Η ομιλία του δημάρχου δυτικής Αχαΐας Χρήστου Νικολάου, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αχαΐας-Κύπρου «Αχαιών Ακτή», στο πλαίσιο του Forum Ανάπτυξης 2014.
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας. Το 75% της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας ταξιδεύει αεροπορικώς, συνεπώς γίνεται άμεσα κατανοητό πόσο σημαντικό ρόλο κατέχουν οι αερομεταφορές.
Πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξή τους διαδραματίζει αναμφισβήτητα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας , μία αμιγώς δημόσια Υπηρεσία που λειτουργεί σύμφωνα με κανόνες διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών.
Δίνοντας έμφαση στη σωστή οργάνωση και λειτουργία των αερολιμένων της χώρας, στη διατήρηση χαμηλού κόστους χρήσης αυτών καθώς και στην ανάπτυξη των αερομεταφορών, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει καταφέρει να καταστήσει ελκυστικά τα αεροδρόμια της χώρας μας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των τουριστών που «κινούνται» αεροπορικώς αλλά ταυτόχρονα να διευρύνεται ο αριθμός των χωρών από όπου προέρχονται αυτοί.
Στην ευρύτερη περιοχή μας, κομβικός και καθοριστικός είναι ο ρόλος του Κρατικού Αερολιμένα Αράξου – Πατρών, ο οποίος εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης (Γερμανία, Αυστρία, Κύπρος, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Λευκορωσία, κλπ) αλλά και τρίτων χωρών (Τουρκία, Σαουδική Αραβία, κλπ).
Ο Κρατικός Αερολιμένας Αράξου λειτουργεί από το 1984 σε χώρους που ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία (116 Πτέρυγα Μάχης), σε εγκαταστάσεις όμως της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, με κοινή χρήση υποδομών, όπως ο διάδρομος προσγειώσεων/απογειώσεων, με αγαστή μέχρι σήμερα συνεργασία.
Ανήκει στο δήμο Δυτικής Αχαΐας και βρίσκεται σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την Πάτρα. Ο Κρατικός Αερολιμένας Αράξου ήταν και είναι ένα δώρο για την ευρύτερη περιοχή, αφού αποτελεί πύλη εισόδου της χώρας και υπόσχεται τόνωση της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικής και τουριστικής ανάπτυξης.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανοδική τάση του όγκου των επιβατών που κινούνται μέσω του Αεροδρομίου (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2010 ταξίδεψαν περίπου 58.000 άτομα, το 2011 82.166 άτομα, το 2013 144.314 και φέτος ξεπέρασαν τις 150.000). Οι αρνητικές εξελίξεις στη Ρωσία και την Ουκρανία (χώρες με μεγάλο αριθμό επιβατών στον ΚΑΑΞ) δε στάθηκαν εμπόδιο στην ανοδική τάση των τελευταίων ετών.
Συνεπώς, είναι βέβαιο ότι το Αεροδρόμιο ενισχύει πολλαπλά την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, καθώς συνδέει τη Δυτική Ελλάδα κυρίως με την Ευρώπη, προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες αλλά ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής να ταξιδέψουν προς χώρες του εξωτερικού. Είμαστε σίγουροι και σαν Δημοτική Αρχή θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να προστεθούν κι άλλες αεροπορικές εταιρίες στο πρόγραμμα πτήσεων του Αεροδρομίου, χαμηλού κόστους ή μη, αφού τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για το μέλλον του αεροδρομίου.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σας αναφέρω πως το αεροδρόμιο λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (συμπεριλαμβανομένων όλων των αργιών) και παραμένει ακόμη Δημόσιο. Τη θερινή περίοδο εξυπηρετείται το μεγαλύτερο κομμάτι της επιβατικής κίνησης ενώ από το Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο εκτελούνται ιδιωτικές πτήσεις αλλά και εκπαιδευτικές, πτήσεις αερολεσχών κλπ., καθώς και έκτακτες αεροδιακομιδές ασθενών από το ΕΚΑΒ από τα νησιά του Ιονίου στα νοσοκομεία της Πάτρας. Μεγάλη επίσης είναι και η συμβολή του Αεροδρομίου στην διεκπεραίωση περιστατικών μεταφοράς οργάνων προς δωρεά με συνεχή και παρατεταμένη λειτουργία του, γεγονός που τυγχάνει καθολικής αποδοχής με ευχαριστίες από πολλούς φορείς ( όπως ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων κλπ).
Το αεροδρόμιο στηρίζει ολόκληρη την οικονομία της περιοχής, η οποία αποτελείται από πλήθος τουριστικών επιχειρήσεων (ξενοδοχεία, εστιατόρια, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, τουριστικά λεωφορεία, κλπ). Η επέκταση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου με σκοπό τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής σε ολόκληρη την Ευρώπη θα μπορούσε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την τοπική οικονομία.
Επίσης, η διαφημιστική προβολή της περιοχής με τις σπάνιες φυσικές ομορφιές (Ιονικές Ακτές, Στροφυλιά, Τείχος Δυμαίων, Κοτύχι, Χελμός, Βουραϊκός, κλπ) και τα μοναδικά πολιτιστικά μνημεία (αρχαιολογικά μουσεία Ολυμπίας, Πάτρας, Κυλλήνης) θα μπορούσε να καταστήσει την περιοχή ένα νέο ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό.
Ιδιαίτερα ευνοϊκή συνθήκη αποτελεί η μεταφορά του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα από το αεροδρόμιο στην ομόδοξη Ρωσία, η οποία είχε τεράστια ανταπόκριση και επιτρέπει να αναμένουμε μείζονα αύξηση του θρησκευτικού τουρισμού.
Όλα τα παραπάνω δίνουν θετικά δείγματα για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος και την ανάπτυξη της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι το αεροδρόμιο του Αράξου παρουσιάζει σταθερή τουριστική κίνηση σημαίνει ότι αναγνωρίζεται ως προορισμός που εξυπηρετεί Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο.
Επιβάλλεται όμως τόσο ο Δήμος Πατρέων, ο τρίτος Δήμος της Χώρας, ιδιαίτερα την χειμερινή περίοδο που λαμβάνουν χώρα οι καρναβαλικές εκδηλώσεις και έχουμε επισκέπτες από όλη σχεδόν τη Χώρα ακόμη και από το εξωτερικό, όσο και ο Δήμος Καλαβρύτων, ο οποίος διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα και αποτελεί ένα όμορφο χειμωνιάτικο τουριστικό θέρετρο να αγκαλιάσουν και να αναδείξουν τον κομβικό και καθοριστικό ρόλο του αεροδρομίου μας, την χειμερινή περίοδο καθότι το αεροδρόμιο αποτελεί τα φτερά της Δυτικής Ελλάδας.
Η πιο σημαντική σύνδεση του αεροδρομίου της Δυτικής Ελλάδας όμως, είναι αυτή της Κύπρου. Και λέω πιο σημαντική γιατί οι σχέσεις μας, με τους αδελφούς μας Κυπρίους είναι προϊστορικές.
Ανατρέχοντας στο παρελθόν και ψάχνοντας το διαχρονικό ταξίδι του μυθικού Κηφέα κατανοούμε ότι οι πολιτισμικές και οι εμπορικές σχέσεις μας με τους αδελφούς μας Κυπρίους άρχισαν από την προϊστορική περίοδο και σφυρηλατούνται συνεχώς και αδιαλείπτως.
Ο Ώλενος, η Δύμη, και η Βούρα είναι τρεις από τις δώδεκα πόλεις της Αρχαίας Αχαΐας. Η Δύμη ήταν η δυτικότερη, κτισμένη στη νότια ακτή του Πατραϊκού, κοντά στο ακρωτήριο Άραξος και στο ποταμό Λάρισο, σύνορο ανάμεσα στην Αχαΐα και την Ηλεία. Η Δύμη πρωτοστάτησε στην ίδρυση της δεύτερης Αχαϊκής Συμπολιτείας και προστάτιδά της αναφέρεται η ομώνυμη ηρωίδα. Στην Κύπρο μας, στις νότιες πλαγιές του όρους «Τροόδος» , στην επαρχία Λεμεσού, υπάρχει το χωριό Δύμες , του οποίου η παράδοση φέρει ως ιδρυτές Αχαιούς από την Δύμη.
Στην νεώτερη ιστορία οι αδελφοί μας Κύπριοι το Νοέμβριο του 1940, αμέσως μετά την κήρυξη του Ελληνο- Ιταλικού πολέμου, κατέφθασαν στον Άραξο, με μια μονάδα του Αγγλικού στρατού, χίλιοι κύπριοι αγωνιστές, οι οποίοι μαζί με τους κατοίκους της περιοχής, πρώτοι άρχισαν την κατασκευή του στρατιωτικού αεροδρομίου.
Και πιο πρόσφατα το 1998, για πρώτη φορά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης, επισκέπτεται την περιοχή μας, μέσω του αεροδρομίου Αράξου, τιμώντας την Αχαϊκή γη, τις ρίζες του Κυπριακού Ελληνισμού, με σκοπό να αποκαλύψει τις προτομές δυο Αχαιών ηρώων που έπεσαν στην Κύπρο, του Λοχία Γεωργίου Μαρτζάκλη και του Δεκανέα Αλέξιου Χριστόπουλου.
Και ερχόμαστε στο σήμερα όπου στο αεροδρόμιο πραγματοποιούνται δρομολόγια της Ryanair ( ραΐν – αιρ) από Άραξο για Πάφο κατά τη θερινή περίοδο κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και Σάββατο ενώ με λίγο ψάξιμο ο ταξιδιώτης μπορεί να βρει ιδιαίτερα οικονομικές τιμές με εισιτήρια που ξεκινούν από 20 ευρώ ανά διαδρομή.
Φοιτητές, Καθηγητές, Δικηγόροι, Ιατροί, Εμπορικοί Αντιπρόσωποι, Πολιτικά και Αυτοδιοικητικά Στελέχη, Στρατιώτες και Αξιωματικοί, Τοπικοί Παράγοντες, Επισκέπτες, Εκκλησιαστικοί Λειτουργοί και πλήθος κόσμου κάνουν χρήση του αεροδρομίου και έχουν να πουν τα καλύτερα λόγια τόσο για τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του όσο και για την άψογη εξυπηρέτηση του προσωπικού αλλά και την ασφάλεια των ταξιδιών προς την Κύπρο και τους άλλους προορισμούς.
Σύμφωνα με τα όσα προαναφέρθηκαν δημιουργούνται και διαμορφώνονται όλες εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε τα συγκεκριμένα δρομολόγια να γίνονται όλο το χρόνο.
Την επικοινωνία, την αναζωογόνηση, την σύσφιξη και την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας έρχεται να μας την κάνει πιο εύκολη η σύνδεση μας μέσω του αεροδρομίου.
Φίλες και φίλοι,
αυτούς τους δύσκολους και πονηρούς καιρούς που διανύουμε στην παγκόσμια σκακιέρα επιβάλλεται να τους ζούμε αμφίδρομα, συνδεδεμένοι και ενωμένοι όσο ποτέ με τα αδέλφια μας τους Κυπρίους.
Οφείλουμε να οικοδομούμε τόσο το παρόν όσο και το μέλλον,
με το βλέμμα μπροστά,
χωρίς ποτέ να ξεχνάμε το ιστορικό μας παρελθόν,
εκεί που βρίσκονται οι ρίζες μας,
εκεί που υπάρχουν οι καταβολές της ύπαρξης και της ταυτότητας μας.
Γι’ αυτό καθίσταται αναγκαίο όσο ποτέ, η σύνδεσή μας με τους αδελφούς Κυπρίους να είναι όλο το χρόνο, με γέφυρα το αεροδρόμιου του Αράξου.
Σας ευχαριστώ πολύ.