• Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, 2026
  • Login
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Δυτικά Νέα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας
No Result
View All Result

Πού και πώς είναι πιο πιθανό να κολλήσει κανείς Covid-19

dytikanea by dytikanea
13 Ιανουαρίου 2022
in ΝΕΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ
0
Κορονοϊός: 2.188 νέα κρούσματα – Πάνω από τα 130 η Αιτωλοακαρνανία, πόσα μετρά η Αχαΐα
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού έβαλε σε μια νέα φάση την υγειονομική κρίση, με άλλους να υποστηρίζουν ότι η υπερμεταδοτική παραλλαγή θα είναι η τελευταία «παραλλαγή ανησυχίας», άλλους να θεωρούν πιθανή την εμφάνιση ακόμα πιο μεταδοτικών παραλλαγών και άλλους να προτείνουν ότι είναι ώρα να αντιμετωπιστεί ο Covid-19 ως ενδημική νόσος.

Ό,τι από όλα αυτά ισχύσει, ζητούμενο είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό να κυκλοφορεί στην κοινότητα. Δεδομένου ότι η Όμικρον είναι υπερμεταδοτική, εκτοξεύοντας τα κρούσματα σε πρωτόγνωρα επίπεδα- το ζούμε ήδη στη χώρα μας- και με πολλούς ειδικούς να πιστεύουν πως όλοι πιθανώς θα εκτεθούμε στον ιό– χωρίς αυτό να σημαίνει και ότι όλοι θα τον κολλήσουμε κιόλας-, η ομάδα του The Conversation επιχειρεί να διακρίνει ποιες από τις δραστηριότητες της κοινωνικής ζωής είναι ασφαλείς και πόσο ασφαλείς ακριβώς.

Ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί τον Covid-19, εξαπλώνεται κυρίως με αερομεταφερόμενη μετάδοση. Επομένως, το κλειδί για την πρόληψη της μετάδοσης είναι να κατανοήσουμε πώς συμπεριφέρονται τα αιωρούμενα σωματίδια.

Εσωτερικός και εξωτερικός χώρος

Ο αέρας είναι ένας ρευστός χώρος που αποτελείται από αόρατα, ταχέως και τυχαία κινούμενα μόρια, έτσι τα αιωρούμενα σωματίδια διασκορπίζονται με την πάροδο του χρόνου σε εσωτερικούς χώρους, όπως σε ένα δωμάτιο ή σε ένα λεωφορείο. Ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να εκπνεύσει σωματίδια που περιέχουν τον ιό και όσο πιο κοντά του βρίσκεται κανείς, τόσο πιο πιθανό είναι να εισπνεύσει ορισμένα σωματίδια που περιέχουν τον ιό. Επίσης, όσο μεγαλύτερη είναι η περίοδος που περνάνε δύο άτομα στο ίδιο δωμάτιο, τόσο περισσότερο εξαπλώνεται ο ιός. Εάν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος είναι σχεδόν άπειρος, οπότε ο ιός δεν συσσωρεύεται με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο, κάποιος μπορεί να μεταδώσει τον ιό αν κάποιος είναι κοντά του.

Ο παράγοντας της συμπεριφοράς

Τα σωματίδια του ιού μπορούν να εκπέμπονται κάθε φορά που ένα μολυσμένο άτομο αναπνέει, αλλά ειδικά εάν η αναπνοή του είναι βαθιά (όπως όταν ασκείται) ή περιλαμβάνει φωνές (όπως ομιλία ή τραγούδι). Από την άλλη, φορώντας μια κατάλληλη μάσκα μειώνεται η μετάδοση επειδή η μάσκα εμποδίζει την απελευθέρωση του ιού. Επίσης, ένα μολυσμένο άτομο χωρίς μάσκα, που όμως κάθεται ήσυχα σε μια γωνία είναι πολύ λιγότερο πιθανό να μολύνει κάποιο άτομο, σε σύγκριση με εκείνον που θα πλησιάζει κάποιον και θα ξεκινήσει μια έντονη διαμάχη.

Η μετάλλαξη του κορωνοϊού

Όλες οι παραλλαγές του SARS-CoV-2 είναι εξίσου αερομεταφερόμενες, αλλά η πιθανότητα να κολλήσει κανείς Covid-19 εξαρτάται από τη μεταδοτικότητα της παραλλαγής (η παραλλαφή Δέλτα ήταν πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές, αλλά η Όμικρον είναι ακόμα πιο μεταδοτική) και από τον αριθμό των ατόμων που είναι επί του παρόντος μολυσμένα (ο επιπολασμός της νόσου). Να σημειωθεί επίσης ότι ενώ η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική, φαίνεται επίσης να προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, ειδικά σε εμβολιασμένα άτομα.

Η μελέτη: Πιθανότητες μόλυνσης

Στη μελέτη του The Conversation, προσδιορίζεται ποσοτικά ο τρόπος με τον οποίο οι διαφορετικές επιδράσεις στη μετάδοση αλλάζουν τον κίνδυνο να αρρωστήσει κανείς: ιικοί παράγοντες (μεταδοτικότητα/επιπολασμός), ο παράγοντας της συμπεριφοράς (με μάσκα/χωρίς μάσκα, άσκηση/καθιστός, ομιλία/σιωπηλός) και παράγοντες ποιότητας του αέρα (εσωτερικοί χώροι/εξωτερικοί χώροι, μεγάλο δωμάτιο/μικρό δωμάτιο, γεμάτο/χωρίς κόσμο, αεριζόμενο/μη αεριζόμενο).

THE CONVERSATION

Συνοπτικά, ένας σίγουρος τρόπος για να κολλήσει κανείς Covid-19 είναι ο συνδυασμός μερικών από τα παρακάτω:

  • Να μαζευτεί με πολλά άτομα σε έναν κλειστό χώρο με κακή ποιότητα αέρα, όπως γυμναστήριο, νυχτερινό κέντρο διασκέδασης ή σχολική τάξη που δεν αερίζεται
  • Να κάνει κάτι επίπονο ή θορυβώδες, όπως να ασκηθεί, να τραγουδήσει ή να φωνάζει
  • Να βγουν οι μάσκες
  • Να παραμείνει σε ένα τέτοιο χώρο για αρκετή ώρα

Για να αποφύγει κανείς να κολλήσει Covid-19 μπορεί να κάνει κάποια από τα παρακάτω:

  • Εάν πρέπει να συναντηθεί με άλλους ανθρώπους, να γίνει σε εξωτερικούς χώρους, σε χώρο που αερίζεται καλά ή σε χώρο όπου ο αερισμός είναι καλός και η ποιότητα του αέρα είναι γνωστή
  • Με τον αριθμό των ατόμων στο ελάχιστο δυνατό
  • Με την χρονική διάρκεια της συνάντησης στο ελάχιστο δυνατό
  • Χωρίς φωνές, τραγούδια και βαριά άσκηση
  • Χρήση μάσκας υψηλής ποιότητας- που εφαρμόζουν καλά- από τη στιγμή που μπαίνει στο κτίριο μέχρι τη στιγμή που φεύγει

naftemporiki.gr

Tags: Πού και πώς είναι πιο πιθανό να κολλήσει κανείς Covid-19
Previous Post

Η φωτογραφία της ημέρας!

Next Post

Γλυπτά Παρθενώνα: Times – «Ανήκουν στην Αθήνα, πρέπει να επιστραφούν»

Next Post
Γλυπτά Παρθενώνα: Times – «Ανήκουν στην Αθήνα, πρέπει να επιστραφούν»

Γλυπτά Παρθενώνα: Times - «Ανήκουν στην Αθήνα, πρέπει να επιστραφούν»

Αναζητηση

No Result
View All Result




Πρόσφατα άρθρα

  • Δυτική Αχαΐα: Το έμβλημα του Δήμου μεταξύ των θεμάτων στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής
  • Σούπερ μάρκετ: Μειώσεις τιμών από σήμερα σε πάνω από 1.700 προϊόντα – Ποια είδη αφορούν
  • Πσιτ! Εποχική δουλειά της “δημοσιογραφίας”
  • Θλίψη στη Δυτική Αχαΐα: “Έσβησε” στα 55 του χρόνια ο Χρήστος Σταματάκης
  • Τους “σήκωσε” στο πόδι τα ξημερώματα στην Κάτω Αχαΐα! Είχε μετατρέψει το όχημά του σε κινητό… ηχοσύστημα! Συνελήφθη μεθυσμένος και χωρίς δίπλωμα – ΦΩΤΟ
  • Θα πάρουν “ζωή” παλιό δημοτικό ακίνητο και το γήπεδο στο Μετόχι – ΦΩΤΟ
  • Η φωτογραφία της ημέρας
  • Δωρεάν άθληση για όλους στο Δημοτικό Στάδιο της Κάτω Αχαΐας – Πληροφορίες για την απόκτηση της κάρτας εισόδου
  • Παρέμβαση του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης – “Άμεση απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες κτηνοτρόφους”
  • Εκτελεστική Επιτροπή του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Αχαΐας: Εγκρίθηκαν τρία σημαντικά θέματα
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Πληροφορίες

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία

Follow Us

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In