Της Βασιλικής Αθανασοπούλου
Το θέμα ήταν στην 7η θέση της ημερήσιας διάταξης: Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την γνώμη του Δήμου Δυτικής Αχαΐας αναφορικά με την υλοποίηση του έργου «Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από καύση Βιομάζας, ισχύος 1,0 MW, ιδιοκτησίας της εταιρείας με την επωνυμία ‘ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ’ που θα εγκατασταθεί στην Τοπική Κοινότητα Χαραυγής, της Δημοτικής Ενότητας Ωλενίας, του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.».
Η προβολή του από το dytikanea.gr, όπως ειπώθηκε από κατοίκους και φορείς στο συμβούλιο της Παρασκευής, κέντρισε το ενδιαφέρον των κατοίκων της Ωλενίας ενώ γρήγορα έγινε γνωστό ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα συζητηθεί το δημοτικό συμβούλιο. Άλλωστε, η περιοχή της Ωλενίας, έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτά τα θέματα, καθώς εντός των διοικητικών της ορίων, λειτουργεί όχι μόνο η ΒΙΠΕ με τις εκαντοτάδες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αλλά και ο ΧΥΤΑ Φλόκα που όχι μόνο δεν εξυπηρετεί την περιοχή της δυτικής Αχαΐας, όπως αρχικά είχει προβλεφθεί, αλλά δέχεται και σκουπίδια από τα Καλάβρυτα και από ιδιώτες χωρίς να ελέγχεται το περιεχόμενο των αποβλήτων.
Συνεπώς, η αντίδραση της Ωλενίας ήταν αναμενόμενη. Αν και αρχικά είχε προταθεί από το Σώμα η αναβολή του θέματος, προκειμένου να συζητηθεί με όλες του τις λεπτομέρειες σε κάποια άλλη συνεδρίαση, τελικά η συζήτηση έφερε και την … απόφαση. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βασίλης Γκοτσόπουλος, δενμπορούσε να σταματήσει τον κόσμο που ήθελε να παρέμβει και τελικά η “μπάλα” πήρε και τους δημοτικούς συμβούλους.
Πατρούλα Κοκκίνη
Ιδιαίτερα αιχμηρή στο λόγο της ήταν η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του ΚΕΔΔΥ Πατούλα Κοκκίνη. “Διακρίνω μια αλαζονεία από την εταιρία που δεν έχει στείλει κάποιον εκπρόσωπό της εδώ. Δηλαδή, μας θεωρεί δεδομένους; Πρέπει να αντιδράσουμε. Πρέπει να νιώσουν την ανάσα μας στο σβέρκο τους. Δεν μπορούμε άλλο να ανεχόμαστε την υποβάθμιση της Ωλενίας. Ως εδώ”, τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Κοκκίνη στην τοποθέτησή της.
Κυριάκος Ορλώφ
Κατηγορηματικός και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Γκοτσούλια, Κυριάκος Ορλώφ στην τοποθέτησή του: “Οι κάτοικοι έχουν δίκιο. Δεν γίνεται να αφήσουν να γίνει μια τέτοια μονάδα δίπλα σε σπίτια. Εμείς είμαστε αντίθετοι”.
Σπύρος Τραχάνης
“Ηρθαν ως … φαντομάδες, εδώ να στήσουν το εργοστάσιο. Εκτιμώ ότι είναι πολύ ύποπτη η στάση τους και περίεργη. Πέραν των άλλων, η Ωλενία έχει ήδη κάνει μια τεράστια παραχώρηση με τον ΧΥΤΑ και τη ΒΙΠΕ όχι μόνο για τη δυτική Αχαΐα, αλλά για ολόκληρο το νομό!”, σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης, πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δύμης και πρόεδρος του ΧΥΤΑ Φλόκα, Σπύρος Τραχάνης.
Διονύσης Γκοτσούλιας
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Διονύσης Γκοτσούλιας εκτίμησε ότι πρέπει να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος, τονίζοντας ότι “Δεν πρέπει να λέμε όχι εξαρχής σε κάθε επένδυση. Να ζητήσουμε πρώτα τους περιβαλλοντικούς όρους και μετά να γνωμοδοτήσουμε”. Αργότερα όμως, όταν πήρε στα χέρια του το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που είχε ο εισηγητής του θέματος Σπύρος Μυλωνάς, ανακάλυψε ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες που καλούνται να γνωμοδοτήσουν ώστε να πάρει μια εταιρία την αδειοδότηση, έχουν ήδη γνωμοδοτήσει θετικά. Ο μόνος που δεν έχει πάρει απόφαση, είναι το δημοτικό συμβούλιο του δήμου δυτικής Αχαΐας. Παράλληλα, σύμφωνα με το έγρραφο της Αποκεντρωμένης, φαίνεται επίσης να έχει γνωμοδοτήσει θετικά και η διεύθυνση Δόμησης του δήμου δυτικής Αχαΐας. Ωστόσο, ο κ. Γκοτσούλιας εξέφρασε και αυτός τις επιφυλλάξεις του και τάχθηκε στο πλευρό των κατοίκων της Ωλενίας που δεν θέλουν να γίνει το εργοστάσιο.
Παναγιώτης Κουνάβης
“Αιτία πολέμου”, χαρακτήρισε την κατασκευή του εν λόγω εργοστασίου ο επικεφαλής της ΑΚΙΔΑ Παναγιώτης Κουνάβης. Και πρόσθεσε: “Η Ωλενία έχει καταντήσει η χαβούζα του νομού. Ως εδώ”.
Αντίθετοι δήλωσαν και οι Αντιδήμαρχοι Θανάσης Ραυτακόπουλος και Χρήστος Σκάγιας, ενώ ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Παλαιολόγος είπε ότι η συγκεκριμένη μονάδα πέραν των άλλων θα πλήξει και την τοπική παραγωγή.
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Γκοτσούλια, Άγγελος Στεργιόπουλος είπε: “Μου φαίνεται ότι υπάρχουν ύποπτα συμφέροντα πίσω από αυτό. Αν υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις γιατί δεν πηγαίνει στην ΒΙΠΕ;”.
Στο θέμα τοποθετήθηκαν και οι σύμβουλοι Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου, Σπύρος Δημόπουλος, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Χρήστος Μεντζελόπουλος, Χρήστος Φιλιππόπουλος καθώς και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων της Ωλενίας.
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βασίλης Γκοτσόπουλος, ο οποίος εξήγησε ότι οι λόγοι που δεν θέλει δυτική Αχαΐα το εργοστάσιο είναι πολιτικοί. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει ένα εργοστάσιο σε κατοικημένη περιοχή. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ωλενία δεν μπορεί να επιβαρυθεί άλλο και τέλος εξέφρασε ανησυχία ως προς τους σκοπούς της επιχείρησης και κατά πόσο η λειτουργία του εργοστασίου θα επηρεάσει την αξία της γης.
Στο τέλος το λόγο πήρε ο δήμαρχος δυτ. Αχαΐας Χρήστος Νικολάου:
“Αρκετά έχει ανεχθεί η Ωλενία. Δεν μπορούμε να δεχθούμε πάλι την “καραμέλα” ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Δεν είμαστε δεδεμένοι κι αυτό πρέπει να το κάνουμε γνωστό. Είμαστε αρνητικοί. Δεν το κουβεντιάζουμε. Αρκετά έχει ανεχθεί ο δήμος δυτικής Αχαΐας”.