Δυτική Αχαΐα: Η καταστροφή των ελαιοπαραγωγών εκτάκτως στο δημοτικό συμβούλιο – Δεκτό το αίτημα της ΑΚΙΔΑ

 
 

Δεκτό έκανε το αίτημα της αντιπολίτευσης του Παναγιώτη Κουνάβη (ΑΚΙΔΑ) να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, η τεράστια καταστροφή στις ελιές στη δυτική Αχαΐα, ο δήμαρχος δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου.

Το αίτημα υποβλήθηκε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ηλία Καραμπελιά ο οποίος το μετέφερε στον δήμαρχο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μείζον ζήτημα για την περιοχή, θα συζητηθεί εκτάκτως, στο δημοτικό συμβούλιο στις 15 Νοεμβρίου.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΚΙΔΑ – Π. ΚΟΥΝΑΒΗΣ: 

«Κατά κοινή ομολογία η καταστροφή στην παραγωγή ελαιολάδου τη φετινή χρονιά, είναι συνολική. Πρόκειται για μια από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων χρόνων. Οι ζημιές οφείλονται, χωρίς αμφιβολία, σε ακραίες και ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες, οι οποίες δεν μπορούσαν να προβλεφθούν ούτε και να ανατραπούν. Το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, θα υποστεί σημαντική μείωση,με σοβαρές επιπτώσεις σε όλη την περιοχή,κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την βοήθεια της πολιτείας.

Χρειάζεται άμεσα να διερευνηθεί και εκτιμηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης το μέγεθος της ζημιάς στην παραγωγή και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για χορήγηση αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, τον φυσικό ασφαλιστικό φορέα της αγροτικής παραγωγής.

Παράλληλα θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παροχή έκτακτης ειδικής ενίσχυσης, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις απρόβλεπτων από τους παραγωγούς ζημιών στην φυτική και ζωική παραγωγή άλλων χωρών και περιοχών.

Το σοβαρό αυτό πρόβλημα, πρέπει να απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας που συνεδριάζει στις 15/11, όπου και θα πρέπει η συζήτηση αυτή να καταλήξει και σε συγκεκριμένα αιτήματα προς το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης.

Η παράταξή μας σε συνεννόηση και με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και με τις άλλες παρατάξεις θα ζητήσει να γίνει συζήτηση για το θέμα αυτό προ ημερησίας διατάξεως στη συνεδρίαση αυτή».

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

«Δεν μπορούσαμε παρά να κάνουμε το αυτονόητο. Φυσικά και θα συζητηθεί το θέμα που απασχολεί το μεγαλύτερο τμήμα του δήμου μας. Αλίμονο να μη δώσουμε βάρος, στις τραγικές στιγμές που περνούν οι αγρότες της δυτικής Αχαΐας, βάση και πυλώνας της τοπικής μας οικονομίας. Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες έχουν επιδεινώσει την κατάσταση και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πρέπει όλοι μας με κοινή συνισταμένη το συμφέρον των αγροτών μας, να βάλουμε βάση για άμεσες ενέργειες», τόνισε ο δήμαρχος δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου.