Το μήνυμα του Βασίλη Γκοτσόπουλου για την 28η Οκτωβρίου 1940

 
 

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Στη μακραίωνη και ένδοξη ιστορία του Ελληνισμού, η 28η Οκτωβρίου 1940 κατέχει ξεχωριστή και περίοπτη θέση και για τον λόγο αυτό την εορτάζουμε με υπερηφάνεια και ομοψυχία.

Το «ΟΧΙ» που βροντοφώναξε ο Ελληνικός Λαός το 1940 ενσαρκώνει τη διαχρονική πίστη του στα ιδανικά της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και στην ανώτερη αξία της αξιοπρέπειας.

Η γενιά του 1940 ύψωσε το ανάστημά της, στάθηκε όρθια ενάντια στον φασισμό, στη βαρβαρότητα και στην αλαζονεία του Μουσολίνι.

Ο αγώνας που έδωσε αυτή η γενιά δεν τίμησε μόνο την ιστορία του Έθνους μας, αλλά έδωσε ελπίδα στα έθνη του κόσμου σε μία στιγμή που ο φασισμός νικούσε. Μια πράξη που ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί για όλους τους λαούς του κόσμου σύμβολο ηρωικής στάσης για την υπεράσπιση των αξιών του πολιτισμού μας.

Τιμούμε σήμερα την αυτοθυσία των προγόνων μας, αλλά πάνω από όλα τιμούμε την παρακαταθήκη που μας άφησαν.

Τιμούμε την πίστη στην ελευθερία και τη δημοκρατία. Γιατί η Ελλάδα είναι ταυτόσημη με την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Τιμούμε το πνεύμα ενότητας. Γιατί ενωμένοι νικήσαμε το 1940, ενωμένοι έχουμε πετύχει όλα τα θαύματα της ιστορίας μας και ενωμένοι πρέπει να είμαστε αυτές τις δύσκολες ώρες, για τον τόπο και το λαό μας.

Το αποδείξαμε το 1940 στα βουνά της Πίνδου. Θα το αποδείξουμε και πάλι, αν χρειασθεί, απέναντι σε κάθε νέα απειλή που θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την δημοκρατία μας.

Δεν υποστείλαμε την σημαία ακόμα και όταν όλα τα δεδομένα ήταν εναντίον μας. Με ομοψυχία, εθνική αλληλεγγύη, αυταπάρνηση και αυτοθυσία, δώσαμε τον αγώνα μας και νικήσαμε, κατακτώντας επάξια τη διεθνή αναγνώριση, τον σεβασμό και τον θαυμασμό φίλων και αντιπάλων.

Αυτό το ιστορικό μάθημα έχουμε την υποχρέωση να μην το αφήσουμε να λησμονηθεί. Πρέπει να το έχουμε οδηγό στην καθημερινότητά μας ενάντια σε κάθε σύγχρονο φαινόμενο φασισμού και αλαζονείας, ενάντια σε όποιον με την δύναμη της εξουσίας και του χρήματος προσπαθεί να επιβάλει την θέληση του βιάζοντας και καταπατώντας την συνείδησή μας.

Καλό Βράδυ, Καλή Αυριανή και Χρόνια Πολλά!!!!