• Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
Δευτέρα, 4 Μαΐου, 2026
  • Login
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Δυτικά Νέα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας
No Result
View All Result

Απωθώντας το … καμένο Ευαγγέλιο των Καλαβρύτων

dytikanea by dytikanea
18 Δεκεμβρίου 2017
in ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ - ΣΧΟΛΙΑ
0
Απωθώντας το … καμένο Ευαγγέλιο των Καλαβρύτων
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΡΟΥΠΑ

Υπάρχουν στιγμές στην ζωή μας όπου το δέος και η συγκίνηση μπορούν να συνυπάρξουν δημιουργώντας μία ακόμα ποιο σύνθετη πληθώρα συναισθημάτων που ίσως δεν περιγράφονται.

Όταν δε αυτή η εγρήγορση προκαλείται από στη θύμηση ιστορικών στιγμών που σηματοδότησαν την πορεία του τόπου σου, τότε η ανάδυση αυτών των συναισθημάτων παίρνει ένα ιδιόμορφο παιδευτικό χαρακτήρα.

Καμία περιγραφή, κανένας λόγος δεν στέκονται ικανοί να «μυήσουν» τον απλό παρατηρητή σε μία μακάβρια μυσταγωγία ηρωισμού. Αυτή η σκέψη πέρναγε απ το μυαλό μου όταν με βήμα αργό την περασμένη Παρασκευή στα Καλάβρυτα- σαν πρωτόγνωρη για μένα εμπειρία- ανέβηκα το ιστορικό εκείνο μονοπάτι από την Μητρόπολη στον Τόπο Εκτέλεσης των Καλαβρυτινών ανδρών.

Λίγο πριν αντιμετώπισα μία ακραία κίνηση του εκπροσώπου της Κυβέρνησης Υπουργού κου Σκουρλέτη, όταν σε πρόσκληση του Μητροπολίτη να δει το καμένο Ευαγγέλιο των Καλαβρύτων αρνούμενος στην ουσία να το ασπασθεί έκανε μία κίνηση σαν να το …. Απώθησε. Δυστυχώς, οι πολιτικοί κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιληφθούν πως το Εθνος έχει και πρέπει να έχει συνέχεια βασισμένη σε απλές παραδοχές και πράξεις.

Η όποια κριτική ασκείται προς την Εκκλησία σαν «οργανισμός» δεν θα πρέπει να συγχαίεται με την Εκκλησία ως Εθνικός Θεσμός. Ως Θεσμός με πολιτικές και ιστορικές προεκτάσεις που διαμορφώνει έναν από τους ελάχιστους πλέον συνεκτικούς μας κρίκους. Η Αθεΐα αποτελεί δικαίωμα καθενός. Όχι όμως των δημόσιων λειτουργών που γνωρίζουν ιστορία και έχουν αίσθηση του ρόλου τους.

Ιστορία γνωρίζουμε αυτή που μας έμαθαν στο σχολείο ή ακόμα αυτή που μόνοι μας διαβάσαμε ή ζήσαμε.  Όμως, αν δεν βιώσουμε την ιστορική στιγμή σε όλο της το μεγαλείο, έστω και μία φορά, η μνήμη προδίδει αφαιρώντας συχνά την πραγματική διάσταση του γεγονότος. Έτσι και με την σφαγή των Καλαβρύτων. Όλοι μας γνωρίζουμε τι έγινε εκεί. Μόνον όμως όταν διαβούμε το μονοπάτι μαζί με τις μαυροφορεμένες μάνες, αδελφές και γυναίκες μπορούμε πραγματικά να βιώσουμε τον πόνο και την θλίψη που απλώθηκε στον τόπο αυτό. Μόνον όταν σταθούμε όρθιοι μπροστά στο μνήμα με γύρω τους συγγενείς των νεκρών άλλα και πάνω στον λόφο να κοιτάνε νέα παιδιά, σαν να μας καρφώνουν με το βλέμμα τους ώστε να μην ξεστρατήσουμε ξανά, μπορούμε να αντιληφθούμε την υποχρέωση όλων μας να κρατάμε άσβεστη στην μνήμη μας όχι μόνον το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, αλλά κάθε ολοκαύτωμα που βίωσε η χώρα μας κατά την νεότερη ιστορία της.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα μηνύματα που εκπέμπει η ιστορική συνειδητοποίηση, ειδικά σήμερα που βιώνουμε σαν χώρα την μεγαλύτερη μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο κρίση. Όμως, δεν αρκεί να αποκτούμε «κοινή συνείδηση» μία φορά τον χρόνο ή κάθε φορά που τιμούμε ιστορικά δύσκολες στιγμές της χώρας μας. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, παρά τις όποιες αντιθέσεις μεταξύ πολιτών, ομάδων και κομμάτων είναι επιτακτική η ανάγκη να παράγουμε… συνεννόηση για να μπορέσουμε να προάγουμε τα θετικά της χώρας στην αναζήτηση του ρόλου της στην μετά την κρίση Ευρώπη.

Ας μην διαφεύγει της προσοχής μας δε πως η ίδια η Ευρώπη περνάει ίσως την εντονότερη κρίση από συστάσεώς της. Η διαφορά είναι πως σαν λαός έχουμε το προνόμιο να μπορούμε να ανατρέχουμε στα ιστορικά μας πεπραγμένα που μας διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους. Όχι να τα αποθούμε.

Tags: Απωθώντας το … καμένο Ευαγγέλιο των Καλαβρύτων
Previous Post

Πάτρα: Σήμερα η κηδεία του Σπύρου Μαυραγάνη, πατέρα του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου

Next Post

Κόντρα στους Νέους Έσπερου σήμερα ο ΑΟ Δύμης

Next Post
Κόντρα στους Νέους Έσπερου σήμερα ο ΑΟ Δύμης

Κόντρα στους Νέους Έσπερου σήμερα ο ΑΟ Δύμης

Αναζητηση

No Result
View All Result




Πρόσφατα άρθρα

  • Η φωτογραφία της ημέρας
  • Πσιτ! Ή θα δηλώσεις το πότισμα, ή… ξέχνα τον υδρομετρητή!
  • Πρωτομαγιά στα Λουσικά: Η στιγμή που γέμισε δάκρυα όλα τα πρόσωπα! ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Σοβαρά τραυματίστηκε η δημοσιογράφος μετά την υποχώρηση σκάλας στο αεροδρόμιο Αράξου – Αναμένεται να χειρουργηθεί
  • Άραξος: Αυτοί είναι οι 3 τραυματίες που έπεσαν από σκάλα – Σοβαρές οι ευθύνες των διοργανωτών
  • Μητσοτάκης για Πρωτομαγιά: Πριν να δούμε αν μας το φέρει ο Ακύλας, δείτε τα 10 μέτρα που έχουμε φέρει εμείς για τους εργαζόμενους
  • Πρωτομαγιά: Γιατί φτιάχνουμε μαγιάτικο στεφάνι και τι συμβολίζει
  • Πάτρα: Νέο περιστατικό βανδαλισμού σε κατάστημα εστίασης – Άγνωστοι τα έκαναν γυαλιά-καρφιά
  • Η φωτογραφία της ημέρας
  • Νέες προτάσεις και έργα σε συνεργασία με την Αχαΐα Αναπτυξιακή ΑΕ – Συνάντηση στο γραφείο του Γρ. Αλεξόπουλου
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Πληροφορίες

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία

Follow Us

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In