Σπύρος Μυλωνάς: Για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

 
 

 

Του Σπύρου Μυλωνά,

υποψήφιου δημάρχου δυτικής Αχαΐας 

Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία σήμερα και δίνεται σε όλους μας η ευκαιρία να εστιάσουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και στις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους.

Τα άτομα με αναπηρία δε ζητούν να γίνει η ζωή τους καλύτερη .Απλά ζητούν το αυτονόητο, να γίνει η ζωή τους ίση με εμάς των υπολοίπων. Ζητούν να έχουν ίσες ευκαιρίες με τα άλλα μέλη του κοινωνικού συνόλου, προκειμένου να συμμετέχουν ενεργώς και ισοτίμως στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή.

Τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή τους ζωή, εφόσον η κοινωνία δε λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, τις δυνατότητες και τις ειδικές τους ανάγκες. Βιώνουν το φαινόμενο του «κοινωνικού αποκλεισμού», την περιθωριοποίηση και την στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των συμπολιτών με αναπηρίες να έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρα που να τους εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στα κοινωνικά δρώμενα.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τους υπερ-ήρωες γονιούς παιδιών Αμεα. Το να είσαι γονέας είναι δύσκολο. Το να είσαι γονέας σε ένα παιδί με επιπλέον ανάγκες είναι ακόμη πιο απαιτητικό! Και βεβαίως η διαδρομή είναι ένα δύσβατο ταξίδι χωρίς διαλείμματα, μονάχα εμπόδια, μοναξιά, κοινωνικό ρατσισμό, περιθωριοποίηση ….

Η παράταξη « Όραμα για τη Δυτική Αχαΐα» εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα των ατόμων με αναπηρία και τα συγγενικά τους πρόσωπα για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και για υλοποίηση όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα αναπτύξουν τις προοπτικές για την πλήρη κοινωνική τους ενσωμάτωση. Ο δείκτης πολιτισμού μιας δημοκρατικής κοινωνίας αποτυπώνεται στη ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία. Ο σεβασμός της ατομικής και ομαδικής ιδιαιτερότητας πρέπει να επιδιώκεται από όλους μας.