Δυτική Αχαΐα: Αποσύρθηκε από το δημοτικό συμβούλιο το ακανθώδες θέμα της σύμβασης του δήμου με την ΔΕΥΑ Δυμαίων

Αποσύρθηκε το θέμα της σύμβασης του δήμου με την ΔΕΥΑΔ από την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το σοβαρό και ακανθώδες θέμα για τη δημοτική αρχή, δεύτερο στην ημερήσια διάταξη, τελικά δεν συζητήθηκε από το σώμα. Πρόκειται για τη δανειακή σύμβαση που θα καθιστά τον δήμο εγγυητή για τις μεγάλες οφειλές της ΔΕΥΑΔ (που προέρχονται από παλιές οφειλές αλλά και τους τρέχοντες λογαριασμούς). Το θέμα απαιτεί σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις την απόλυτη πλειοψηφία του σώματος. Οι απουσίες από την πλευρά της πλειοψηφούσας παράταξης μπορεί να ήταν ελάχιστες, ήταν όμως αρκετές για να αποσύρουν το θέμα, το οποίο θα επανέλθει σε νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με εκτενέστερη συζήτηση και ανάλυση της σύμβασης. Να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα με τις υπέρογκες οφειλές της ΔΕΥΑΔ απασχολεί και βασανίζει τη δημοτική αρχή εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς η ΔΕΗ έχει ήδη προχωρήσει σε προειδοποιητικές διακοπές ρεύματος στα αντλιοστάσια κάνοντας δύσκολη τη ζωή των δημοτών τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο αγώνας δρόμου, μέσω νομικής οδού (ασφαλιστικά μέτρα), που έδωσαν μικρές παρατάσεις στις διακοπές, όσο και με την άσκηση πίεσης προς τους καταναλωτές για να ρυθμίσουν τις οφειλές και να αρχίσει να ζεσταίνεται το ταμείο της δημοτικής επιχείρησης, ήταν μεγάλος, αλλά ακόμη ο κίνδυνος για νέες διακοπές δεν έχει απομακρυνθεί. Μην ξεχνάμε ότι η ΔΕΗ απέστειλε νέα προειδοποίηση για διακοπή ρεύματος μέσα στον Νοέμβριο. 

Όπως έχουμε ήδη γράψει, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ΔΕΥΑΔ θα πρέπει – με εγγυητή τον Δήμο – να καταβάλλει μηνιαίως περίπου 70.000 ευρώ (20.000 από το παλιό όφελος (100 δόσεις για το ποσό 1.936.006,50€) και 50.000 περίπου από τον τρέχοντα).  Για το ποσό αυτό, ο δήμος δυτικής Αχαΐας θα βάλει «πλάτη» και η διοίκηση του δήμου, αναμένει να στηριχτεί από τα στελέχη του.

Η μηνιαία καταβολή του συγκεκριμένου ποσού, θα αποτελέσει φυσικά μια καθημερινή αγωνία και τιτάνια προσπάθεια για τη δημοτική αρχή και τη διοίκηση της ΔΕΥΑΔ, προκειμένου να μην μπουν πάλι σε περιπέτειες και απειληθεί η περιοχή της δυτικής Αχαΐας με διακοπή ρεύματος, αφήνοντας τα χωριά χωρίς νερό. Προέχει όμως τώρα, να ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση από το δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της καταβολής των οφειλών σε ασφαλέστερο οικονομικό περιβάλλον.