Στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ ξεναγήθηκε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Δημήτρης Γαλαμάτης.
Τον κ. Γαλαμάτη υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του μουσείου Μιχάλης Βασιλάκης.
Ο Γενικός Γραμματέας ενημερώθηκε για όσα περιλαμβάνουν οι συλλογές του μουσείου, από την υπεύθυνη εκθεμάτων κ. Κατερίνα Τσίρου, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δουλειά που έχει γίνει.
Ο κ. Γαλαμάτης δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ανάδειξη του μουσείου και των συλλογών του, ενώ όπως ανέφερε σύντομα θα το επισκεφθεί και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, στο περιθώριο της ξενάγησής του στο Μουσείο είχε την ευκαιρία για ολιγόλεπτη συνάντηση και συζήτηση με μέλη της διοίκησης της ΕΣΗΕΠΗΝ.
Σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αναφέρει:
Το Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) στην Πάτρα, επισκέφθηκε σήμερα Πέμπτη (9/6) ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κυριάκο Κορτέση και Γιώργο Καρβουνιάρη, και τον Πρόεδρο του Μουσείου Τύπου, Μιχάλη Βασιλάκη.
Πρόκειται για το μοναδικό οργανωμένο Μουσείο Τύπου στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη με ιστορικά κειμήλια, σπάνια χειρόγραφα, παλαιές εκδόσεις και εκατοντάδες χιλιάδες αρχειοθετημένα φύλλα εφημερίδων. Στους χώρους του βρίσκονται και τα πρωτότυπα 1.300 τίτλων εφημερίδων από το 1815 έως σήμερα και 1.000 περιοδικών από το 1852 κι έπειτα, τα οποία σε σημαντικό μέρος έχουν ψηφιοποιηθεί (περισσότερες από 303.000 σελίδες) και διατίθενται σε ελεύθερη πρόσβαση (ανοικτό αρχείο) μέσω Διαδικτύου. Ανάμεσα στα πολύτιμα εκθέματα του Μουσείου Τύπου, ξεχωρίζουν το χειρόγραφο απόσπασμα της Γ’ Εθνοσυνέλευσης του 1827 στην Τροιζήνα με το οποίο καλείται ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Ελλάδα για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, πρωτότυπο εισιτήριο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, αυθεντική επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη κ.ά.
Το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ με ελεύθερη είσοδο υποδέχεται κυρίως μαθητές κάθε βαθμίδας, υλοποιώντας παράλληλα δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά Δημοτικού, καθώς και φοιτητές, ερευνητές και επιστήμονες που έχουν πρόσβαση στα πολύτιμα αρχεία του. Ωστόσο, όπως επισήμανε η διοίκηση της ΕΣΗΕΠΗΝ, απαιτείται η ολοκλήρωση και ο εκσυγχρονισμός της ψηφιοποίησης του αρχειακού υλικού των εντύπων, καθώς και η συντήρηση των πολύτιμων κειμηλίων, κόστος που έως σήμερα επιβάρυνε εξ ολοκλήρου την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων.
Μετά το τέλος της επίσκεψης, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης δήλωσε: «Το Μουσείο Τύπου περικλείει στους χώρους του ένα πολύτιμο κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας και φυσικά της Ιστορίας του Τύπου στη χώρα μας. Μέσα στα αρχεία του, κάθε πολίτης, από τους μικρούς μαθητές έως τους ακαδημαϊκούς ερευνητές, έχει την δυνατότητα να εντρυφήσει στα δρώμενα της ελληνικής κοινωνίας τους δυο προηγούμενους αιώνες, όπως αυτά καταγράφονται στις σελίδες των εντύπων. Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, είχα την ευκαιρία να διαβεβαιώσω τη διοίκηση του Μουσείου Τύπου και της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων ότι δεν θα είναι πλέον μόνοι τους σε αυτή την προσπάθεια τους, αλλά θα έχουν τη στήριξη μας».
Ειδικότερα, ο Δημήτρης Γαλαμάτης, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να υπάρξουν άμεσα θεσμικές συνέργειες ανάμεσα στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων, με σκοπό την εξεύρεση των κατάλληλων εργαλείων και προγραμμάτων για την ενίσχυση του Μουσείου Τύπου και του έργου που επιτελεί. Κύριος στόχος θα είναι η τεχνολογική υποστήριξη του Μουσείου, ώστε να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του πολύτιμου αρχείου, το οποίο θα είναι προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες μέσω διαδικτύου.
Επίσης, υπογράμμισε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού θα ληφθούν μέτρα για την κατάλληλη συντήρηση των ιστορικών κειμηλίων και παλαιών εκδόσεων, που ανάγονται από τα μέσα του 17ου αιώνα.