Δημήτρης Μπαρμπούνης: «Ναι, θα είμαι υποψήφιος!» – Τί αποκαλύπτει ο πρόεδρος του συλλόγου Αλισσαίων «Πείρος»

Η συνέντευξη του προέδρου του συλλόγου Αλισσαίων «Πείρος» Δημήτρη Μπαρμπούνη στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ: 


– Είστε από τους πιο παλιούς συλλόγους, θα λέγαμε; Πότε ξεκίνησε ο σύλλογος Παραλίας Κάτω Αλισσού και με ποιο σκοπό;

Ασχολούμαι με τα κοινά σχεδόν 15 χρόνια. Το 2006 δημιουργήθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραλίας Κάτω Αλισσού. Ουσιαστικά στο χωριό δεν υπήρχε κανένας πολιτιστικός σύλλογος. Βέβαια να σας πω, ο σύλλογος παραλίας Κάτω Αλισσού προϋπήρχε από εμένα αλλά ήταν ανενεργός.

Έγινε με σκοπό να αξιοποιηθεί η παραλία μας και επειδή εκείνη ιδιαίτερα την περίοδο υπήρχαν πολλά προβλήματα περιβαντολλογικής υποβάθμισης για το χωριό μας, ο βιολογικός Βι.Πε., υποβάθμιση Πείρου βιολογικός Κάτω Αχαΐας, βυτία από Πάτρα στην Βι.Πε., υποθαλάσσιος αγωγός, έπρεπε να γίνουν αγώνες και παρεμβάσεις. Δυστυχώς κάποιοι, λυπάμαι που το λέω, ευτυχώς λίγοι συγχωριανοί μου, έβλεπαν την παραλία Κάτω Αλισσού σαν ξένο σώμα και δεν υπήρχε ενδιαφέρον και από τους προέδρους τον ΤΔ. Τότε η πλατεία που τώρα έχουμε διαμορφώσει και γίνονται εκδηλώσεις, ήταν ένας μεγάλος σκουπιδότοπος. Με λίγα λόγια παλέψαμε για πιο καθαρή θάλασσα, λιγότερη επιβάρυνση και η παραλία μας να γίνει φυσική όμορφη περιουσία του χωριού μας, γιατί είναι όμορφη η παραλία μας και έγιναν πάρα πολλά πράγματα. Εσείς και οι συγχωριανοί μου ξέρουν.

– Πώς προέκυψε ο σύλλογος Αλισσαίων «Πείρος»;

Οι συνθήκες αυτή την εποχή επιτάσσουν σύνθεση, συνεργασία, ενότητα και ακόμα πιο μεγάλη δυναμική ώστε να διεκδικήσεις πράγματα για τα χωριά μας και έτσι με αυτή την σκέψη γεννήθηκε ο μεγάλος σύλλογος Αλισσαίων Πείρος το Φεβρουάριο του 2016, αφού έκανα πολλές επαφές με τους συγχωριανούς μου και των δυο χωριών ( μην ξεχνάς καταγωγή μου είναι από τον Άνω Αλισσό αλλά ζω και μεγάλωσα τα παιδιά μου στον Κάτω Αλισσό και τα χωριά μου τα αγαπώ ) είδα ότι είχαν ωριμάσει οι συνθήκες αυτές και μην ξεχνάτε ο Άνω με τον Κάτω Αλισσό δεν έχουν πολιτισμικές διάφορες, έχουν ουσιαστικά κοινή ρίζα τα χωριά τους είχαν πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους όταν εγκαταστάθηκαν στον Αλισσό και για πολλά χρόνια ήταν μια μεγάλη ενιαία κοινότητα . Αρκετοί μεταξύ τους έχουν συγγένεια, έχουν παντρευτεί. Και για να γελάσουμε, τα δυο χωριά μια κατηφόρα τα χωρίζει.

– Ποια εκτιμάτε ότι είναι μέχρι σήμερα η παρέμβαση στα τοπικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που έγινε, μέσω των συλλόγων;

Καταρχήν ο βιολογικός Βι.Πε. δεν δημιουργεί τα προβλήματα που δημιουργούσε καθώς και ο βιολογικός μας παρακολουθείται για την σωστή λειτουργία και για την καθαριότητα της θάλασσάς μας περνούμε τις μετρήσεις που είναι σε καλά επίπεδα που τις βλέπει πολύς κόσμος και επισκέπτεται τις παραλίες μας. Ακόμα οι Αλισσοί μας έγιναν τόπος προορισμού και μέσω των εκδηλώσεών μας, αλλά και παρεμβάσεις εξωραϊσμού που έγιναν και ήδη η διαφορά είναι αισθητή. Αλλά γενικότερα ότι μας προβληματίζει και μας υποβαθμίζει το καταγγέλλουμε και αγωνιζόμαστε μαζί με τους προέδρους των χωριών μας και είμαστε πάντα παρόντες.

– Σήμερα, δραστηριοποιούνται στην περιοχή της δυτικής Αχαΐας, περισσότεροι από 30 σύλλογοι. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Ότι δραστηριοποιούνται αυτοί οι σύλλογοι είναι θετικό και ελπιδοφόρο γιατί οι σύλλογοι είναι το ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας μας και αυτό επιβεβαιώνει αυτό που είπα πιο πάνω ότι με συνεργασία, ενότητα και σύνθεση μπορείς να διεκδικείς οπότε η ύπαρξή τους είναι κάτι θετικό.

– Πολλοί, υποστηρίζουν ότι οι σύλλογοι, αποτελούν πολιτικό «άρμα». Ευσταθεί κατά την άποψή σας κάτι τέτοιο;. Μπορεί ο κόσμος να επηρεαστεί από τη δράση ενός συλλόγου για να αποκτήσει πολιτική άποψη;

Αυτό που έχω ακούσει μάλιστα από ανθρώπους που κάθονται στον καναπέ και κάνουν εύκολους χαρακτηρισμούς. Μάλιστα αυτό οι άνθρωποι του καναπέ αυτό τον έλεγαν και για μένα, ότι ο Μπαρμπούνης ασχολείται με τους συλλόγους η έκανε τον Πείρο γιατί θα πάει για δήμαρχος, βουλευτής και αλλά. Αυτά λέγονται και θα λέγονται από τους ανύπαρκτους που μόνο για λόγια είναι. Με το έργο σου τους αποστομώνεις και με την καθημερινή σου παρουσία σου στα προβλήματα του χωριού σου.

Εγώ αυτά τα κάνω από το 2006. Είναι εγκληματικό και πολύ γρήγορα η κοινωνία θα σου γυρίσει την πλάτη αν ανακατεύεις τον σύλλογο σου με πολιτικές επιδιώξεις η να το θέτεις άρμα για δικές σου επιδιώξεις. Αυτό δεν πρέπει να γίνεται από κανένα ο σύλλογο. Πρέπει να είναι ανοιχτός για όλους και να κάνεις συνεχή αγώνα για την πρόοδο των χωριών σου και εμείς στον Πείρο το έχουμε πετύχει, για αυτό μας επισκέπτονται εκατοντάδες άτομα σε όλες τις εκδηλώσεις μας και μας έχουν εμπιστοσύνη και για αυτό πετύχαμε.

– Εσείς δεν το κρύψατε ποτέ, ότι σας ενδιαφέρουν τα κοινά και εδώ και χρόνια ασχολείστε με την τοπική αυτοδιοίκηση. Συνεπώς σας ρωτώ ευθέως. Θα είστε υποψήφιος στις εκλογές του 2019; Με ποια παράταξη και γιατί;

Τα κοινά μου αρέσουν για αυτό ασχολούμαι με τον πολιτιστικό μου σύλλογο. Αυτή την στιγμή δεν σκέφτομαι αν θα ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση που κατά το παρελθόν έχω ασχοληθεί. Αυτή τη στιγμή αγωνιζόμαστε ώστε το καλοκαίρι Αλισσαίων Πείρος 2018 να έχει επιτυχία και το Αντάμωμα Αλισσαίων. Βέβαια υποψήφιος θα είμαι και αυτό το λέω με σιγουριά θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές του Συλλόγου μου το καλοκαίρι 2019.

– Ποια είναι η άποψή σας για τη σημερινή δημοτική αρχή;

Η άποψη μου για την δημοτική αρχή περιέχει και θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία. Βέβαια γίνονται προσπάθειες μέσω προγραμμάτων να γίνουν μεγάλα έργα, η δεύτερη ανάπλαση Αχαγιάς, ανάπλαση παραλίας Κάτω Αχαΐας, αλλά και άλλα θέματα. Πάλεψε να έρθουν κάποιες υπηρεσίες πάλι στην έδρα, ο δήμαρχος το παλεύει, το προσπαθεί δεν είναι εξαφανισμένος. Αλλά θέλει ακόμα πιο «ομάδα», θέλει αγώνα για την καθημερινότητα και εκεί πρέπει να επικεντρωθεί και κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να είναι παρόν δίπλα στον δημότη.

– Ανήκατε στην παράταξη του Δ. Γκοτσούλια. Αναπόφευκτα, λοιπόν θα σας ρωτήσω πώς κρίνετε το αντιπολιτευτικό έργο της παράταξης;

Για την αντιπολίτευση είχα πει μετά τις εκλογές στον τότε επικεφαλής κ. Γκοτσούλια, ότι η αντιπολίτευση πρέπει να είναι αντιπολίτευση ουσίας και να αναδεικνύει τα ουσιαστικά προβλήματα του κόσμου με στοιχεία και σε τακτά χρονικά διαστήματα και ότι έπρεπε να κάνει μια ανανέωση σε σχέση με τους συνεργάτες του, που θα χαράσσουν πολιτική. Αυτό δεν ξέρω αν το έπραξε η θα το πράξει, αν τελικά ξανά θα είναι υποψήφιος. Αλλά για να κλείσω, το έργο της δημοτική αρχής ή της αντιπολίτευσης αυτό θα το κρίνει ο κόσμος το Σεπτέμβρη του 2019.

– Πέρασε ποτέ από το μυαλό σας, να θέσετε ο ίδιος υποψηφιότητα για δήμαρχος; Υπάρχει τέτοια πιθανότητα;

Και αυτό το έχω ακούσει, για να γελάσω όμως και ίσως το ακούτε και εσείς γιατί πολύ συγχωριανοί μου μου δίνουν συγχαρητήρια, ότι κάνουμε παρεμβάσεις και ομορφαίνουμε τα χωριά μας και καθαρίζουμε και χορτάρια κλπ, αυτό αρκετοί μου το λένε αλλά κάθε άνθρωπος μπορεί να σκέφτεται ότι τίποτα δεν είναι απαγορευτικό για ωραίες σκέψεις, αλλά πρέπει να είναι και ρεαλιστής, με την αληθινή έννοια του όρου και όπως μπορεί να ερμηνευτεί. Τώρα όμως ετοιμαζόμαστε για το όμορφο καλοκαίρι Αλισσαίων 2018, που σας προσκαλούμε όλους και βέβαια τα Δυτικά Νέα που πάντα μας βοηθούν. Καλή ανάσταση, καλό Πάσχα!

– Σας ευχαριστούμε πολύ