Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του νεότευκτου 1ου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αχαΐας πραγματοποιηθήκε η ημερίδα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας με θέμα «Αναπτυξιακές Προοπτικές στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας».
Κεντρικό θέμα της ημερίδας αναδείχθηκε η “δίψα” του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας, ένα πρόβλημα που ταλανίζει πάρα πολλά χρόνια τον αγροτικό κόσμο της περιοχής και μένει άλυτο στις καλένδες της γραφειοκρατίας και της αναποτελεσματικότητας του Ελληνικού Κράτους από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Παρόντες στην ημερίδα ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπος Κασίμης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Νίκος Νικολόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος, ο τέως Υπουργός και Βουλευτής κ. Βασίλης Μπεκίρης, ο Πρώην Βουλευτής κ. Νικόλαος Τσούκαλης, ο Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πατρών πατήρ Απόστολος Δημητρόπουλος, ο Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ηλείας πατήρ Παναγιώτης Τσίρος, ο Πρώην Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας και Πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Δημήτρης Δριβίλας, Διονύσης Μαυρόγιαννης και Κώστας Πετρόπουλος, ο Εκδότης της Εφημερίδας Πελοπόννησος κ. Θεόδωρος Λουλούδης, οι Πολιτευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ηρακλής Ρούπας και Αθανασία Παπαζώη, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πατρών κ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πατρών κ. Παναγιώτης Γερασιμόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας κ. Βασίλης Γκοτσόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Αθανάσιος Ραυτακόπουλος, Παναγιώτης Μυλωνάς, Γεώργιος Παλαιολόγος και Χρήστος Σκάγιας, ο Πρόεδρος του ΟΤΑΔ κ. Ξενοφώντας Μπαχράς, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δυμαίων και του ΦΟΔΣΑ κ. Σπυρίδων Τραχάνης, ο Πρόεδρος της ΚΤΑΔΑ ΑΕ κ. Ηλίας Καραμπελιάς, ο Επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας και Πρώην Δήμαρχος Δύμης κ. Διονύσιος Γκοτσούλιας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νικόλαος Οικονομόπουλος, Αλέκος Ορδίτης, Χρήστος Φιλιππόπουλος και Σπυρίδων Δημόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κάτω Αχαΐας κ. Ευάγγελος Τησαρχόντος, Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων, οι Πρώην Αντιδήμαρχοι κ. Κανέλλος Κανελλόπουλος και Γεώργιος Νιφόρας και Πλήθος Κόσμου.
Οι εργασίες ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας κ. Χρήστου Νικολάου, ο οποίος μεταξύ άλλων, έθεσε το ζήτημα που προβληματίζει εδώ και χρόνια την περιοχή, το οποίο δεν είναι άλλο από την άρδευση του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας και ζήτησε από τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Κατσιφάρα, να βάλει τη «σφραγίδα» του στο μεγάλο έργο της επέκτασης του φράγματος του Πηνειού.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, η Δυτική Αχαΐα έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης, καθώς διαθέτει φυσικό κάλος που την καθιστά πόλο έλξης τουριστών, έναν από τους πιο εύφορους κάμπους της Ελλάδας, τις λιμνοθάλασσες Προκόπου και Πάππα, τον υγροβιότοπο Κοτυχίου-Στροφυλιάς, το φυσικό ιχθυοτροφείο του Πατραϊκού κόλπου, μια μεγάλη Βιομηχανική Περιοχή και μεγάλο δυναμικό στην καλλιέργεια εμπορεύσιμων αγροτικών προϊόντων.
Ως βασικό πρόβλημα που εμποδίζει την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, ο κ. Νικολάου, έθεσε το θέμα του νερού, τονίζοντας ότι είναι η πιο επιβεβλημένη επένδυση για την περιοχή και κάλεσε τον Περιφερειάρχη να πάρει επάνω του την υλοποίηση ενός έργου που θα αλλάξει την μορφή και το μέλλον της περιοχής.
Όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου η επέκταση του φράγματος του Πηνειού δεν αποτελεί νέα πρόταση, δεν είναι νέο έργο, αλλά η ολοκλήρωση ενός έργου που ξεκίνησε πριν από 50 και πλέον χρόνια. Η επέκταση της βόρειας κύριας διώρυγας του Πηνειού υπάρχει στον αρχικό σχεδιασμό και εκείνο που εκκρεμεί είναι η υλοποίηση της. Παράλληλα, τόνισε ότι η ανεπάρκεια υδατικών πόρων έχει τεράστιο κόστος τόσο σε χρήμα, όσο και στο περιβάλλον, δεδομένου ότι οι γεωτρήσεις φθάνουν πλέον τα 300 μέτρα βάθος, με τον κίνδυνο της υφαλμύρωσης του υδροφόρου ορίζοντα να παραμονεύει και τα χωράφια του κάμπου να στερεύουν από νερό!!!
«Τόσοι υπουργοί διεκδίκησαν και πάλεψαν. Το έργο θεωρείται ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας. Η ολοκλήρωση θα πρέπει να γίνει εδώ και τώρα», κατέληξε ο κ. Νικολάου.
Από την πλευρά του ο κ. Κατσιφάρας, εξήγησε ότι πλέον τα δημόσια ταμεία είναι άδεια και μοναδικό εργαλείο για την χώρα αποτελεί το ΕΣΠΑ, δηλαδή οι κοινοτικοί πόροι. «Σε αυτό το περιβάλλον καλούμαστε να λειτουργήσουμε και να κάνουμε τη μεγάλη αναττροπή. Η Περιφέρεια ανέλαβε ευθύνες και αρμοδιότητες και έχει ξετυλίξει το πρόγραμμά της».
Τόνισε επίσης ότι η Δυτική Αχαΐα έχει τέσσερα δυνατά χαρτιά: ισχυρό πρωτογενή τομέα, μια μοναδική βιομηχανική περιοχή, το αεροδρόμιο του Αράξου που συνδέεται με σοβαρές τουριστικές μονάδες και ένα σπάνιο οικοσύστημα, αυτό της Στροφυλιάς.«Εάν καταφέρουμε αυτά τα τέσσερα δυνατά αναπτυξιακά χαρτιά να τους δώσουμε ώθηση, θα απαντήσουμε στο μέλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά.Εξήγησε επίσης ότι στον αγροτικό τομέα, θα πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πολιτική στο κομμάτι των υποδομών και της άρδευσης.
Σημείωσε ακόμη τον σχεδιασμό που επιδιώκει η Περιφέρεια στις υποδομές, κυρίως στον οδικό άξονα της Πατρών–Πύργου, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αποτελέσει αναπτυξιακή οδική αρτηρία. Δεσμεύτηκε επίσης για την ένταξη του Προαστιακού της Κάτω Αχαΐας μέσω ΕΣΠΑ και τόνισε «Είμαστε έτοιμοι, όταν ξεκινήσουν οι προσκλήσεις για το ΕΣΠΑ, να ενταχθεί ο προαστιακός σιδηρόδρομος που θα απευθύνεται στην τοπική κοινωνία».
Στην ομιλία του, ο γεωλόγος κ. Ξενοφώντας Σταυρόπουλος τόνισε ότι το σύνολο των υδατικών αναγκών της Δυτικής Αχαΐας, καλύπτεται από τα υπόγεια ύδατα. Και ανέφερε ότι σύμφωνα με μελέτη του 2001, στην περιοχή λειτουργούν 3000 γεωτρήσεις. Ανέφερε επίσης ότι η Δυτική Αχαϊα, είναι η μοναδική περιοχή στην περιφέρεια που βρίσκεται «στο κόκκινο» από την σκοπιά των διαθέσιμων υδάτων.