Χρήστος Νικολάου: «Η παραλιακή ζώνη της δυτικής Αχαΐας πρέπει να «θωρακιστεί» άμεσα από τη διάβρωση»

 
 

Την ελπίδα να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών, που έχει καταστρέψει μεγάλα τμήματα στην παραλιακή ζώνη της δυτικής Αχαΐας, εξέφρασε ο δήμαρχος δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, στην προχθεσινή εκδήλωση της Περιφέρειας δυτικής Ελλάδας στο ΤΕΕ, όπου παρουσιάστηκε η περίφημη μελέτη Ρογκάν, η οποία ολοκληρώθηκε μετά από 10 περίπου χρόνια και αφορά τμήμα της παραλιακής ζώνης των Δήμων Πατρέων (περιοχές Μονοδένδρι, Βραχναίικα και Τσουκαλαίικα) και Δυτικής Αχαΐας (περιοχές Νιφοραίικα, Καλαμάκι και Αλισσός), συνολικού μήκους 13,6 χλμ.

Ο δήμαρχος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα που «εξαφανίζει» ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της τοπικής οικονομίας και σημείωσε ότι μένουν απέξω, μεγάλα τμήματα της παραλιακής ζώνης, εξίσου σημαντικά για την ανάπτυξη της περιοχής και της επιχειρηματικότητας, όπως η Λακκόπετρα, Καλαμάκι και Αλυκές.

« Ποιος δε χαίρεται που παρουσιάζεται σήμερα το φυσικό φαινόμενο, με διάθεση θεραπείας, όταν πολλές περιοχές της Δυτικής Αχαΐας, πλήττονται επί πολλά χρόνια; Σήμερα, ολοκληρώνεται ένας μεγάλος κύκλος συζητήσεων και μελέτης και αξίζουν συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη Δ.Ε Απόστολο Κατσιφάρα και στον Πρόεδρο του ΤΕΕ Βασίλη Αϊβαλή, γιατί φρόντισαν για το φαινόμενο. Καλό είναι αυτό που έγινε, αλλά χρειάζεται και κάτι ακόμα παραπάνω και θα το καταφέρουμε όλοι μαζί, εκμεταλλευόμενοι πόρους της ΠΔΕ. Η Μελέτη, είναι αλήθεια, πως έχει μία εκκρεμότητα με τις ακτές Καλαμακίου, Λακκόπετρας καθώς και του Αλιευτικού Καταφυγίου Αλυκών Κάτω Αχαΐας. Εδώ είμαστε για να διεκδικήσουμε το επόμενο βήμα γι’ αυτές τις εκκρεμότητες, αφού το πρόβλημα είναι μεγάλο. Πιστεύω ότι με σοβαρότητα, σύνεση και δημοκρατική διαδικασία, θα έχουμε στο άμεσο μέλλον καλύτερα αποτελέσματα», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο κ. Νικολάου.