Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΡΑΥΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΜΑΖΑ.
ΣΤΙΣ 31/10/2014 ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ.
Στην Χαραυγή το Κοινοτικό Συμβούλιο συζήτησε το θέμα κατασκευής εργοστασίου («Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό βιομάζας με καύσιμο πελέτες βιομάζας», ισχύος 1,0 MW, στη θέση Χαραυγή Δ.Ε. Ωλενίας Δ. Δυτ. Αχαίας) και με μαζική κινητοποίηση συλλόγου και κατοίκων παίρνει ομόφωνα αρνητική θέση και τονίζει ότι το εργοστάσιο αυτό ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ γιατί :
Θα καταστρέψει την ποιότητα ζωής μας. Προβλέπεται να κατασκευαστεί ακριβώς δίπλα από το χωριό μας την Χαραυγή 500μ από την κεντρική πλατεία σε ιδιωτικό μισθωμένο χωράφι εμβαδού 20 στρεμμάτων όμως σύμφωνα με το ΑΡΘΡΟΝ-7. ΠΔ/24-4-85. (ΦΕΚ-181/Δ/3-5-85) ( Απαγορεύεται η ανέγερση βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων μέσης και υψηλής όχλησης εντός των εγκεκριμένων ορίων των οικισμών και εντός ζώνης που εκτείνεται περιμετρικά του οικισμού και σε απόσταση 500 μέτρων από τα όρια του οικισμού, όπως αυτά ισχύουν)
Τα καυσαέρια που θα εκλύονται στην ατμόσφαιρα από την καύση της βιομάζας είναι επικίνδυνοι καρκινογόνοι ρύποι, όπως οξείδια του άνθρακα, μονοξείδιο του αζώτου, διοξείδιο του θείου και αιωρούμενα σωματίδια που είναι εξαιρετικά επιβλαβή για την υγεία του ανθρώπου και ειδικά για τα παιδιά σύμφωνα με όλους τους αναγνωρισμένους διεθνείς οργανισμούς υγείας.
Η δυσοσμία και η αιθάλη θα διασκορπιστούν σε όλη την περιοχή σε ακτίνα τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων καθιστώντας αδύνατη την διαμονή των κατοίκων στα χωριά Χαραυγή , Νεοχωρι ,Πηγάδια Σαντομέρι , Πόρτες και Ρουπακιά
Τα επικίνδυνα ανόργανα υγρά απόβλητα που θα παράγει η μονάδα όπως θειικό οξύ, τέφρα και πίσσα, που περιλαμβάνουν επικίνδυνες ουσίες όπως βενζόλιο και φαινόλες θα μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα διότι στην συγκεκριμένη θέση δεν υπάρχει ούτε αποχετευτικό ούτε και δίκτυο όμβριων υδάτων του δήμου συνεπώς σε απόσταση 2 χιλιομέτρων που βρίσκεται η πλούσια υδροφόρα πηγή της Αβύσσου θα μολυνθεί ανεπανόρθωτα από την οποία υδρεύονται και αρδεύονται για πολλές δεκαετίες 3 χωριά (Χαραυγή , Νεοχωρι και Πηγάδια).
Γύρω από τη θέση που θα φτιαχτεί το εργοστάσιο υπάρχουν χωράφια που καλλιεργούνται σιτηρά, καλαμπόκια και κάθε είδους καλλιέργεια, χωράφια που βόσκουν εκατοντάδες αιγοπρόβατα, περιουσίες απλών ανθρώπων. Όλα αυτά με την επικάθηση της τέφρας από την καύση της βιομάζας θα μολυνθούν θα αρρωστήσουν και στο τέλος θα πεθάνουν.
Η πρώτη ύλη που θα παίρνει το εργοστάσιο δεν είναι εγγυημένη. Οι επενδυτές ισχυρίζονται ότι θα χρησιμοποιούν φυτική βιομάζα (συμπυκνωμένη με μηχανική επεξεργασία σε μορφή πελέτας ή χωρίς επεξεργασία) προερχόμενη από καλλιέργειες αγριαγκινάρας ή/και γεωργικά υπολείμματα καλλιεργειών (στελέχη, φύλλα, άχυρο, κλαδιά, κλπ.) που θα καλλιεργείται σε εκτάσεις χωρίς να προσδιορίζουν ούτε καν την περιοχή. Δεν είναι τυχαίο που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποφάσισε την αναβολή γνωμοδότησης για την Μ.Π.Ε.( Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του θέματος, με σκοπό τη συζήτηση και λήψη απόφασης σε επόμενη συνεδρίαση της, μιας και κατά την εξέταση του θέματος και κατά την διάρκεια ενημέρωσης που είχαν τα μέλη της από τον εκπρόσωπο της εταιρίας, αναδείχθηκε αναντιστοιχία μεταξύ των δεδομένων της κατατιθέμενης μελέτης και των προφορικών αιτιάσεων του εκπροσώπου σχετικά με το είδος της πρώτης ύλης που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας.
Δηλαδή στην αρχή ως καύσιμη υλη το εργοστάσιο είχε καύσιμο (πυρηνόξυλο) προερχόμενο από την ξήρανση υπολειμμάτων ελαιοπυρήνα που θα μάζευε από τα ελαιουργεία της περιοχής. Αυτή η αοριστία μας οδηγεί σε δίκαιες υποψίες για το τι τελικά θα καίγεται σε αυτό το εργοστάσιο. Μήπως άραγε σκουπίδια, λιοκόκκι λημματολάσπη, απόβλητα ανακυκλώσιμων κλπ;
Η επιλογή της εταιρίας ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. να ιδρύσει και να λειτουργήσει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή μας δεν είναι καθόλου τυχαία. Βασικό τους κριτήριο για τον τόπο εγκατάστασης τέτοιας μονάδας είναι να προσπαθούν να βρίσκουν διαπιστωμένα, κοινωνίες άνευρες και απαθείς με διαπιστευτήρια ανοχής στις πάσης μορφής ρυπάνσεις. Πρόκειται για «βιομηχανία κατασκευής προβληματικών ρυπογόνων εργοστασίων και στις πιο αδύναμες περιοχές με μεγάλη ανεργία και με πολλές υποσχέσεις για δουλειά που θα παρουσιάζουν την μικρότερη δυνατή αντίσταση από τους κατοίκους.
Η καύση των σκουπιδιών (βιομάζα επίσημα), πρέπει να γίνεται μακριά από κατοικημένες περιοχές και μπορεί η εν λόγο εταιρία να κατασκευάσει το εργοστάσιο στην βιομηχανική περιοχή των Πατρών που έχει τις κατάλληλες υποδομές και όχι δίπλα στο χωριό μας το οποίο θα καταστρέψει περιβαντολλογικά και ουσιαστικά γιατί θα μιλάμε πλέον για καύση ανθρωπομάζας και όχι βιομάζας».