Διακοπή περίπου μισής ώρας σε σημαντική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου όπου συζητείται ένα από τα λεγόμενα «μνημονιακά» νομοσχέδια, προκλήθηκε νωρίτερα σήμερα με την έναρξή της, με σκοπό να «εντοπιστούν» και να κληθούν εσπευσμένως στη Βουλή οι απόντες από το Κοινοβούλιο –και από τη συνεδρίαση- βουλευτές της συγκυβερνώσας πλειοψηφίας.
Την διακοπή επέβαλε η πρόεδρος της Επιτροπής Χαρά Καφαντάρη, διαβλέποντας το αδιέξοδο που προκλήθηκε, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση ήγειρε ζήτημα ψηφοφορίας όταν ετέθη θέμα να αποφανθεί η επιτροπή αν αποδέχεται την πρόταση της κυβέρνησης να συζητηθεί με την διαδικασία του «επείγοντος» το νομοθέτημα που έχει ως αντικείμενο ένα «νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας».
Για το ζήτημα του «επείγοντος» αρχικά τοποθετήθηκαν ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλεξ. Χαρίτσης και οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Μόνο οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δήλωσαν πως αποδέχονται τον εν λόγω χαρακτηρισμό, με όλους τους υπόλοιπους να εκφράζουν τη διαφωνία τους.
Τότε η πρόεδρος της Επιτροπής Χαρά Καφαντάρη ανέφερε πως «με βάση τις τοποθετήσεις, η Επιτροπή αποδέχεται και προχωράμε στη συζήτηση».
Αμέσως διαμαρτυρήθηκε η εισηγήτρια εκ μέρους της ΝΔ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη: «Κάνετε λάθος. Στις Επιτροπές δεν υπάρχει «δεδηλωμένη». Να γίνει ψηφοφορία και καταμέτρηση» είπε, βλέποντας όπως και άπαντες ότι οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μειοψηφούσαν στην αίθουσα!
Η κυρία Καφαντάρη επιχείρησε να προσπεράσει τις διαμαρτυρίες (και άλλοι βουλευτές τόνισαν πως συμφωνούν με την πρόταση για ψηφοφορία), όμως η κυρία Μπακογιάννη επέμεινε: «Διαβάστε τον Κανονισμό», προέτρεψε την πρόεδρο.
Τότε, βλέποντας τον κίνδυνο να απορριφθεί η κυβερνητική πρόταση, η κυρία Καφαντάρη δήλωσε πως διακόπτει «για πέντε λεπτά» τη συνεδρίαση. Προφανής στόχος ήταν να κληθούν κατεπειγόντως οι απόντες βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας. Μετά από μια σύντομη ανταλλαγή σκέψεων μεταξύ των Καφαντάρη και Χαρίτση, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του προεδρείου της Επιτροπής «εθεάθησαν» να τηλεφωνούν αμέσως – προφανώς αναζητώντας εκείνους που έλειπαν. Στα επόμενα 30 λεπτά βουλευτές με ομπρέλες και βρεγμένοι, με ταχύ βήμα έμπαιναν στο μέγαρο του Κοινοβουλίου προκειμένου να κατευθυνθούν στην αίθουσα.
Με την επανέναρξη, η κυρία Καφαντάρη εν μέσω νέων εντάσεων και τη συνδρομή των υπηρεσιακών παραγόντων προχώρησε στην διεξαγωγή ψηφοφορίας: όπως ειπώθηκε, 29 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) δήλωσαν πως συμφωνούν με τπ «επείγον», ενώ 25 καταψήφισαν. Ετσι, άρχισαν και οι τοποθετήσεις των εισηγητών.
Τα «παράξενα», όμως, συνεχίζονται:
Α) Η κυρία Καφαντάρη ζήτησε, προκαλώντας νέες αντιδράσεις δυσφορίας- από όλους να τοποθετηθούν με συνοπτικές και ταχύτατες διαδικασίες, καθώς ο χρόνος πιέζει: υπενθυμίζεται πως για τις 3 μμ είχε προγραμματιστεί άλλη συνεδρίαση της ίδιας Επιτροπής, αυτή τη φορά για «κατεπείγον» νομοσχέδιο, επίσης του Υπουργείου Οικονομίας – με αντικείμενο την «απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων και άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό».
Β) Οι συγκεκριμένες διαδικασίες θα έχουν ως παράπλευρη επίπτωση, αύριο Τρίτη, ένα νέο (εξαιρετικά σπάνιο, αν όχι πρωτοφανές) φαινόμενο, μη καλής νομοθέτησης: Στην Ολομέλεια θα συζητείται νομοσχέδιο (το «κατεπείγον»), ενώ παράλληλα θα συζητείται στην επιτροπή και με ακρόαση φορέων, το «επείγον».
«Δεν θα υπάρξει πρόβλημα» είπε η κυρία Καφαντάρη, επικαλούμενη το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομίας έχει και υπουργό και αναπληρωτή υπουργό, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η κυβερνητική παρουσία και στα δύο «μέτωπα».
Ωστόσο, όπως επισήμανε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδ. Κωνσταντινόπουλος, θα υπάρξει πρόβλημα με τους βουλευτές, καθώς θα πρέπει να βρίσκονται «ταυτόχρονα» σε δύο αίθουσες του Κοινοβουλίου: στην Ολομέλεια για το ένα σχέδιο νόμου και σε Επιτροπή για το άλλο. Μάλιστα ο ίδιος είναι εισηγητής σε αμφότερα, εκ μέρους του κόμματός του. Σημειώνεται πως και τα δύο νομοθετήματα είναι αρμοδιότητας της ίδιας Διαρκούς Επιτροπής.
Πηγή: kathimerini.gr