• Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
Κυριακή, 3 Μαΐου, 2026
  • Login
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Δυτικά Νέα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας
No Result
View All Result

Αγρότες : Ποιες δαπάνες δέχεται η Εφορία

dytikanea by dytikanea
13 Νοεμβρίου 2017
in ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ - ΣΧΟΛΙΑ
0
Αγρότες : Ποιες δαπάνες δέχεται η Εφορία
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αγροτικά μηχανήματα, αυτοκίνητα, σκαπτικά εργαλεία αλλά και επισκευές αρδευτικών μηχανημάτων, εκπίπτουν σε ποσοστό 100%

Oλοι όσοι ασκούν αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν τα αντίστοιχα παραστατικά για τις συναλλαγές τους αυτές. Είτε αγρότες του ειδικού καθεστώτος, είτε του κανονικού καθεστώτος, είτε φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν μία ατομική επιχείρηση στο όνομά τους και ταυτόχρονα έχουν και αγροτική καλλιέργεια (μικρή ή μεγάλη δεν έχει σημασία), υποχρεούνται να αποδεικνύουν τις συναλλαγές τους αυτές όπως όλες οι επιχειρήσεις.

 

Ας δούμε σε μία συνοπτική κατάσταση τα σημαντικότερα από τα παραστατικά των εξόδων.

 

Καύσιμα: Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ξοδεύονται συνεχώς καύσιμα από τα μηχανήματα των αγροτών. Για το όργωμα, το σβάρνισμα, τη σπορά, τη λίπανση, το πότισμα, το ράντισμα κ.λπ. απαιτούνται καθημερινά έξοδα. Γι’ αυτές όλες τις εργασίες το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται είναι έξοδο και εκπίπτει 100%. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που το καύσιμο είναι βενζίνη ή υγραέριο ή ακόμη και pellets. Αυτό που έχει σημασία και κάνει τη διαφορά είναι το είδος του μηχανήματος που καταναλώνει το καύσιμο. Προϋπόθεση έκπτωσης εξόδων, η άδεια κυκλοφορίας του αγροτικού μηχανήματος ή του ΦΙΧ αγροτικού να είναι στο όνομα του παραγωγού της καλλιέργειας.

 

Εξοδα συντήρησης – ανταλλακτικά μηχανημάτων: Αγροτικά μηχανήματα, αυτοκίνητα, σκαπτικά εργαλεία αλλά και επισκευές αρδευτικών μηχανημάτων, όλα εκπίπτουν και σε ποσοστό 100%.

 

ΦΙΧ, γνωστό στην καθημερινότητα ως αγροτικό: Ανεξάρτητα αν καίει βενζίνη ή πετρέλαιο, εφόσον η άδεια κυκλοφορίας του είναι ΦΙΧ (Φορτηγό ιδιωτικής Χρήσης), τότε καταχωρίζονται 100% και οι βενζίνες. Επίσης ο ΦΠΑ του τιμολογίου της βενζίνης αναγνωρίζεται ως ΦΠΑ εισροών.

 

Ασφάλειες μηχανημάτων: Oλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των μηχανημάτων είναι έξοδα και εκπίπτουν 100%. Προϋπόθεση είναι στο Μητρώο παγίων της κάθε γεωργικής επιχείρησης να έχουν καταχωριστεί όλα τα μηχανήματα και βέβαια η άδεια να είναι στον ίδιο αγρότη και όχι σε κάποιον άλλον συγγενή ή τρίτο πρόσωπο. Να επισημάνουμε εδώ, επειδή τα συμβόλαια είναι συνήθως 6μηνα ή ετήσια, ότι περιλαμβάνουν δύο χρήσεις και ως εκ τούτου θα πρέπει να κάνουμε καταμερισμό της δαπάνης ανάλογα με το διάστημα ασφάλισης.

 

Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ): Από το site: www.elga.gr επιλέγουμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και με τους κωδικούς του TAXISNET μπαίνουμε στις αιτήσεις, όπου εκεί υπάρχουν αρκετές επιλογές, τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προς ενημέρωση. Η καρτέλα που μας ενδιαφέρει είναι η 3η κατά σειρά με τον τίτλο «ενιαία δήλωση καλλιέργειας/εκτροφής ΕΛΓΑ». Από την 1η σελίδα αυτής βλέπουμε το συνολικό ποσό που χρεώνεται ο παραγωγός. Αυτό είναι το κόστος του ΕΛΓΑ που καταχωρίζουμε στα έξοδα του παραγωγού, χωρίς να μας ενδιαφέρει εάν και πότε πληρώθηκε.

 

Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ): Παραστατικό δαπάνης είναι η απόδειξη με την οποία πλήρωσαν τις οφειλές τους. Σε περίπτωση που πληρώθηκαν οφειλές μαζεμένες και για προηγούμενες χρονιές, στα έξοδα καταχωρίζονται μόνο τα ποσά που αφορούν το έτος που μας ενδιαφέρει. Στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει πληρώσει, αλλά γνωρίζει ότι το ποσό είναι σημαντικό, μπορεί να απευθυνθεί στον ΤΟΕΒ και να ζητήσει βεβαίωση οφειλών. Το ποσό αυτό είναι η δαπάνη που καταχωρίζουμε, ανεξάρτητα από το εάν έχει εξοφληθεί ή όχι.

 

Αρδευτικά: Στις περιπτώσεις που ποτίζουν από ένα αρδευτικό περισσότεροι του ενός, βγάζουμε φωτοτυπία τον λογαριασμό της ΔΕΗ και καταχωρίζουμε το ποσό που πλήρωσε ο καθένας. Δεν έχει καμία σημασία σε ποιον είναι γραμμένο το ρεύμα στη ΔΕΗ, γιατί η δαπάνη αποδεικνύεται από το ποιος καλλιεργεί το χωράφι αλλά και ποιοι ποτίζουν από το συγκεκριμένο αρδευτικό.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να συμμετέχει στην καλλιέργεια και ο ιδιοκτήτης του αγροτεμαχίου στο οποίο βρίσκεται το αρδευτικό, ή να υπάρχει μισθωτήριο. Σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται ότι ο ιδιοκτήτης του αρδευτικού πουλάει ρεύμα, κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται.

 

Ενοίκια χωραφιών: Η πληρωμή τους μπορεί να γίνει και εκτός τραπεζικής κατάθεσης. Σε κάθε περίπτωση τη δαπάνη την καθορίζει το συμφωνητικό που υπάρχει μεταξύ του ιδιοκτήτη και του μισθωτή και όχι η πληρωμή.

 

ΠΗΓΗ: Γιώργος Παπαδημητρίου 
Οικονομικός Επόπτης ΕΒΕ Καρδίτσας

 

Tags: Αγρότες : Ποιες δαπάνες δέχεται η Εφορία
Previous Post

Ποιες θέσεις εργασίας προσφέρουν τα Public

Next Post

Δυτική Αχαΐα: Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο η σύμβαση του δήμου με την ΔΕΥΑΔ – Όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Next Post
Δυτική Αχαΐα: Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο η σύμβαση του δήμου με την ΔΕΥΑΔ – Όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Δυτική Αχαΐα: Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο η σύμβαση του δήμου με την ΔΕΥΑΔ - Όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Αναζητηση

No Result
View All Result




Πρόσφατα άρθρα

  • Πσιτ! Ή θα δηλώσεις το πότισμα, ή… ξέχνα τον υδρομετρητή!
  • Πρωτομαγιά στα Λουσικά: Η στιγμή που γέμισε δάκρυα όλα τα πρόσωπα! ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Σοβαρά τραυματίστηκε η δημοσιογράφος μετά την υποχώρηση σκάλας στο αεροδρόμιο Αράξου – Αναμένεται να χειρουργηθεί
  • Άραξος: Αυτοί είναι οι 3 τραυματίες που έπεσαν από σκάλα – Σοβαρές οι ευθύνες των διοργανωτών
  • Μητσοτάκης για Πρωτομαγιά: Πριν να δούμε αν μας το φέρει ο Ακύλας, δείτε τα 10 μέτρα που έχουμε φέρει εμείς για τους εργαζόμενους
  • Πρωτομαγιά: Γιατί φτιάχνουμε μαγιάτικο στεφάνι και τι συμβολίζει
  • Πάτρα: Νέο περιστατικό βανδαλισμού σε κατάστημα εστίασης – Άγνωστοι τα έκαναν γυαλιά-καρφιά
  • Η φωτογραφία της ημέρας
  • Νέες προτάσεις και έργα σε συνεργασία με την Αχαΐα Αναπτυξιακή ΑΕ – Συνάντηση στο γραφείο του Γρ. Αλεξόπουλου
  • Το μήνυμα του Γρηγόρη Αλεξόπουλου για την Πρωτομαγιά
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Πληροφορίες

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία

Follow Us

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In