-
Τα υλικά από μια συνταγή για σπιτικό τραχανά της επιλογής σας (εγώ χρησιμοποιώ αυτή τη συνταγή)
Βήματα
-
Ζυμώνετε τα υλικά σας σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής.
Όταν έχετε μια ζύμη που δεν κολλά στα δάχτυλα,
-
Παίρνετε κομμάτια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού,
-
Τα πατάτε με τα δάχτυλά σας και φτιάνετε μικρά πιτάκια.
-
Απλώνετε ένα καθαρό σεντόνι σε μια μεγάλη επιφάνεια (τραπέζι ή κρεβάτι συνηθως) και τοποθετείτε πάνω στο σεντόνι τα πιτάκια.
-
Καλύπτετε με τούλι και αφήνετε να στεγνώσουν λίγο τα πιτάκια (περίπου μισή με μία μέρα, ανάλογα με την θερμοκρασία και την υγρασία τους περιβάλλοντος).
-
Μετά από μισή μέρα τα γυρνάτε “τούμπα”. Θα δείτε ότι το κάτω μέρος είναι ακόμα νωπό.
-
Αφήνετε άλλη μισή (με μία) μέρα να στεγνώσουν και από την κάτω πλευρά, πάντα καλυμένα με τούλι.
-
Αφού συνολικά έχουν περάσει 1,5-2 μέρες από την ώρα που πρωτοαπλώσαμε τα πιτάκια, παίρνουμε το μούλτι, σπάτε τα πιο μεγάλα πιτάκια και βάζοντάς τα 5-5 στο μούλτι τα χτυπάτε (διακεκομμένα, όχι συνεχόμενα).
-
Επειδή δεν έχουν στεγνώσει για τα καλά, δεν γίνονται σκόνη, αλλά μικρά κομμάτια τριφτής ζύμης. Αν κάποια πιτάκια τα έχετε κάνει πιο μικρά και σας στεγνώσουν τελείως, μπορείτε να τα χτυπάτε με πιο μεγάλα και νωπά πιτάκια, για να πάρουν λίγη υγρασία και να μην σας γίνουν σκόνη.
-
Τοποθετείτε τον τραχανά πάλι στο σεντόνι όσο πιο απλωτά γίνεται,
-
Τον σκεπάζετε με το τούλι και αφήνουμε να στεγνώσει 1 εβδομάδα, ανακατεύοντάς τον ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
-
Όταν έχει στεγνώσει τελείως,
-
Τον βάζετε σε υφασμάτινες τσάντες και τον αποθηκεύετε σε δροσερό μέρος, ή σε βάζα/τάπερ και τον φυλάτε στο ψυγείο.