Ο αρακάς του Άκη Πετρετζίκη είναι μούρλια!

Συστατικά

  • 750 γρ. πατάτες
  • 1,5 κιλά αρακάς φρέσκος μαζί με το κέλυφος ή 800 γρ. κατεψυγμένος
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  •  2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. καπνιστό ζαμπόν
  • 1 κύβο μυρωδικών
  • 160 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο, φρέσκο
  • 100 γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο
  • 1-2 κ.σ. φρυγανιά, τριμμένη

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ένας διαφορετικός αλλά πεντανόστιμος τρόπος για να φάνε αρακά τα παιδιά σας!

  • Σε βραστό, αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια για 12 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα, στραγγίζουμε και τις κρατάμε ζεστές σε ένα μπολ.
  • Κατά τον ίδιο τρόπο βράζουμε τον αρακά για 3-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
  • Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και στραγγίζουμε.
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ή μία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες και το σκόρδο ψιλοκομμένο με 2 κ.σ. ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
  • Προσθέτουμε το ζαμπόν κομμένο σε κυβάκια, τον κύβο μυρωδικών και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τον αρακά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά ακόμα.
  • Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον δυόσμο ψιλοκομμένο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ ή σε ένα ταψάκι 30×45 εκ.
  • Με ένα πιρούνι σπάμε τις πατάτες έτσι μέσα στο μπολ ώστε να γίνουν πουρές που να έχει όμως κομματάκια πατάτας μέσα. Δεν τις θέλουμε λείες. Προσθέτουμε το μισό τυρί, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε εάν χρειάζεται.
  • Το μείγμα του πουρέ το βάζουμε στο ταψάκι, πάνω από τον αρακά ώστε να τον καλύψει όλο. Δεν μας ενδιαφέρει να είναι λείο αντίθετα φαίνεται πιο ωραίο αν είναι λίγο “χωριάτικο”.
  • Από πάνω πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και τη φρυγανιά και ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

πηγη