ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ: Χωματερή το δάσος της Φολόης

Αυτή την εποχή, το δρυοδάσος της Φολόης έχει την τιμητική του. Κάθε Σαββατοκύριακο και όχι μόνο, τουρίστες, πεζοπόροι, ποδηλάτες, οικογένειες με μικρά παιδιά, συρρέουν για να απολαύσουν την ηρεμία, την ενέργεια και την ομορφιά του μοναδικού αυτού τοπίου!

Σκουπίδια – πάσης φύσεως – έχουν κατακλύσει όλη την περιοχή μετατρέποντας την βόλτα στην φύση σε εφιάλτη.

Παρ’ ότι θα περίμενε κανείς ότι μια περιοχή τόσο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας θα προστατευόταν επαρκώς, αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Εικόνες που δυσφημούν και προσβάλουν τον πολιτισμό μας αντικρίζει ο επισκέπτης στη Φολόη, εκεί κοντά στο Κούμανι.

Η Κάπελη  είχε μια ξεχωριστή θέση στον πολιτισμό μας και είναι βέβαιο πως οι πρόγονοι των σύγχρονων Ηλείων  θα ντρέπονταν για τους απογόνους τους εάν μπορούσαν να δουν πως κατάντησαν το «ιερό» τους δάσος.

Μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών κάθε λογής, μέχρι και στρώματα, αλλά και αποκαΐδια από ψησταριές, έχουν μείνει… αμανάτι σε μια περιοχή,  ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000, στο μοναδικό, επίπεδο δάσος της Ελλάδας που είναι ένα από τα σπανιότερα δάση, μοναδικό στα Βαλκάνια.

Πολύπαθο τούτο το μέρος. Όσο πίσω κι αν γυρίζω τη σκέψη μου τα ίδια λάθη βλέπω και την ίδια ανοχή.

Και πολύ φοβούμαι ότι γι αυτή την κατάσταση δεν ευθύνονται μόνο οι «βάρβαροι» επισκέπτες αλλά και μερίδα των κατοίκων της περιοχής. Αρκεί μια βόλτα για να διαπιστώσει κανείς πως  κοντά σε κάθε ποιμνιοστάσιο, από τα πολλά που υπάρχουν μέσα στη καρδιά του δάσους υπάρχει  και μια μικρή χωματερή!

Αν και η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής ζει από την κτηνοτροφία – κάτι που σημαίνει ότι το επίπεδο διαβίωσής τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το περιβάλλον – κάποιοι δείχνουν να μην έχουν αντιληφθεί  πως η περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής θα έχει αντίκτυπο στις ζωές τους.

Και να ‘ταν μόνο αυτό!

Στον εισαγγελέα

Πλησιάζοντας στο Κούμανι η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο άσχημη.  Για το θέμα έχει ήδη κατατεθεί στον εισαγγελέα από κατοίκους της περιοχής μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπαιτίου αυτουργού ή συναυτουργού ή ηθικού αυτουργού

Για όσους δεν γνωρίζουν το χωριό ανήκει στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και σ’ αυτό κατοικούν μόνιμα περίπου 450 άτομα εκ των οποίων οι 70 και πλέον είναι άνω των 80 ετών.

Όπως αναφέρεται στην μήνυση «πριν τέσσερα περίπου χρόνια είχαν απομακρυνθεί οι κάδοι απορριμμάτων από το χωριό και είχαν τοποθετηθεί στην αρχή του εντός του δάσους. Αυτό διότι υπήρχε πρόβλημα στην μεταφορά των  σκουπιδιών και δεν μετέβαιναν  τα απορριμματοφόρα για να τα συλλέξουν.

Ωστόσο αν και τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα της περισυλλογής έχει  λυθεί οι κάδοι δεν έχουν επανατοποθετηθεί στο  χωριό αλλά σε δυο σημεία έξω από αυτό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι κάτοικοι – κυρίως οι μεγαλύτερης ηλικίας – μη μπορώντας να μεταφέρουν τα σκουπίδια σχεδόν ένα χιλιόμετρο μακριά, τα  πετούν σε διαφορά «προσβάσιμα» γι αυτούς σημεία με αποτέλεσμα ένα δάσος που έχει χαρακτηριστεί natura,  να έχει μετατραπεί  σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο».

Αν δεν γίνει κάτι άμεσα, αν συνεχιστεί αυτή η ανθρώπινη βαρβαρότητα,  να μετατρέπουμε τα δάση σε χωματερές θα έρθει κάποτε η στιγμή που η λέξη δάσος θα μας είναι άγνωστη…patrisnews