Παρέμβαση του Σπύρου Μυλωνά για το ιστορικό κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου Άνω Αχαΐας – ΦΩΤΟ

Παρέμβαση για το ιστορικό κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου στην Άνω Αχαΐα, έκανε η δημοτική παράταξη «Όραμα για τη δυτική Αχαΐα» του Σπύρου Μυλωνά. Πρόκειται για ένα από τα σημεία αναφορά του δήμου δυτικής Αχαΐας. Ένα θέμα το οποίο έχει αναδείξει κατά καιρούς το dytikanea, με πρόσφατο το δημοσίευμα που αφορούσε την καταγγελία της προέδρου του συλλόγου  Άνω Αχαΐας Ευσταθίας Φραγκάκη, τον Νοέμβριο.

Ανησυχία για το ιστορικό Δημοτικό Σχολείο στην Άνω Αχαΐα: «Καταρρέει μέρα με τη μέρα» – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο Σπύρος Μυλωνάς, καταγγέλλει τη δημοτική αρχή και αναφέρει στην νέα του ανακοίνωση:

«Ξεχασμένο κι αφημένο στο έλεος του χρόνου, βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα κτήρια του δήμου Δυτικής Αχαΐας, το δημοτικό σχολείο της Άνω Αχαΐας. Από την δεκαετία του 1920 μετράει χρόνια….. Οι μαθητές του πια είναι οικογενειάρχες, παππούδες και γιαγιάδες! Μάλιστα κάποιοι από αυτούς μαρτυρούν το γεγονός πως υπήρξε σχολαρχείο, ο πρώτος δηλαδή κύκλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τριετούς διάρκειας μετά το δημοτικό σχολείο και φιλοξενούσε στους χώρους του τις δυο οικογένειες εκπαιδευτικών που απασχολούνταν εκεί. Πρόκειται για ένα πέτρινο κτήριο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και ομορφιάς, αντιπροσωπευτικό και μοναδικό δείγμα πολιτισμού της εποχής του μεσοπολέμου της περιοχής μας!

Όσον αφορά τη γραφειοκρατική πλευρά του ζητήματος, το κτίριο είναι καταχωρημένο σαν δημοτικό κατάστημα και όχι σαν δημοτικό σχολείο και για το λόγο αυτό ανήκει στο Δήμο. Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για την τύχη του και παρά τις προσπάθειες που κατά καιρούς ισχυρίζονται ότι έχουν καταβάλει, τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει, ενώ έχουν χαθεί και σημαντικές ευκαιρίες το κτήριο αυτό να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα. Βέβαια οι διαβεβαιώσεις από το Δήμο και τους ιθύνοντες είναι ότι τα πράγματα επί της διαδικασίας βαίνουν καλώς….. πάνε όμως τέσσερα και πλέον χρόνια και επί της ουσίας τίποτα δεν έγινε! Οι φθορές του κτιρίου είναι πλέον ορατές με «γυμνό μάτι» και κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται.

Πρόκειται για ένα κτήριο κόσμημα, που παρά τις πληγές, στέκει αγέρωχο σα να παρακαλάει μιλώντας στις παιδικές μνήμες όλων μας, διψώντας για τις απαραίτητες εργασίες στήριξης και μετατροπής του σε ένα πνευματικό κέντρο, ή ένα μουσείο, ή σαν χώρος όπου θα μπορούν να συγκεντρώνονται ο εκπολιτιστικός σύλλογος του χωριού, το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας, ο αγροτικός ιατρός ή οτιδήποτε κριθεί σκόπιμο από την κοινότητα και τους κατοίκους! Αρκεί να προλάβουμε την συνολική κατάρρευση, η οποία δεν θα αργήσει, αν δεν δράσουμε αμέσως!

Όμως πέραν της εγκατάλειψης του ιστορικού σχολείου κάποιοι φωστήρες νεοέλληνες στη νοτιοδυτική πλευρά του κτιρίου κατασκεύασαν τσιμεντένια βάση δεξαμενής νερού για χρήση της πολιτικής προστασίας βεβηλώνοντας το μνημείο και δείχνοντας έτσι την καταφρόνηση, την έλλειψη παιδείας και αισθητικής τους για έναν χώρο ιστορίας και πολιτισμού που ως ενιαίος χώρος με τον Ιερό ναό, ένα εξαιρετικά καλαίσθητο πέτρινο κτήριο επίσης, θα μπορούσαν να γίνουν ένα στολίδι για όλη την περιοχή! Οι εμπνευστές αυτής της βαρβαρότητας το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να απομακρύνουν αμέσως αυτή την βάση βιασμό από τον ιστορικό χώρο και να τοποθετήσουν την δεξαμενή σε χώρο κατάλληλο για χρήση της πολιτικής προστασίας μακριά από τον συγκεκριμένο χώρο!

Για όλους εμάς που απαρτίζουμε το «Όραμα για τη Δυτική Αχαΐα», ο πολιτισμός κατέχει καίρια θέση στο σχεδιασμό μας για μια αρμονική και βιώσιμη ανάπτυξη του Τόπου μας. Βασικός άξονας είναι η ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη, βασισμένη στην ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως δημόσια αγαθά. Γι΄αυτό και δεσμευόμαστε ότι θα πράξουμε τα δέοντα και θα βρούμε τους απαραίτητους πόρους, ώστε αυτό το στολίδι του Δήμου μας να αποκατασταθεί και στη συνέχεια να αναδειχθεί όπως του αξίζει και όπως του πρέπει!».

Να υπενθυμίσουμε ότι όλα έχουν μείνει στη μακέτα. Τα πράγματα, όμως δεν είναι και τόσο εύκολα για τη δημοτική αρχή. Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και πρόεδρος του ΟΤΑΔ Ξ. Μπαχράς ερωτηθείς τότε σχετικά, είχε μεταφέρει ότι οι ενέργειες της δημοτικής αρχής είναι αδιάλειπτες, προκειμένου να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά κωλύματα, τα οποία ξεκίνησαν εδώ και μερικούς μήνες. «Έχουμε έρθει, δυστυχώς, αντιμέτωποι με έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα και το μόνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω, είναι για τις συνεχείς και καθημερινές πιέσεις μας», είχε δηλώσει ο κ. Μπαχράς.