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Πληροφορίες

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία

Follow Us

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In