• Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
Τετάρτη, 19 Αυγούστου, 2026
  • Login
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Δυτικά Νέα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας
No Result
View All Result

24ωρη απεργία σήμερα στα ΜΜΕ – Συμμετέχει το dytikanea

dytikanea by dytikanea
5 Ιουνίου 2025
in ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ
0
Απεργούν οι δημοσιογράφοι την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με φόντο τη συνεχιζόμενη εργοδοτική αδιαλλαξία, την άρνηση για συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη 17ετή απουσία Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι δημοσιογράφοι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΣΗΕΠΗΝ, απαντούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις Συντακτών κηρύσσουν δύο επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, καλώντας σε μαζική συμμετοχή όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, διεκδικώντας μισθούς αξιοπρέπειας, ρυθμίσεις για την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και μέτρα κατά της ακρίβειας και της εργασιακής ομηρίας.

Τα βασικά σημεία διεκδίκησης είναι: Εισαγωγικός μισθός 1.250 ευρώ για όλους, αύξηση 10% στους μισθούς βάσει των τελευταίων ΣΣΕ, κατοχύρωση αμοιβών για εργασία σε Σαββατοκύριακα και αποστολές εκτός έδρας, ενίσχυση των δικαιωμάτων στους δημοσιογράφους ενάντια σε SLAPPs και αυθαίρετη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, έκτακτα επιδόματα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και στήριξη του έντυπου Τύπου, απαίτηση για άρση των περιορισμών στις διαπραγματεύσεις και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στα δημόσια ΜΜΕ.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΠΗΝ:

«Με κλιμάκωση των αγώνων για αξιοπρεπείς μισθούς απαντούν οι δημοσιογράφοι στην εργοδοτική αδιαλλαξία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων, καλεί όλους τους συναδέλφους, μέλη και μη μέλη της Ένωσης, να συμμετάσχουν στις νέες 24ωρες πανελλαδικές απεργίες σε όλα τα ΜΜΕ που κήρυξε η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις Συντακτών, η πρώτη σήμερα Πέμπτη, 5 Ιουνίου και η δεύτερη την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2025.

Συγκεκριμένα οι συνάδελφοι καλούνται να απεργήσουν από τις 5 το πρωί της Πέμπτης, 5 Ιουνίου μέχρι τις 5 το πρωί της Παρασκευής, 6 Ιουνίου 2025 και από τις 5 πρωί της Πέμπτης, 12 Ιουνίου μέχρι τις 5 το πρωί της Παρασκευής, 13 Ιουνίου 2025.

Στην απεργία συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι σε εφημερίδες, περιοδικά, δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γραφεία Τύπου, διαδικτυακά Μέσα και σε κάθε άλλο χώρο εργασίας.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και των δημοσιογραφικών Ενώσεων – μελών της (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και ΕΣΠΗΤ), λαμβάνοντας υπόψη τα μηνύματα του κλάδου από τη μαζική συμμετοχή του στις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς, συναποφασίσαμε την πραγματοποίηση δύο επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών, η πρώτη την προσεχή Πέμπτη, 5 Ιουνίου και η δεύτερη την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2025.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις καλύπτουν όλες και όλους τους δημοσιογράφους, σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας, ως εξής: από τις 5 το πρωί της Πέμπτης, 5 Ιουνίου μέχρι τις 5 το πρωί της Παρασκευής, 6 Ιουνίου 2025 και από τις 5 πρωί της Πέμπτης, 12 Ιουνίου μέχρι τις 5 το πρωί της Παρασκευής, 13 Ιουνίου 2025.

Οι εργοδοτικές Ενώσεις, σε μία πρωτοφανή επίδειξη αδιαλλαξίας, χωρίς καν να επικαλούνται οικονομική δυσπραγία, αδιαφορούν για την ακρίβεια που απομειώνει καθημερινά την πραγματική αξία των ονομαστικών μισθών, απορρίπτουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, εμμένουν στο πάγωμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που διαρκεί τα τελευταία 17 χρόνια και συνεχίζουν την ομηρία των ατομικών συμβάσεων εργασίας που αναπαράγει τεράστιες μισθολογικές ανισότητες.

Η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), η Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ), η Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής (ΕΙΙΡΑ) σε όλες τις συναντήσεις με την ΕΣΗΕΑ συνεχίζουν να απορρίπτουν την αυτονόητη διεκδίκηση για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Άνευ ουσίας αποδεικνύονται και οι συναντήσεις με την Ένωση Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών, ενώ καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί με τον εργοδοτικό φορέα των Ημερήσιων Εφημερίδων της Περιφέρειας. Χαρακτηριστική είναι και η απουσία απάντησης από την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) στο αίτημα της ΕΣΗΕΑ να προσέλθει στη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η αδιαφορία των εργοδοτών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι πλέον εύρωστοι, οικονομικά, παράγοντες της χώρας είναι εκκωφαντική. Πολλώ δε μάλλον όταν επικαλούνται τα χρονικά περιθώρια έως ότου τεθεί σε εφαρμογή ο “οδικός χάρτης” για την κάλυψη του 80% των μισθωτών της χώρας

Διεκδικούμε:

1. Ουσιαστικές και γόνιμες συλλογικές διαπραγματεύσεις με στόχο να μπει ένα τέλος στην ομηρία των ατομικών συμβάσεων εργασίας

2. Εισαγωγικό μισθό 1.250 ευρώ σε όλα τα ΜΜΕ

3. Αυξήσεις 10% με βάση τις τελευταίες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

4. Κατοχύρωση των αμοιβών για την εργασία τα Σαββατοκύριακα (+25% και ρεπό για το Σάββατο και 100% για την Κυριακή) και αύξηση των αποζημιώσεων για αποστολές εκτός έδρας

5. Ημερήσια αποζημίωση 350 ευρώ για αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές και 250 ευρώ για τις περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές

6. Ενσωμάτωση των θεσμικών μας αιτημάτων στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας – Ενσωμάτωση των Αρχών Δεοντολογίας στις συμβάσεις – Συμφωνία για anti-Slapps ρυθμίσεις-Δεσμευτικοί κανόνες για την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ενημέρωση

7. Δίκαιη αμοιβή για τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων στον έντυπο Τύπο, τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και τις ιστοσελίδες

8.Έκτακτη οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, κατ’ αναλογία με τα δημόσια ΜΜΕ

9. Προώθηση μέτρων για την καταπολέμηση της κερδοσκοπικής ακρίβειας σε είδη διατροφής, στην ενέργεια, τα ενοίκια

10. Άρση των περιορισμών για την μονομερή προσφυγή στη διαδικασία της διαιτησίας

11. Μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου για να διασωθούν οι θέσεις εργασίας – φρένο στην υπερσυγκέντρωση του Τύπου και διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ.

Άρση των περιορισμών για την υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τα δημόσια ΜΜΕ, με θεσμικούς και οικονομικούς όρους. Η ΣΣΕ στα ΜΜΕ του Δημοσίου και η ΚΥΑ για τις αποδοχές των δημοσιογράφων, ως ένα βαθμό, στήριξαν τους συναδέλφους την περίοδο της κρίσης. Σήμερα επιβάλλεται η αύξηση, με εισαγωγικό μισθό πρώτης διετίας, στα 1.250 ευρώ, ώστε να συμπαρασύρει και τα υπάρχοντα κλιμάκια – Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στα δημόσια ΜΜΕ και της 13ης και 14ης σύνταξης, καθώς και άμεση καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους – να μπει τέλος στο καταχρηστικό καθεστώς των συμβάσεων έργου στο δημόσιο.

Καλούμε τις εργοδοτικές ενώσεις να εγκαταλείψουν την ακραία αδιαλλαξία και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ευδοκιμήσουν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και στον δημοσιογραφικό κλάδο με την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα καλύπτουν όλο τον κλάδο.

Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους στην Αθήνα να συμμετάσχουν μαζικά στις 24ώρες απεργιακές κινητοποιήσεις και να είναι παρούσες και παρόντες στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση, την Πέμπτη 5/6/25, στις 11.00 πμ μπροστά από την ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, στην Αθήνα».

Tags: απεργια δυτικα νεα δυτικη αχαια
Previous Post

Δυτική Αχαΐα: Έρχονται πορτοκαλί και κόκκινοι κάδοι! Η σύμβαση με τα φιλοζωικά σωματεία για τα αδέσποτα και άλλα κρίσιμα ζητήματα στη συνεδρίαση του ΔΣ

Next Post

ΟΙΚΙΠΑ: “Τείχος” προστασίας για την παραλία της Καλόγριας

Next Post
ΟΙΚΙΠΑ: “Τείχος” προστασίας για την παραλία της Καλόγριας

ΟΙΚΙΠΑ: "Τείχος" προστασίας για την παραλία της Καλόγριας

Αναζητηση

No Result
View All Result




Πρόσφατα άρθρα

  • Πάτρα: “Εφυγε” ο Μάκης Ρηγόπουλος, πατέρας της Διοικήτριας του «Καραμανδανείου» και σύζυγος της Άννας Σπηλιωτακάρα
  • Δήμος Δυτικής Αχαΐας: Προσφυγή κατά της Αποκεντρωμένης για την ακύρωση της απόφασης απαλλαγής των πληγέντων κτηνοτρόφων από τα δημοτικά τέλη
  • Λουσικά: Συνεχίζεται η παράδοση με τη Γιορτή Κρασιού
  • “Οργασμός” σε ανακαινίσεις και ανακατασκευές ακινήτων στην Πάτρα – Μεγάλα και εγκαταλελειμμένα κτίρια γίνονται σύγχρονες κατοικίες! ΦΩΤΟ
  • Ποια είναι η διάσημη τραγουδίστρια που φέρνει η Mητρόπολη Πατρών για φιλανθρωπική συναυλία;
  • Πσιτ! “Στο σφυρί” στις 9 Σεπτεμβρίου μεγάλη Πατρινή εταιρεία
  • Δυτική Ελλάδα: Το αρχαίο θέατρο Στράτου υποδέχεται ξανά το κοινό
  • Πσιτ! Ο Σταύρος Θεοδωράκης «ψαρεύει» στον Μύτικα!
  • Μεσογειακοί Αγώνες: Με 154 αθλητές και 123 αθλήτριες η Ελλάδα στο Τάραντο – Δείτε όλα τα ονόματα
  • Σίφνος: Απαντήσεις στα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου αναζητούν οι ερευνητές – Σήμερα στην Αθήνα οι σοροί του Έλληνα πιλότου και του νιόπαντρου ζευγαριού
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Πληροφορίες

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία

Follow Us

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In