Βασίλης Γκοτσόπουλος: Τριάντα επτά χρόνια από την ιστορική νίκη του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου

 
 

TOY ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Σήμερα είναι Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018 και συμπληρώνονται 37 χρόνια από τις εκλογές του 1981 οι οποίες δικαίως χαρακτηρίστηκαν ως οι εκλογές που άλλαξαν την πορεία της χώρας.

Είναι οι εκλογές σταθμός στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας και αφετηρία μεγάλων εξελίξεων σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Τριάντα επτά χρόνια από την ιστορική νίκη του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με 48,07% των ψήφων, με 172 έδρες στην Βουλή και με σημαία την υπόσχεση για «Αλλαγή».

Το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου σε εκείνες τις εκλογές έπεισαν μεγάλες μάζες ψηφοφόρων, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό που έλαβε η Κεντροαριστερά στην χώρα, αφήνοντας την ΝΔ του Γεωργίου Ράλλη πίσω με ποσοστό 35, 86%.

Μια ημερομηνία ορόσημο για μία παράταξη, αλλά και για την χώρα, μία επέτειο που ακόμα τροφοδοτεί πολιτικές συζητήσεις, αντιπαραθέσεις, πάθη αλλά και ιστορικές μελέτες.

Οι εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981 και η μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου θεωρούνται σταθμός στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας και αφετηρία μεγάλων εξελίξεων, που σφράγισαν το τέλος του 20ού αιώνα, αλλά και την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα στη χώρα μας.

Το βράδυ εκείνο της νίκης ο Ανδρέας Παπανδρέου σε μήνυμά του δεσμεύθηκε ότι θα κάνει την Αλλαγή χειροπιαστή και ότι η Αλλαγή θα δείξει το πρόσωπό της πάρα πολύ γρήγορα και πολύ άμεσα.

Επίσης δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει συνεργασία όλων των πολιτειακών παραγόντων και ότι δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο, να οδηγήσει τη χώρα σε οποιαδήποτε περιπέτεια.

Τέλος τόνισε ότι ο βασικό άξονας της πολιτική του θα ήταν η ευημερία του λαού, η εθνική υπερηφάνεια και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Από τότε τα κυρίαρχα και βασικά ερωτήματα είναι:

Αν έγινε η αλλαγή «χειροπιαστή»;

Αν δικαιώθηκαν ή διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες;

Οι απαντήσεις και στα δύο ερωτήματα είναι δύσκολες, απασχόλησαν, απασχολούν και θα απασχολήσουν τους ιστορικούς.

Η αλήθεια είναι ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ την δεκαετία του 1980 έφεραν κολοσσιαίες ανακατατάξεις στην Ελληνική Κοινωνία. Ανακατατάξεις που αναγκαστικά συνεχίστηκαν και από τις επόμενες κυβερνήσεις που ακολούθησαν, σε εναλλαγή στην εξουσία με την Νέα Δημοκρατία.

Οι ανακατατάξεις αυτές στην ελληνική κοινωνία, στο πολιτικό σύστημα αλλά και στη νοοτροπία του μέσου πολίτη αποτελούν ακόμα αντικείμενο μελέτης αλλά και πεδίο αντιπαραθέσεων μεταξύ ιστορικών, πολιτών, πολιτικών αναλυτών και κομμάτων.

Στις αντιπαραθέσεις αυτές έχουν επικρατήσει δύο κυρίως «σχολές» εκτιμήσεων:

Η πρώτη κάνει λόγο για μία εποχή αλόγιστης σπατάλης, κακοδιαχείρισης, ήσσονος προσπάθειας και πλήθους διορισμών στο δημόσιο με αποθέωση των δικαιωμάτων και υποτίμηση των υποχρεώσεων.

Η δεύτερη κάνει λόγο για την προσφορά του ΠΑΣΟΚ στην αποκατάσταση μιας ιστορικής αδικίας, για απαλλαγή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού από τον μετεμφυλιακό αυταρχισμό και τις διώξεις της δεξιάς και για την ευκαιρία που δόθηκε σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να φύγει από το περιθώριο, να πάρει ευκαιρίες και να πρωταγωνιστήσει.

Η πρώτη υπενθυμίζει στον πολίτη ότι χάθηκαν ευκαιρίες για ανάπτυξη και επενδύσεις, σπαταλήθηκαν τα εκατομμύρια της ΕΟΚ που τότε είχαν αρχίζει να έρχονται σε καταναλωτικές και αντιπαραγωγικές δράσεις, με αποτέλεσμα να αυξηθεί πολύ το χρέος της χώρας.

Η δεύτερη ότι επί ΠΑΣΟΚ μπήκαν τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους, έγιναν μεγάλες δημοκρατικές τομές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις (ΕΣΥ, παιδεία, αγροτικό, σύγχρονη νομοθεσία, άρση των συνεπειών του εμφυλίου, εδραίωση της κοινωνικής συνοχής, άνοδος του βιοτικού επιπέδου, μεγάλα έργα, ΟΝΕ), ενώ οι πολλοί έπαψαν να είναι «πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ «εμφύτευσε» στην ελληνική κοινωνία μία αγάπη για το κράτος και το δημόσιο, ως ευκαιρία για δουλειά και προνόμια, με αποτέλεσμα αργότερα, όταν ήρθε στην εξουσία η συντηρητική παράταξη με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, να μην μπορέσει να καταπολεμήσει τη νοοτροπία αυτή, που διαπότισε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και που κορυφώθηκε μάλιστα επί των ημερών του Κώστα Καραμανλή και που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.

Αυτή είναι η ιστορική επέτειο που γιορτάσαμε σήμερα και που αναμφισβήτητα άλλαξε την πορεία της χώρας. Το βέβαιο είναι πως οι ιστορικοί έχουν πολλοί δουλειά ακόμα να κάνουν για να αποτυπώσουν με δίκαιο τρόπο την επέτειο αυτή και τα αποτελέσματά της!!!