Η Σιόνι Ζαφειρακοπούλου του Συλλόγου Σουδενιωτών, προτείνει μηλοπιτάκια νηστίσιμα!

Από την κ. Σιόνι Ζαφειρακοπούλου του Συλλόγου Σουδενιωτών πήραμε αυτή την πανεύκολη συνταγή. Ένα γλυκό, ότι πρέπει για τη Σαρακοστή! Η κ. Ζαφειρακοπούλου το βρήκε στο http://cretagastronomy.gr και με μερικές δικές της παρεμβάσεις μας είπε ότι πρόκειται για μια μια πολύ ωραία ιδέα! 

Υλικά:

(Γίνονται 35-40 μηλοπιτάκια κανονικού μεγέθους)

Α. Για τη ζύμη:

1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα λευκό κρασί (ή ρετσίνα)
½ κιλό  (3,5 κούπες) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Β. Για τη γέμιση

2 κούπες τριμμένο μήλο (στον τρίφτη της ντομάτας)
1 κούπα καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
1 κούπα σταφίδα σουλτανίνα
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
¼ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
Προαιρετικά, 2 κουταλιές σουσάμι καβουρντισμένο (δική μου προσθήκη αυτό)
Περίπου μία κούπα αχνοζάχαρη για το πασπάλισμα

Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά της ζύμης, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε. Προκύπτει μια ζύμη πολύ μαλακή, που όμως δεν κολλά στα χέρια. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά και αρχίζουμε  να ετοιμάζουμε τη γέμιση. Αλέθουμε τα καρύδια με κοφτά πατήματα στο multi ώστε να μη γίνουν σκόνη, ή τα κοπανίζουμε  σε γουδί. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε τα κανελογαρύφαλλα και το σουσάμι.

Παίρνουμε κομματάκια ζύμης όσο ένα μικρό μανταρίνι και τα πλαταίνουμε στην παλάμη μας. Στο φυλλαράκι που δημιουργείται βάζουμε ένα κουταλάκι καλά γεμάτο γέμιση, και το μαζεύουμε ώστε να την εγκλωβίσει στο εσωτερικό του.

Το γυρίζουμε από την άλλη μεριά και το πλαταίνουμε κάπως με το χέρι μας ώστε η γέμιση να «πιάσει» μέχρι τις άκρες του και να πάρει σχήμα στρογγυλής ή οβάλ πιτούλας, με διάμετρο γύρω στα 6 cm. (Τα μέτρησα μετά το ψήσιμο και ήταν 7cm).

Το βάζουμε σε ταψί με τη πλευρά της ένωσης προς τα κάτω.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 45 περίπου λεπτά , ή μέχρι να χρυσίσουν οι επιφάνειές  τους και οι πάτοι τους. (Τα βάζω στη δεύτερη -από την κάτω μεριά- σχάρα του φούρνου). Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, τα πασπαλίζουμε με πολύ λίγη άχνη. Αφήνουμε να κρυώσουν και ολοκληρώνουμε το πασπάλισμα με αχνοζάχαρη.

Αν θέλουμε, στο σερβίρισμα βάζουμε και λίγη κανέλα από πάνω. Τα σκεπάζουμε -αφού κρυώσουν εντελώς- με διαφανή μεμβράνη. Διατηρούνται αρκετές μέρες.

Συνοδεύουν ευχάριστα το καφεδάκι μας  ή -τι άλλο;- ένα ποτηράκι ρακή!