Τι συνέβη και όλες οι υπηρεσίες και οι αρμόδιοι φορείς έχουν γνωμοδοτήσει εδώ και ένα περίπου χρόνο σχετικά με το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στην Ωλενία και ο δήμος δυτικής Αχαΐας κλήθηκε τέλος Οκτωβρίου να πάρει θέση;
Γιατί πέρασε τόσος χρόνος; Είναι ουσιαστικό ή τυπικό το ζήτημα; Γνώριζαν οι σύμβουλοι ότι η Διεύθυνση Δόμησης του δήμου έχει γνωμοδοτήσει θετικά για το χώρο που ζητήθηκε από την εταιρία που θα κατασκευάσει το εργοστάσιο;
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Διονύσης Γκοτσούλιας, διάβασε ένα απόσπασμα από το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το οποίο εστάλη στον Δήμο προκειμένου το Σώμα να γνωμοδοτήσει. Όταν έφτασε στο σημείο που αναφέρεται ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες έχουν γνωμοδοτήσει θετικά εδώ και πολύ καιρό και αυτό που απομένει για να λάβει η εταιρία την αδειοδότηση για την κατασκευή του εργοστασίου, είναι η γνωμοδότηση του δήμου, τότε το Σώμα “πάγωσε”. Και όχι μόνο. Το ίδιο αισθάνθηκαν και όσοι κάτοικοι και εκπρόσωποι της κοινότητας Χαραυγής του πρώην Δήμου Ωλενίας παρακολουθούσαν την επίμαχη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Αυτός ήταν και ένας ακόμη λόγος, ώστε το Σώμα να λάβει θέση και να μην το αναβάλει για την επόμενη συνεδρίαση.
Το dytikanea.gr, ρώτησε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Βασίλη Γκοτσόπουλο γιατί το θέμα καθυστέρησε να έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.
Ο κ. Γκοτσόπουλος εξήγησε ότι η ΜΠΕ (μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων) ήρθε στον δήμο στις 4 Ιουνίου 2014. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου σημειώνει ότι στο μεταβατικό στάδιο μέχρι να αναλάβει και επισήμως καθήκοντα η νέα δημοτική αρχή δεν γίνονταν τακτικές συνεδριάσεις συμβουλίων. “Μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2014, δεν γίνονταν συμβούλια. Παρά μόνο για έκτακτα θέματα. Αλλά ούτε κι αυτό συνέβαινε. Δεν είχαμε απαρτία. Είτε γιατί υπήρχαν σύμβουλοι που δεν είχαν εκλεγεί στις εκλογές του Μαΐου, είτε γιατί σύμβουλοι της πρώην πλειοψηφούσας είχαν αλλάξει στρατόπεδο, είτε γιατί πρώην σύμβουλοι δεν είχαν βάλει πάλι υποψηφιότητα”.
Πέρασε λοιπόν, ένα πολύ μεγάλο διάστημα, που ο φάκελος “εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από βιομάζα”, παρέμενε στα γραφεία.
Ο κ. Γκοτόπουλος συνεχίζει, εξηγώντας ότι στις 7 Σεπτεμβρίου 2014 που ανέλαβε και επίσημα πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου πήρε όλους τους φακέλους που ήταν σε εκκρεμότητα. “Ήδη μέχρι σήμερα έχουμε κάνει 8 συνεδριάσεις, συζητώντας πολλά και σοβαρά θέματα. Δεν θεώρησα ότι το θέμα αυτό θα έπρεπε να εισαχθεί νωρίτερα. Άλλωστε τα σχετικά έγγραφα που είχαμε στα χέρια μας, δεν ανέφερε κάτι τέτοιο. Ή ότι έπρεπε να έχουμε απαντήσει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία”, τονίζει ο πρόεδρος.
Το Δημοτικό γνωμοδότησε ωστόσο αρνητικά το βράδυ της Παρασκευής. Κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η οποία έχει ήδη στα χέρια της θετικές γνωμοδοτήσεις από τις άλλες υπηρεσίες και τους αρμόδιους φορείς; Η δημοτική αρχή πάντως του Δήμου Δυτικής Αχαΐας μαζί με τους κατοίκους της Ωλενίας, όπως αποφάσισαν το βράδυ της Παρασκευής είναι αντίθετοι στην κατασκευή του εργοστασίου και είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν.