Σήμερα θα φτιάξουμε φακές, αλλά … λεμονάτες!

Η σχετικά απλή σούπα ανοίγει νέους ορίζοντες στον ουρανίσκο μας.

Θυμίζει το νταλ και το κάρι που σερβίρεται στη νότια Ινδία, ενώ ο κουρκουμάς και το λεμόνι της προσδίδουν αποτοξινωτικές ιδιότητες.

Για 4-6 άτομα:

  • ελαιόλαδο
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. σκόνη κουρκουμάς
  • 2 κ.γ. σκόνη κύμινο
  • 2 κ.γ. μαύροι σπόροι μουστάρδας
  • χυμός από 2–3 λεμόνια
  • 250 γρ. κόκκινες φακες
  • 1 κύβος λαχανικών
  • 4 χούφτες κέιλ ή κάποιο άλλο πράσινο λαχανικό (π.χ. σπανάκι ή σέσκουλο), ψιλοκομμένο
  • Προαιρετικά, αλατισμένο γιαούρτι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρετε το πράσο σε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει και να βγάλει το άρωμά του. Προσθέστε τα μπαχαρικά και μαγειρέψτε για λίγα ακόμη λεπτά.
  • Ρίξτε τον χυμό ενός λεμονιού και ανακατέψτε καλά τον πάτο της κατσαρόλας ώστε να αναδευτούν όλα τα μπαχαρικά.
  • Προσθέστε τις φακές και 1,5 λίτρο νερό και τον κύβο λαχανικών. Αφήστε να κοχλάσει για 20-35 λεπτά, μέχρι οι φακές να μαγειρευτούν και η σούπα να χυλώσει.
  • Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Μπορείτε αν θέλετε να περάσετε τις φακές από πολύ λεπτό κόσκινο για να απομακρύνετε τα πολλά υγρά.
  • Ρίξτε τον χυμό από τα υπόλοιπα 2 λεμόνια, δοκιμάζοντας στην πορεία ώστε να μην υπερβάλλετε με το λεμόνι.
  • Πριν το σερβίρισμα, σοτάτερε την πρασινάδα της επιλογής σας σε λίγο λάδι, ώστε να είναι μαλακή στο κέντρο και ελαφρώς τραγανή στην άκρη.
  • Σερβίρετε σε βαθιά πιάτα με μια κουταλιά γιαούρτι που θα έχετε αλατίσει, και την τραγανή πρασινάδα.

 iefimerida.gr