Χρήστος Νικολάου: «Έγκαιρη και διαρκής η πίεση για τις αποζημιώσεις στους αγρότες της δυτικής Αχαΐας» – Οι επιστολές του δημάρχου στον ΕΛΓΑ

 
 

Για τις επιστολές με τα σχετικά αιτήματα, προς τον ΕΛΓΑ για την άμεση αποζημίωση των αγροτών της δυτικής Αχαΐας από τις καταστροφές, ενημερώνει τους δημότες, δήμαρχος δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, απαντώντας εμμέσως, σε προηγούμενη παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης «Όραμα για τη δυτική Αχαΐα» Σπύρου Μυλωνά, ο οποίος ζητούσε άμεση καταγραφή από τον ΕΛΓΑ των καταστροφών υπέστησαν οι ελαιοκαλλιεργητές. 

Η παρέμβαση του Χρήστου Νικολάου έχει ως εξής: 

Άμεσο, έγκαιρο και συνεχές, ήταν και παραμένει το ενδιαφέρον του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας Χρήστου Νικολάου, για τα αδιέξοδα που έχουν προκαλέσει στον αγροτικό πληθυσμό του δήμου, τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Στις 2 Οκτωβρίου 2018, ο κ. Νικολάου, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Σταύρο Αραχωβίτη, αλλά και τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ, ζήτησε:

-«Να δοθεί άμεσα λύση για τους χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από την πρωτοφανή ανεμοθύελλα, όπως αγροτικές εκμεταλλεύσεις, θερμοκηπιακές καλλιέργειες και ειδικότερα στις ελιές  που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ωρίμανσης πριν την συγκομιδή».  

– «Την άμεση κινητοποίηση για την ακριβή εκτίμηση των ζημιών, ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων  το συντομότερο δυνατό».

 Στις 10 Οκτωβρίου 2018, ο κ. Νικολάου, διαβλέποντας ότι η χρονική προθεσμία για αναγγελία δηλώσεων ζημιών δεν έφτανε, ζήτησε:

 «‘Όπως επιμηκυνθεί το διάστημα δηλώσεων τους, διότι οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ (υπάλληλοι του Δήμου μας) αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τον μεγάλο όγκο των πληγέντων»   

Στις 10 Οκτωβρίου 2018, με νέα του επιστολή  προς το υπουργείο και τον ΕΛΓΑ, τόνισε:

  • «Η κατάργηση των εξισωτικών ενισχύσεων –  που προκύπτει ύστερα από την πρόταση για νέα οριοθέτηση περιοχών – θα είναι η ταφόπλακα για τους αγροτοκτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας. Διαφωνούμε κάθετα με την επερχόμενη μείωση των, διότι θα επιφέρουν τεράστια μείωση του βιοτικού και οικονομικού επιπέδου και είναι σίγουρο ότι θα τους οδηγήσει στην εγκατάλειψη του επαγγέλματος και στο ξεκλήρισμά τους. Το φάσμα της χρεωκοπίας πλανάται πάνω από κάθε αγροτοκτηνοτροφικό νοικοκυριό, αφού οι συνέπειες θα είναι τραγικές ».

Με αφορμή την εντεινόμενη ανησυχία των αγροτών και των συλλόγων τους, ο Δήμαρχος Χρήστος Νικολάου, επανέλαβε:  

«Δεν πρέπει ξεχνάμε ούτε μια μέρα, πως εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, χιλιάδες αγρότες έχουν πληγεί και χάνουν τους κόπους μιας χρονιάς. Η γενικότερη στενότητα και πιστωτική ασφυξία στην αγορά θα επιδεινωθεί από τη μη  δίκαιη αποζημίωση των παραγωγών και είναι πιθανόν να οδηγήσει πολλούς σε αδυναμία να καλλιεργήσουν εκ νέου. Θα πρέπει οι αρμόδιοι να αντιληφθούν, επιτέλους, ότι οι περισσότεροι αγρότες μας είναι αδύνατον πλέον να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς τις ανάγκες επιβίωσης των οικογενειών τους, με άμεσο τον κίνδυνο διατάραξης του κοινωνικού ιστού και ιδιαίτερα  του πιο υγιούς τμήματος, σε μία κατεξοχήν αγροτοπαραγωγική περιοχή».