• Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
Κυριακή, 30 Αυγούστου, 2026
  • Login
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Δυτικά Νέα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας
No Result
View All Result

O πολιτισμός της αλληλεγγύης

dytikanea by dytikanea
29 Απριλίου 2020
in ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ - ΣΧΟΛΙΑ
0
O πολιτισμός της αλληλεγγύης
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ*

 

Πολιτισμός δεν είναι μόνο τα μουσεία και τα μνημεία. Ακούγεται αιρετικό και ανατρεπτικό, αλλά θα ήθελα να διευκρινίσω εδώ και να εστιάσω στη δυναμική διάσταση μιας ουσιαστικής πολιτιστικής και κοινωνικής νοημοσύνης στην παρούσα συγκυρία, η οποία ορίζει και την καθημερινή μας συμπεριφορά ως πολίτες. Πολιτισμός είναι η μήτρα εκείνη που φιλοξένει το αξιακό απόθεμα, τις αρχές, τις αρετές, την ιστορική συνείδηση, την ατομική και κοινωνική ευθύνη και διαφυλάσσει τη συλλογική μας μνήμη και ταυτότητα.
Μια μνήμη που τώρα περισσότερο από ποτέ, ο κοινωνικός ιστός έχει ανάγκη για να αναδιαμορφωθεί, να εξελιχθεί και να μετουσιώσει το παρελθόν και το δύσκολο παρόν του σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον με την ιδιότητα του υπεύθυνου και ενεργού πολίτη. Αυτού που μάχεται για την «πόλη» του, όπως ορίζει ο Αριστοτέλης, για το συλλογικό γενετικό υλικό που τον διαμόρφωσε και μέσα στο οποίο αναπτύσσεται.
Στην πρωτόγνωρη χρονοκάψουλα της πανδημίας που βιώνουμε, ο πολιτισμός μας, η πολιτιστική μας κληρονομιά, υλική και άυλη, μαζί με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, έχει πια ένα διακριτό ρόλο, είναι το υγιές κύτταρο για δυνατές ‘ανοσοποιητικά’ κοινωνίες. Δεν παρέχει μόνο τα πρότυπα της αειφόρου ανάπτυξης, διαχείρισης και κοινωνικής ενσωμάτωσης, αλλά μας προσφέρει ένα σημαντικό πεδίο ενός νέου ανθρωποκεντρικού προσανατολισμού, μιας νέας ερμηνείας του κόσμου ενέχοντας στοιχεία κοινωνικής και συναισθηματικής νοημοσύνης, με κέντρο την ανθρώπινη ζωή.
Η πολιτιστική κληρονομιά στη σύγχρονη διάστασή της έχει έννοια δυναμική, πρόκειται για ένα συμμετοχικό και διαφανές κέλυφος κατανόησης του κόσμου που διδάσκει την ανθρώπινη αξία, την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την παγκόσμια ειρήνη.
Πριν δύο χρόνια, το καλοκαίρι του 2018, ακούσαμε τον Ιταλό τότε πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani, στη συνδιάσκεψη για την πολιτιστική κληρονομιά, προφητικά να αναφέρει πως η κοινωνία μας, η Ευρώπη μας χρειάζεται μια «πολιτιστική καρδιά που να χτυπά δυνατά» για μπορέσει να επιζήσει, και να αναπροσδιορίσει τη χαμένη της συλλογική και κοινωνική ταυτότητα. Πλέον, σε παγκόσμιο επίπεδο και με όρους πολιτιστικής διπλωματίας, ο πολιτισμός είναι η ήπια δύναμη «soft power» για την πνευματική ανέλιξη, την οικονομική ανάπτυξη αλλά και την κοινωνική ειρήνη στην Ευρώπη και σε όλη την Οικουμένη.
Οι σύγχρονες κοινωνίες και οι πολιτικές, σήμερα στο καιρό της πανδημίας περισσότερο από ποτέ οφείλουν να στηριχθούν στο αξιακό απόθεμα που φέρει η πολιτιστική μας κληρονομιά, κυρίως στις αρχές της αλληλεγγύης των πολιτών και των εθνών καθώς και να λάβουν σοβαρά τη σημασία της για την επίτευξη ενός ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων και των κρατών. Οπως ξεκάθαρα ορίζεται και στο «Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 8ης Σεπτεμβρίου 2015 προς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην πολιτιστική κληρονομιά» όπου λαμβάνοντας υπόψη και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και τη σχετική Σύμβαση της Unesco, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την πνευματική, ηθική και κοινωνική διάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Διότι με πράξεις και έργα ορατά αναδεικνύει στοιχεία, όπως είναι η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, οι βασικές πανανθρώπινες αξίες, η δικαιοσύνη, η ισότητα, η καταπολέμηση διακρίσεων, και κυρίως εκπαιδεύει τον πολίτη του μέλλοντος, τον πολίτη του κόσμου.
Ο κόσμος, η ανθρωπότητα, άλλωστε στα μάτια μου, είναι ένα μεγάλο κοινωνικό καλλιτέχνημα, ένα μεγάλο ψηφιδωτό, ένα διεθνούς εμβέλειας έργο τέχνης που συνδιαλέγεται με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, έχοντας ως ψηφίδες τους ανθρώπους και συνδετικό δυνατό υλικό, κονίαμα, αυτό της ευζωίας, της γνώσης, της ευθύνης, της αλληλεγγύης, της ευελιξίας, της εξέλιξης!

 

*Η Γεωργία Μανωλοπούλου είναι μουσειολόγος, υπ. διδάκτωρ Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

 

Tags: μανωλοπουλου δυτικανεα
Previous Post

Οπλοστάσιο εντόπισε η Ασφάλεια Πάτρας – Τέσσερις συλλήψεις, μία στην Κάτω Αχαΐα

Next Post

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Δύμης για σήμερα Πέμπτη 30 Απριλίου

Next Post
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Δύμης για σήμερα Πέμπτη 30 Απριλίου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Δύμης για σήμερα Πέμπτη 30 Απριλίου

Αναζητηση

No Result
View All Result




Πρόσφατα άρθρα

  • Τους “σήκωσε” στο πόδι τα ξημερώματα στην Κάτω Αχαΐα! Είχε μετατρέψει το όχημά του σε κινητό… ηχοσύστημα! Συνελήφθη μεθυσμένος και χωρίς δίπλωμα – ΦΩΤΟ
  • Θα πάρουν “ζωή” παλιό δημοτικό ακίνητο και το γήπεδο στο Μετόχι – ΦΩΤΟ
  • Η φωτογραφία της ημέρας
  • Δωρεάν άθληση για όλους στο Δημοτικό Στάδιο της Κάτω Αχαΐας – Πληροφορίες για την απόκτηση της κάρτας εισόδου
  • Παρέμβαση του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης – “Άμεση απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες κτηνοτρόφους”
  • Εκτελεστική Επιτροπή του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Αχαΐας: Εγκρίθηκαν τρία σημαντικά θέματα
  • “Κλικ” στο δείπνο που παρέθεσε η διοίκηση της Αχαγιάς ’82 ΑΥΓΕΡΟΣ
  • Εθελοντική αιμοδοσία την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στην Κάτω Αχαΐα
  • Πσιτ! «Δεν μπορώ να φέρω πίσω τον Κωνσταντέλια»
  • Πάτρα: Η κινηματογραφική σύλληψη του 50χρονου καθηγητή στην Δυτική Αχαΐα-Σοκ στο χωριό-Κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις σε βάρος ανήλικης-Σήμερα στον Εισαγγελέα
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Πληροφορίες

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία

Follow Us

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In