Κλείνει ο ΧΥΤΑ Αιγείρας – Μέρος των στερεών απορριμμάτων και στη δυτική Αχαΐα

 
 

Δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους αλλά και παράλληλα τη διάθεσή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι το οριστικό λουκέτο του ΧΥΤΑ Αιγείρας, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Ανατολικής Αιγιάλειας μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 4ης Διαχειριστικής Ενότητας Στερεών Αποβλήτων για προσωρινό κλείσιμο του ΧΥΤΑ μέχρι να γίνουν νέες μετρήσεις στον υδροφόρο ορίζοντα.

Όπως αναφέρει το filodimos.gr το πρωί της Τρίτης, εξάλλου, έχει οριστεί η συζήτηση της προσωρινής διαταγής των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι κάτοικοι κατά της λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Εκτός από τη μόλυνση του περιβάλλοντος την οποία καταγγέλλουν εδώ και χρόνια, πλέον προχωρούν σε μια ακόμα αποκάλυψη και με δελτίο τύπου προς τα ΜΜΕ αναφέρουν πως λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, έγινε κατολίσθηση στο δρόμο που οδηγεί προς τον χώρο που προορίζεται για δεύτερο «κύτταρο». Συγκαλούν, δε, Γενική Συνέλευση των κατοίκων την ερχόμενη Τετάρτη μετά τις τελευταίες εξελίξεις και με στόχο να μην επιτρέψουν να ανοίξει ξανά ο ΧΥΤΑ.

Αναλυτικά, το δελτίο τύπου των κατοίκων έχει ως εξής:

«1.Την Τετάρτη 9 /1  καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα κατά της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας και ορίστηκε η Τρίτη 15/1 ημερομηνία εκδίκασης της προσωρινής διαταγής που ζητήσαμε.

2. Ο Δήμος Αιγιάλειας ενημερώθηκε αρμοδίως για την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων την Πέμπτη 10/1 και την Παρασκευή 11/1 συνεδρίασε εκτάκτως η 4η Διαχειριστική Ενότητα Αχαΐας του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας από τη Δευτέρα 14/1, μέχρι να διερευνηθούν οι λόγοι μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και επανέλθουν οι μετρήσεις των γεωτρήσεων σε φυσιολογικά επίπεδα.

3. Το Σάββατο 12/1 έγινε μια μεγάλη κατολίσθηση στον χώρο του ΧΥΤΑ, σε σημείο που εκτελούντο εργασίες για την επέκταση του κυττάρου. Μετά την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και των επιφανειακών υδάτων από τη διαφυγή τεράστιων ποσοτήτων δηλητηριασμένων υγρών από το ΧΥΤΑ, τον υπερκορεσμό του κυττάρου, τη μη λειτουργία του βιοαερίου, του βιολογικού καθαρισμού κλπ προστίθεται και ο κίνδυνος της άμεσης κατάρρευσής του. Το γεγονός επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι ο χώρος είναι τελείως ακατάλληλος και οι μόνες παρεμβάσεις που επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν είναι προς την κατεύθυνση περιορισμού της ρύπανσης που επιφέρει.

4. Η αναστολή λειτουργίας του ΧΥΤΑ που αποφάσισε η 4η διαχειριστική ενότητα για να εκτελέσει εργασίες περιορισμού της ρύπανσης, είναι μια μεγάλη νίκη του πολύμηνου και πολύπλευρου αγώνα μας. Σε καμία περίπτωση δεν μετριάζει τις ευθύνες της δημοτικής αρχής για την εγκληματική μόλυνση που έχει επιφέρει σε όλη την περιοχή.

5. Η Επιτροπή Αγώνα και οι κάτοικοι της Ανατολικής Αγιάλειας απαιτούν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας του ΧΥΤΑ μέχρι να τελεσφορήσει η αίτηση του δήμου για νέα αδειοδότηση. Γι αυτό το λόγο, επιμένει στην κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων και την άμεση εκδίκασή τους, αφού θεωρεί ότι η απόφαση της 4ης διαχειριστικής ενότητας, δεν την καλύπτει, διεκδικώντας αντίστοιχη δικαστική απόφαση.

6. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας θα πρέπει  να ελέγξει τον τρόπο διενέργειας των απαιτούμενων νέων γεωτρήσεων,  ώστε να αποφευχθεί η μόνωσή τους με μπετονίτη όπως ο δήμαρχος έχει αναφέρει, καθιστώντας έτσι αδύνατο τον έλεγχο της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

7. Η επιτροπή αγώνα, σε συνεννόηση με τις δικηγόρους, επιμένει στην εκδίκαση της Προσωρινής Διαταγής την Τρίτη 15/01/2019 και ώρα 11 το πρωί, και καλεί τους συμπολίτες μας να παρευρεθούν μαζικά στη δικαστική αίθουσα.

8. Την Τετάρτη 16/01/2019 στις 7 το απόγευμα καλεί σε τους κατοίκους της Ανατολικής Αιγιάλειας σε λαϊκή συνέλευση στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρας με θέμα τις νέες εξελίξεις και τις ενέργειες που πρέπει να ληφθούν για το οριστικό κλείσιμο του καρκινογόνου ΧΥΤΑ. Δηλώνουμε αποφασισμένοι σε κάθε περίπτωση να μην επιτρέψουμε την επαναλειτουργία του.

ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ –  Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ»

Στο μεταξύ, το κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Αιγείρας, ώστε να ληφθούν νέα δείγματα από γεώτρηση για να μετρηθούν εκ νέου τα χαρακτηριστικά των υπογείων υδάτων της περιοχής, αποφάσισε ομόφωνα και εκτάκτως η 4η Διαχειριστική Ενότητα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, κατόπιν εισήγησης του προέδρου και δημάρχου Αιγιαλείας  Θανάση Παναγόπουλου.

Μέχρι νεωτέρας, θα ισχύσει η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, βάσει της οποίας, τα στερεά απορρίμματα θα μοιράζονται στους ΧΥΤΑ της δυτικής Ελλάδας (Ναυπάκτου, Αγρινίου , Βόνιτσας, Μεσολογγίου, Τριανταφυλλιάς  και στο Φλόκα δυτικής Αχαΐας).