Σε ανοδική τροχιά συνεχίζουν να βρίσκονται οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Oπως προκύπτει από έρευνα του «Εθνους», εννέα λόγοι πυροδοτούν την ακρίβεια στα τρόφιμα, παρά την πενταετή ύφεση, τον αποπληθωρισμό και τη δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων.
Εως και 18% αυξάνονται μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές σε βασικά τρόφιμα, παρά την πολυετή ύφεση της οικονομίας, τον υψηλό αριθμό ανέργων άνω του 1,1 εκατ. ατόμων αλλά και την τεράστια μείωση πάνω από 23% των μισθών των εργαζομένων.
Το παράδοξο αυτό γεγονός καταγράφει έρευνα του «Εθνους», με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ αλλά και τις μαρτυρίες καταναλωτών στην εφημερίδα.
Όπως προκύπτει, η αύξηση στον ΦΠΑ που αύξησε την τιμή, στη συνέχεια τα capital controls δημιούργησαν θέμα ρευστότητας, βάζοντας καπέλο στις τιμές παραγωγού, εμπόρου, μεταφορέα και πωλητή και στο τέλος ήρθε η αύξηση στη φορολόγηση, τόσο των παραγωγών όσο και ολόκληρης της αλυσίδας των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.
Ο συνδυασμός αυτός μαζί με την μικρή ελληνική παραγωγή τίναξαν στα ύψη τις τιμές, καθώς και με ολιγοπωλιακές μεθόδους οι εταιρίες εκμεταλλεύτηκαν τη ζήτηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στο λάδι, όπου η φετινή παραγωγή έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία οι τιμές αυξήθηκαν ως και 16%.
Είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως του καφέ, που αυξήθηκε 16,44%, αλλά και νωπών προϊόντων όπως οι πατάτες και τα λαχανικά που αυξήθηκαν ως και 13%, ενώ και προϊόντα όπως τα αυγά που πήραν αύξηση ως και 14,19%.