• Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
Τετάρτη, 22 Απριλίου, 2026
  • Login
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Δυτικά Νέα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας
No Result
View All Result

“Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες στο τέλος” – Αντιδρά η ΑΚΙΔΑ στη μεταφορά των απορριμμάτων της Πάτρας στον ΧΥΤΑ Φλόκα

dytikanea by dytikanea
20 Νοεμβρίου 2016
in ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ
0
Εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο η μεταφορά απορριμάτων της Πάτρας στον ΧΥΤΑ Φλόκα – Ποιοι ψήφισαν υπέρ της σύμβασης
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Όπως έχει γράψει από την Παρασκευή το dytikanea.gr η δυτική Αχαΐα αποφάσισε να εγκρίνει τη σύμβαση με τον δήμο Πατρέων και την Περιφέρεια δυτικής Ελλάδας για τη μεταφορά των απορριμμάτων της Πάτρας στον ΧΥΤΑ Φλόκα. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ.  Η θύελλα από την αντιπολίτευση δεν άργησε να ξεκινήσει. Εκτός από την παράταξη του Αλέκου Θανόπουλου που ψήφισε υπέρ. Στο μεταξύ αύριο στο δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας, αναμένεται να επικυρωθεί η σύμβαση. 

Ήδη αρνητική από τις πρώτες ώρες ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της ΑΚΙΔΑ Παναγιώτη Κουνάβη. Λίγες ώρες αργότερα η παράταξη αναφέρει:

Η χθεσινή απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου την οποία η Α.ΚΙ.Δ.Α. καταψήφισε, αφορά την κατασκευή μονάδας Δυναμικότητας: 53.032 t/έτος όπου θα υφίστανται επεξεργασία σύμμεικτα απορρίμματα των Δήμων Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου, καθώς και τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης και επέκτασης με νέο κύτταρο του υφιστάμενου Χώρου Υγειονομικής Ταφής, ο οποίος με τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας θα λειτουργεί ως ΧΥΤΥ. Δηλαδή τα απορρίμματα των Δήμων θα οδηγούνται στο Φλόκα όπως πέφτουν στους κάδους. Μια τέτοια μονάδα αναιρεί την ανακύκλωση στην πηγή που δήθεν κόπτεται η Δημοτική αρχή και φέρνει τα απορρίμματα κυρίως του Δήμου Πατρέων ακατέργαστα στο Φλόκα.

Εδώ και ένα χρόνο είχαμε πει και προειδοποιήσει ότι η Δημοτική αρχή εμπαίζει τους δημότες με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων καταψηφίζοντας το τοπικό σχέδιο διαχείρισης. Αντί να προωθήσει ήδη, την ανακύκλωση με πρώτα βήματα ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών, έχουν εξαφανισθεί και οι υπάρχοντες κάδοι από το Δήμο. Αντί να προχωρήσει ήδη σε ανακύκλωση σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες και να αναζητήσει πόρους για μηχανικό εξοπλισμό, εδώ κι ένα χρόνο, έχει προαποφασίσει την κατασκευή της μονάδας στο Φλόκα όπου εκεί τάχα θα γίνεται η ανακύκλωση, διατηρώντας στην αποκομιδή το αίσχος των μπλε μεγάλων κάδων της αμαρτωλής Ελληνικής Εταιρίας Ανακύκλωσης. Η Δημοτική αρχή χθες,στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου επανέλαβε ότι εξάντλησε τα περιθώρια της διαβούλευσης για τη μονάδα. Ρωτάμε ξανά, όπως και πριν ένα χρόνο: Ποιος δημότης και ποιος φορέας της περιοχής, ζήτησε αυτή τη μονάδα; Υπάρχει έστω και ένας Δημότης που ζήτησε επιπλέον απορρίμματα από άλλους Δήμους; Η μόνη ουσιαστική διαβούλευση για την Δημοτική αρχή ήταν και παραμένει, η διαβούλευση με τον εαυτόν της.

H μονάδα που έχει ανάγκη ο Δήμος μας είναι μονάδα κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων και για μια τέτοιου είδους μονάδα, έπρεπε να αναζητηθούν πόροι. Οργανικά απόβλητα που θα έρχονται στη μονάδα προς επεξεργασία μετά από τον διαχωρισμό τους από γυαλί, χαρτί, μέταλλα και ανακτώμενα υλικά σε μικρής κλίμακας υποδομές ,μέσα στις δημοτικές ενότητες και όχι σε απομακρυσμένες περιοχές. Τα οικιακά πρωτίστως απορρίμματα που παράγουμε όλοι μας, κατά μεγάλο ποσοστό, είναι απορρίμματα τα οποία μπορούν να διαχωριστούν στην πηγή στην γειτονία μας, και στο δημοτικό διαμέρισμα. Προϋπόθεση είναι να τα αποθέτουμε χωριστά, αλλά και η αποκομιδή τους να γίνεται με χωριστά ρεύματα διαλογής και ξεχωριστούς κάδους. Τους πόρους για αυτές τις υποδομές, έπρεπε να αναζητήσει και να διεκδικήσει η δημοτική αρχή. Η επεξεργασία των ανακτώμενων υλικών σε μια μακρινή απόσταση όπως είναι η περιοχή του Φλόκα είναι πλάνη για δήθεν ανακύκλωση και μόνο τα σύμμεικτα απορρίμματα από άλλους Δήμους συγκεντρώνει και αφήνει την κοινωνία έξω από την διαδικασία της ανακύκλωσης.

Με δεδομένη τέλος την επικείμενη αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού είναι υπαρκτός ο κίνδυνος o Δήμος Δυτικής Αχαΐας να είναι μειοψηφούσα άποψη και στην μελέτη κατασκευή και επίβλεψη του έργου που η ίδια προωθεί, καθώς και η συμμετοχή του στη διαχείριση των εγκαταστάσεων στο Φλόκα από τον νέο φορέα διαχείρισης, εγκαταστάσεις που βρίσκονται στα διοικητικά του όρια.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους Δημότες, την ύστατη στιγμή στη χθεσινή συνεδρίαση, ζητήσαμε να αναθεωρήσει τη στάση της η Δημοτική αρχή και να προχωρήσει ο Δήμος σε μονάδα μικρής δυναμικότητας στο Φλόκα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αλλά και να εξασφαλιστεί η ουσιαστική συμμετοχή του σε όλες τις φάσεις του έργου. Οι αποφάσεις όμως έχουν παρθεί από καιρό, πίσω από τις πλάτες των Δημοτών.

Τέλος αν η Δημοτική αρχή πιστεύει πως το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων θα το λύσει, τάζοντας θέσεις εργασίας στη μονάδα που προτίθεται να κατασκευάσει, της υπενθυμίζουμε πως όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες στο τέλος.

Tags: ΑπορρίμματαΔήμοςΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗΔημοτικό ΣυμβούλιοΜεταφοράΠάτραΣκουπίδιαΣυνεδρίασηΦλόκαΧΥΤΑ
Previous Post

Επεισόδια στον αγώνα Εθνικός Σαγείκων – Πανμοβριακός – Δείτε όλα τα αποτελέσματα της Α Κατηγορίας

Next Post

Επίθεση Γκοτσούλια για τη σύμβαση με την Πάτρα: “Τέτοιες κωλοτούμπες ούτε η Κομανέτσι…!” – Σκληρή ανακοίνωση του επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Δυμαίων

Next Post
Επίθεση Γκοτσούλια για τη σύμβαση με την Πάτρα: “Τέτοιες κωλοτούμπες ούτε η Κομανέτσι…!” – Σκληρή ανακοίνωση του επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Δυμαίων

Επίθεση Γκοτσούλια για τη σύμβαση με την Πάτρα: "Τέτοιες κωλοτούμπες ούτε η Κομανέτσι...!" - Σκληρή ανακοίνωση του επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Δυμαίων

Αναζητηση

No Result
View All Result




Πρόσφατα άρθρα

  • Δημοσκόπηση Interview: Στο 12,2% η διαφορά της πρώτης ΝΔ από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, στην τρίτη θέση η Καρυστιανού
  • Η φωτογραφία της ημέρας
  • Φοροδιαφυγή: «Πρωταθλητές» τα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών με 61% – Η Δυτ. Ελλάδα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό παραβατικότητας στην χώρα
  • Συνελήφθη ανήλικος στην Κάτω Αχαΐα για κλοπές σε σπίτια
  • Δυτική Αχαΐα: Την Τετάρτη 29 Απριλίου η λογοδοσία του Δημάρχου για Μάρτιο – Απρίλιο
  • Πάτρα: Δεν τα κατάφερε η γυναίκα που υπέστη ανακοπή μέσα σε κατάστημα στη Ρήγα Φεραίου
  • Δυτική Αχαΐα – Δημοτικό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού: Άμεση αποκατάσταση μετά την καταγραφή των αναγκών και των αιτημάτων
  • Δυτική Αχαΐα: Συνεχείς παρεμβάσεις για να περιοριστούν τα προβλήματα υδροδότησης
  • Πσιτ! Ποιος από τους δύο;
  • Χατζηδάκης: Μετά την ανακοίνωση της Eurostat για το πλεόνασμα του 2025 θα εξετάσουμε περισσότερα μέτρα στήριξης
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Πληροφορίες

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία

Follow Us

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In