Όταν υπάρχουν άνθρωποι

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΥΡΔΟΥΛΗ

Πριν από πολλά χρόνια υπηρέτησα, ως υπεύθυνος των τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων του ΟΤΕ, στην Ιθάκη.

Ένα από σοβαρότατα προβλήματα που τότε διαπίστωσα, πέρα από την πρωτόγνωρη για μένα έλλειψη νερού, ήταν η τεράστια έλλειψη  γιατρών.

Υπήρχε, αν θυμάμαι καλά, για όλο το νησί ένας ιδιώτης γιατρός και ένας στρατιώτης γιατρός, (άνευ ειδικότητας, μόλις είχε τελειώσει την ιατρική) που υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στο Κέντρο Υγείας στο Βαθύ. Υπήρχε επίσης και μια μαία.

Μεγάλη εντύπωση μου έκανε, στην αρχή τουλάχιστον, που έβλεπα τους κατοίκους του νησιού και για τα πιο απλά ιατρικά περιστατικά να στέλνονται (φυσικά όταν είχε καράβι) στα νοσοκομεία του Αργοστολίου ή της Πάτρας και που οι κυοφορούσες γυναίκες όταν έφθαναν στα μέσα του 8ου μήνα της κύησης, έφευγαν για την Πάτρα ή την Αθήνα προκειμένου να γεννήσουν με ασφάλεια σε κάποιο μαιευτήριο.

Τα χρόνια πέρασαν όμως, (απ’ ότι τουλάχιστον με πληροφόρησαν γνωστοί μου Θιακοί, το προπέρσινο καλοκαίρι που επισκέφθηκα το νησί) συνεχίζεται περίπου  η ίδια (με ελάχιστες βελτιώσεις) κατάσταση. Μια κατάσταση που προφανώς δεν έχει καμιά σχέση με τις παρεχόμενες σύγχρονες ιατρικές υπηρεσίες,  των αστικών κέντρων.

Τα τελευταία όμως χρόνια, με ευχάριστη έκπληξη και ιδιαίτερη ικανοποίηση, από σχετικά δημοσιεύματα παρακολουθώ,  να επαναλαμβάνεται ένα πρωτόγνωρο, για τα ελληνικά τουλάχιστον δεδομένα, γεγονός.

Ένα γεγονός που θεωρώ ότι έχουμε στοιχειώδη υποχρέωση και να το προβάλουμε και δημόσια να το επαινούμε.

Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία της Θιακιάς Βιβής Παξινού, γνωστής εθελόντριας στην περιοχή μας, γιατροί, όλων σχεδόν των ειδικοτήτων, με τεράστια εμπειρία (Καθηγητές Πανεπιστημίου, Διευθυντές κλινικών, ιδιώτες κ.λ.π.), κυρίως από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, επισκέπτονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα την Ιθάκη,  και προσφέρουν εθελοντικά και χωρίς καμιά υλική* αμοιβή τις ιατρικές υπηρεσίες τους στους κατοίκους της.

dorean_exetaseis_sto_k.y._ithakis.jpg

Την προσπάθεια αυτή, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους, συντονίζει  η εθελοντική ομάδα  «ΣΥΝάνθρωποι» και φροντίζουν, για τα απολύτως απαραίτητα, οι Θιακοί.

Έχοντας υπηρετήσει, σε διάφορες θέσεις ευθύνης, στην τοπική αυτοδιοίκηση, καταλαβαίνω πολύ καλά τις δυσκολίες του τεράστιου, δύσκολου αλλά παράλληλα ωραίου και ανθρώπινου έργου που εθελοντικά προσφέρουν (γιατροί και διοργανωτές) και γι’ αυτό παρακαλώ όλους τους συντελεστές αυτής θαυμάσιας προσπάθειας να δεχθούν τα θερμά μου συγχαρητήρια, τόσο για τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες, όσο και κυρίως για τα μαθήματα ανθρωπιάς που μας δίνουν.

Εύχομαι το έργο τους να βρει γρήγορα μιμητές

Αναφέρομαι «χωρίς καμιά υλική αμοιβή», γιατί είμαι βέβαιος ότι κάθε φορά  επιστρέφουν «ακριβοπληρωμένοι» με ευγνωμοσύνη και αγάπη από τους  Θιακούς και έχοντας «κατακλέψει» τις ψυχές και τις καρδιές τους.