Πάτρα: Οι αδελφοί Ανδρικόπουλοι αγόρασαν το σπίτι του Πρωθυπουργού Α. Μιχαλακόπουλου, στην Ρ. Φεραίου, με ένα εκατ. ευρώ !

Στα χέρια των πατρινών επιχειρηματιών Χάρη και Ανδρέα Ανδρικόπουλου -των ομώνυμων σούπερ μάρκετ- πέρασε το ακίνητο της Αχαΐκής Συνεταιριστικής Τράπεζας ,στην οδό Ρήγα Φεραίου 66. Ηταν η οικία του πατρινού Πρωθυπουργού Ανδρέα Μιχαλακόπουλου.

Οι αδελφοί Ανδρικόπουλοι ήταν οι μοναδικοί ενδιαφερόμενοι και πλειοδότες, στην ηλεκτρονική δημοπρασία που διενεργήθηκε και φέρεται να διέθεσαν πάνω από ένα εκατ. ευρώ.

Το ακίνητο που στέγαζε την Αχαΐκή Τράπεζα βρίσκεται δίπλα από το Επιμελητήριο Αχαΐας.

Είναι διατηρητέο, έχει επιφάνεια 825 τ.μ. και διαθέτει ισόγειο, ημιώροφο, δύο ορόφους και δώμα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη άνοιξε ο δρόμος ώστε το ακίνητο να αποκτήσει εκ νέου ζωή.

Ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος γεννήθηκε στις 17 Μαΐου 1875 στην Πάτρα όπου τελείωσε το Α’ Γυμνάσιο Πατρών.

Εισήλθε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων πρώτος με βαθμό άριστα μεταξύ 100 υποψηφίων στις 29 Οκτωβρίου 1892 και διακρινόταν για τον χαρακτήρα του, την ευφυΐα και τις γνώσεις του.

Ταυτόχρονα ήταν γραμμένος και στην Νομική Σχολή .

Παραιτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1894 ως αρχηγός της δεύτερης τάξης της σχολής λόγω του αιφνίδιου θανάτου του πατέρα του Σπήλιου Μιχαλακόπουλου και παρά την επίπονη προσπάθεια του βασιλέα Γεωργίου Α’ να του πληρώσει τα δίδακτρα από το βασιλικό ταμείο.

Τελικά ως μοναδικός προστάτης της οικογένειάς του συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο. Αργότερα σπούδασε Νομική στηνΓαλλία, την Γερμανία και την Αθήνα.

Εντάχθηκε στο Κόμμα των Φιλελευθέρων και εξελέγη βουλευτής Αχαΐας πρώτη φορά το 1911. Διετέλεσε πολλές φορές υπουργός και ήταν από τους πρωτοστάτες στο κίνημα του 1916. Το 1924 ίδρυσε το Κόμμα των Συντηρητικών Φιλελευθέρων και στις 7 Οκτωβρίου 1924 σχημάτισε κυβέρνηση μαζί με το κόμμα του Γεώργιου Κονδύλη η οποία ανετράπη στις 26 Ιουνίου 1925 από τη δικτατορία Παγκάλου. Επανήλθε το 1926 ως υπουργός εξωτερικών με την Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμηκαι το 1928 ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Έγινε ξανά υπουργός εξωτερικών στην κυβέρνηση Βενιζέλου τον Ιούνιο του 1929, εκπροσώπησε την Ελλάδα στηνΚοινωνία των Εθνών και έλαβε μέρος σε πολλές διασκέψεις. Συμμετείχε μαζί με τον Βενιζέλο στις διαπραγματεύσεις για την Συνθήκη της Λωζάνης και συνυπέγραψε το Σύμφωνο Ειρήνης και Φιλίας Ελλάδος Τουρκίας στην Άγκυρα το 1930.

Εξορίστηκε από την δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά στην Πάρο όπου αρρώστησε και πέθανε στην Αθήνα στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στις 7 Μαρτίου1938.

Υπήρξε εξαιρετικός κοινοβουλευτικός ρήτορας και πολιτικός με σπάνια χαρίσματα.

Ήταν φανατικός βιβλιόφιλος έχοντας στο σπίτι του βιβλιοθήκη 30.000 τόμων.