• Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
Πέμπτη, 20 Αυγούστου, 2026
  • Login
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Δυτικά Νέα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας
No Result
View All Result

«Παραπάτησα κι έπεσα. Δεν πειράζει…»

dytikanea by dytikanea
18 Αυγούστου 2018
in ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ - ΣΧΟΛΙΑ
0
«Παραπάτησα κι έπεσα. Δεν πειράζει…»
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΚΑΛΑ

Κοινός τόπος δύο κορυφαίων εκπροσώπων του ελληνικού διαφωτισμού, του Ξενοφάνη του Κολοφώνιου και του Ευριπίδη, ήταν η μομφή, αν όχι το παράπονο, για την υπερβολική σημασία που απέδιδαν οι πόλεις στις επιτυχίες των αθλητών τους. «Αδικο τη ρώμη να προκρίνουμε παρά την ενάρετη γνώση» αποφαινόταν ο προσωκρατικός φιλόσοφος, ενώ ο τραγωδός ακούγεται οξύτερος στον «Αυτόλυκο»: «Κακών γαρ όντων μυρίων καθ’ Ελλάδα / ουδέν κάκιόν εστιν αθλητών γένους»: «Μύρια κακά υπάρχουν στην Ελλάδα / κι απ’ όλα τους χειρότερο των αθλητών το γένος».

Στο πέρασμα των χρόνων, η άποψη του Ξενοφάνη και του Ευριπίδη παρέμεινε μειοψηφική. Είτε για πόλεις-κράτη μιλούμε είτε για έθνη και χώρες, οι πολίτες εμφανίζονται πρόθυμοι ν’ αφήσουν στην άκρη τις επιφυλάξεις τους και να χαρούν ανυπόκριτα τις νίκες των συμπατριωτών τους, ταυτιζόμενοι μαζί τους και ταυτίζοντάς τους όχι με αυτό που είναι όντως η πατρίδα τους αλλά με ό,τι θα ήθελαν να είναι: ένας τόπος άξιος, ανθεκτικός, πεισματάρης, αγωνιστής. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βασανίζει την Ελλάδα, τα μετάλλια αποκτούν μια λάμψη παραμυθητική και φαντάζουν σαν οι μόνες φωτεινές κουκκιδίτσες στο διαβόητο τούνελ, η άκρη του οποίου έχει την ιδιότητα του ορίζοντα: απομακρύνεται όσο (νομίζουμε ότι) τη φτάνουμε.

Οι ελληνικές επιτυχίες στον στίβο, στη γυμναστική, στο τένις, στην κολύμβηση, σε αγωνίσματα κατεξοχήν ατομικά, προκάλεσαν εύλογα τη χαρά σε όλους, αν εξαιρέσουμε τους ευριπιδικούς και όσους ασφυκτιούν στη δεινή βιοτή τους. Οι Ελληνες αθλητές, από τον νεαρότατο τενίστα Στέφανο Τσιτσιπά έως τον άλτη Δημήτρη Τσιάμη των 36 ετών, δεν είναι τα κνώδαλα ή οι αγροίκοι που είχαν υπόψη τους οι αρχαίοι «γκρινιάρηδες». Είναι άνθρωποι που κατανοούν ότι ο κόσμος δεν περιορίζεται σ’ ένα στάδιο, ότι υπάρχει και ο αφάνταστα δύσκολος στίβος της καθημερινής πραγματικότητας και ότι οι νίκες τους είναι παρηγοριά αλλά όχι θεραπεία. Οι ώριμες δηλώσεις τους, η αυθεντική έγνοια τους για τα θύματα της πυρκαγιάς που αποτέφρωσε την ανατολική Αττική και μαζί τις ψευδαισθήσεις περί προετοιμασμένης και συντονισμένης κρατικής μηχανής, αξίζουν περισσότερο και από τα μετάλλιά τους.

Ισως η σημαντικότερη δήλωση ανήκει στη Μαρία Μπελιμπασάκη: «Στα τελευταία μέτρα παραπάτησα κι έπεσα. Δεν πειράζει». Αυτό το «δεν πειράζει» αρνείται τη λογική της εύκολης δικαιολογίας, της παραπονιάρικης αναζήτησης διάτρητων άλλοθι. Είναι συνώνυμο του «σηκώνομαι και συνεχίζω». Τόσο απλό.

Tags: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
Previous Post

Μύδια σαγανάκι με μουστάρδα και φέτα

Next Post

Δυτική Αχαΐα: Αυτά είναι τα σχολεία που θα έχουν τάξεις υποδοχής

Next Post
Δυτική Αχαΐα: Αυτά είναι τα σχολεία που θα έχουν τάξεις υποδοχής

Δυτική Αχαΐα: Αυτά είναι τα σχολεία που θα έχουν τάξεις υποδοχής

Αναζητηση

No Result
View All Result




Πρόσφατα άρθρα

  • Πάτρα: “Εφυγε” ο Μάκης Ρηγόπουλος, πατέρας της Διοικήτριας του «Καραμανδανείου» και σύζυγος της Άννας Σπηλιωτακάρα
  • Δήμος Δυτικής Αχαΐας: Προσφυγή κατά της Αποκεντρωμένης για την ακύρωση της απόφασης απαλλαγής των πληγέντων κτηνοτρόφων από τα δημοτικά τέλη
  • Λουσικά: Συνεχίζεται η παράδοση με τη Γιορτή Κρασιού
  • “Οργασμός” σε ανακαινίσεις και ανακατασκευές ακινήτων στην Πάτρα – Μεγάλα και εγκαταλελειμμένα κτίρια γίνονται σύγχρονες κατοικίες! ΦΩΤΟ
  • Ποια είναι η διάσημη τραγουδίστρια που φέρνει η Mητρόπολη Πατρών για φιλανθρωπική συναυλία;
  • Πσιτ! “Στο σφυρί” στις 9 Σεπτεμβρίου μεγάλη Πατρινή εταιρεία
  • Δυτική Ελλάδα: Το αρχαίο θέατρο Στράτου υποδέχεται ξανά το κοινό
  • Πσιτ! Ο Σταύρος Θεοδωράκης «ψαρεύει» στον Μύτικα!
  • Μεσογειακοί Αγώνες: Με 154 αθλητές και 123 αθλήτριες η Ελλάδα στο Τάραντο – Δείτε όλα τα ονόματα
  • Σίφνος: Απαντήσεις στα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου αναζητούν οι ερευνητές – Σήμερα στην Αθήνα οι σοροί του Έλληνα πιλότου και του νιόπαντρου ζευγαριού
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Πληροφορίες

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία

Follow Us

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In